Адрес:Русе, бул. ул. "Петко Д. Петков" 23
GSM: 087 679 7000
office@liyamartravel.com
www.liyamartravel.com

Басарбовски манастир, Ивановски скални църкви и манастир Св. Марина ПРАЗНИКА НА СВ. МАРИНА на 17.07

Продължителност: 1 ден

Вид транспорт: Автобус Автобус

Маршрут: Русе – Басарбово – Иваново – Каран Върбовка (манастир Св. Марина) – Русе

Дати на отпътуване:



Автобусна програма 1 ден.

Цена от:

29лв.



Дата Цена Запитване
Опознайте България с нашите тематични екскурзии „По пътя на Стоте Национални обекта“. Докоснете се до многовековната богата история на България и до нейната неповторима природа. Обектите включват най-забележителните природни феномени в страната, исторически местности, архитектурни резервати, храмове и манастири, най-високите планински върхове, даващи цялостна картина на богатото културно-историческо и природно наследство по българските земи от дълбока древност до наши дни. Посещението и запознаването с обектите се удостоверява с поставянето на специален печат на съответния обект на определеното за това място в туристическите книжки. За всички, които имат желанието да събират печати, а нямат книжка ние от Лиямар Травел Ви подаряваме по една, ако се запишете на екскурзиите ни. Поредната ни еднодневна екс-я обхваща Североизточна България и 5 броя обекта от Стоте национални.

Сборен пункт (08:50 ч.) и посещение в 09:00 ч. на обект номер 50 (Карта на стоте национални обекта) Къща-Музей „Захари Стоянов“.
 
 Къщата-музей на Захари Стоянов е място, пропито със спомени за този невероятен човек, чието име всъщност е Джендо Стоянов Джедев, роден в село Медвен, Сливенско. Син на овчар, който се превръща в един от най-ярките български революционери, политици и писатели със самобитно перо. Участник в Априлското въстание от 1876 година, той е и неговият пръв историограф е книгата си „Записки по българските въстания". Едно от главните действащи лица - председател на Българския таен централен революционен комитет, който организира съединението на Княжество България е Източна Румелия през 1885 година. До края на живота си е сред водачите на Народнолибералната партия, народен представител, подпредседател и председател на парламента. Но в нашата история той остана не толкова е политическата си, колкото с литературната си дейност, е публицистика изключително емоционална, откровена, даже понякога невъздържана, гневна и език-остър и цветист.
 
Всичко написано от него бе правдиво и той имаше основание да изрече думите: "Не се ръководих от никакви правила и авторитети. СВЯТАТА ИСТИНА МИ БЕ ЗНАМЕТО!"
Входни такси: за организирани групи (над 5 души) – 4, 00 лв. Беседа на български език - 10, 00 лв.
 
 Пеша се отправяме към и пристигане около 10:15 ч. в обект 50 (Карта на стоте национални обекта) Пантеон На Възрожденците.
 
Град Русе заема първостепенно място в упоритата борба на българския народ за освобождението от петвековно османско владичество и извоюване на национална независимост. В памет и като израз на признателност на българския народ към подвига на местните революционери е издигнат величествен паметник - Пантеон на възрожденците. При построяването му е разрушена църквата „Вси Светии" - това става на Димитровден 1975 г. Отдадена е заслужена почит и към достойната фамилия Обретенови, от която знаменателната Баба Тонка придобива почти митологични черти, превърнала се в майка на българската Свобода.
 
Пантеонът е построен в старото русенско гробище, което е превърнато в Парк на възрожденците. Всъщност той е национален Паметник-костница на героите, загинали за българската свобода - на елита, формирал у нас, българите, представата за нация. Открит е на 28 февруари 1978 година в чест на стогодишнината от освобождението на България от османско иго. В мраморната зала на високата 22 метра сграда са погребани 39 видни възрожденци. Ще изброим само няколко имена: Любен Каравелов, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Панайот Хитов, Панайот Волов, Ангел Кънчев, Баба Тонка Обретенова, Никола Обретенов и още мнозина други. Вписани са имената и на още 453 просветители, четници и опълченци. В средата на залата, под позлатения купол, гори вечен огън. В сградата има постоянно действащ параклис "Свети Паисий Хилендарски" и документална експозиция за историята на църквата „Вси светии".
Входна такса – 2 лв.
за групи над 5 души – 1 лв. на човек.
за ученици, студенти и пенсионери – 1 лв.
 
Цена за беседа на български език: 4 лв. (за цяла група)
 
Отпътуване  и пристигане около 11:30 ч. в обект 50б (Карта на стоте национални обекта) Скален Манастир "Димитрий Басарбовски".
 
 В периода на Второто Българско царство (ХII – ХIV век) днешният Басарбовски скален манастир е бил част от голям манастирски исихастки комплекс, обхващащ каньона на река Русенски Лом и притоците Бели и Черни Лом. Във варовиковите скали монасите исихасти (от гр. исихия – мълчание, тишина) са издълбали своите църкви и килии. Далеч от светската суета те живеели просто и аскетично. Единствената цел, с която живеели в постоянна молитва, лишения и безмълвие, била да видят Христа в истинската Му светлина - тази, в която се явил на планината Тавор.
Св. патриарх Йоаким I (паметта му се чества на 18 януари), дошъл от Света гора атонска в Русенското Поломие, е пребивавал в скалните манастири край селата Красен, Иваново и Басарбово. През 1235 г. при царуването на цар Йоан Асен ІІ бил избран за пръв Търновски патриарх и канонично утвърден от събора в Лампсак през същата година.
Според исторически изследвания Басарбовският манастир бил посветен на св.св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат. Ктитор на манастира била царица Теодора – първа съпруга на цар Йоан Александър и дъщеря на влашкия войвода Иванко Басараб (основател на първата владетелска династия на Влахия). От там е името на манастира. Иванко Басараб като царски тъст е притежавал тази земя.
След османското нашествие скалните килии и църкви в различно време запустявали. В османски данъчен регистър от 1479 – 1480 г. се споменава за „Манастир Басарба”.
По нататък сведения за светата обител черпим от житието на св. Софроний Български (по-точно Басарбовски, честван на 28 май), живял през ХVI в. като монах в Басарбовския манастир. Споминал се от насилствена смърт в манастира. След погребението му на гроба му започнали да стават чудеса. На третата година отворили гроба му и открили тялото му нетленно и благоуханно. Мощите му се намират в Сърбия.
През ХVІІ век в Басарбовския манастир се подвизавал единственият знаен светец от Русенския регион, родом от с. Басарбово – св. Димитрий Басарбовски (чества се на 27 октомври). За това свидетелства преп. Паисий Хилендарски (паметта му отбелязваме на 19 юни) в неговата „История Славяноболгарская”. Св. Димитрий бил пастир на с. Басарбово, прел монашество в Басарбовския манастир. През земния си живот прославил Бога, а Бог го прославил във вечния. Св. Паисий споменава за година на успението му – 1685.
Мощите му били открити по чудесен начин в р. Русенски Лом, срещу манастира. На мощите на светеца ставали много чудеса и изцеления.
Входна такса – 4 лв.
Беседите са безплатни.
 
  Отпътуване и пристигане около 12:30 ч. в обект 50а (Карта на стоте национални обекта) "Ивановски Скални Манастири".
 
Скалният манастир-лавра “Св. Архангел Михаил” при с. Иваново е разположен в долината на р. Русенски Лом, недалеч от с. Иваново. Той е основан през 20-те години на ХІІІ в. от монаха Йоаким, който по-късно става български патриарх. Негови дарители са царете Йоан Асен ІІ (1218-1241), Йоан Александър (1331-1371) и други представители на царския двор, на които са запазени ктиторски портрети. Манастирът има сложно устройство и обединява няколко комплекса от скални помещения. В шест негови храма са запазени стенописи, разкриващи характерните черти на българското изкуство през ХІІІ и ХІ V векове. По време на Второто българско царство (ХІІ-ХІ V в.) манастирът се утвърждава като голям духовен и книжовен център, с дейността на който се свързва т. нар. “Висарионов патерик”. По стените на манастирските помещения се разчитат графити и надписи с важни исторически сведения.
Световна известност имат стенописите в църквата “Св. Богородица”, които се нареждат сред най-преставителните образци на Палеологовото изкуство на Балканите. Техните високи художествени качества са причина за включването им от ЮНЕСКО в списъка на световното културно наследство. През ХІ V в. манастирът става средище на исихазма. Той съществува и през ранните векове на османското владичество, но постепенно запада. От 1978 г. е обявен за Национален археологически резерват.
Входни такси:
Групи (над 5 души) - 3,00 лв. на човек.
Индивидуални посещения - 4,00 лв.
Ученици, студенти, пенсионери - 1,00 лв.
Беседа: 4.00 лв. (за цяла група)
 
Отпътуване и пристигане около 14:30 ч. в обект 50б (Карта на стоте национални обекта) Манастир "Света Марина".
 
 Манастирът “Св. Марина” се намира край село Каран Върбовка, община Две могили, област Русенска и е един от най-старите български манастири, които са от периода на Второто българско царство /1187-1396/. След падането на българското царство под турско владичество, от страна на турците започнали страшни гонения, издевателства и нетърпими насилия над монасите. Манастирът бил опожарен и изравнен със земята, както и други свидни български светини, и постепенно изчезнал от съзнанието на народната памет, но името на св. Марина останало трайно в съзнанието на народа. Девойката Марина била дъщеря на езически жрец в Антиохия Писидийска /ІІІ в./, но приела християнството от един старец – християнин. Древната християнска църква била подложена на най-тежко и жестоко изпитание по време на царуването на император Диоклетиан /284 – 305/. Жертва на тези гонения станала и девойката Марина, едва петнадесет годишна. От преданията народни се знае, че южно – близо до този първи манастир е имало град от Римско време, наречен “Пановград”, а местността и до днес се нарича “Пановца”. Вторият манастир бива възстановен по-късно /1828 – 1859/. През първата половина на ХІХ век, недалеч от азрушения манастир била построена църква – там, където е извирала водата с лечебни свойства. Тази църква, построена в чест и прослава на св. великомъченица Марина била подновена и съществува и до днес, научаваме от книжката на архимандрит Вениамен “Кратка история на манастира “Св. Марина”, в която той пише, че като постъпил в манастира, над входната западна врата на църквата била написана годината 1890-та.
 
Отпътуване 16:00 около 17:00 пристигане в гр. Русе.
ТУРОПЕРАТОРЪТ СИ ЗАПАЗВА ПРАВОТО ДА ПРАВИ ПРОМЕНИ ПО ПРОГРАМАТА.
ВСИЧКИ ВХОДНИ ТАКСИ СА ИНФОРМАТИВНИ И НЕ СЕ ГАРАНТИРА,
ЧЕ ЩЕ СЕ ЗАПАЗЯТ СЪЩИТЕ В ДЕНЯ НА ПОСЕЩЕНИЕ. НА ОБЕКТИТЕ,
КЪДЕТО ИМА ОТСТЪПКИ ЗА ГРУПИ ЩЕ СЕ СЪБИРАТ
ПО-НИСКИ СУМИ ОТ ОБЯВЕНИТЕ РЕДОВНИ.
29,00 лв. на човек при минимум 40 души;

Доплащане 10,00 лв. при под 40 записани.
  • Транспорт с автобус
  • Медицинска застраховка „Помощ при пътуване“с покритие 2000 евро за лица до 65 г.
  • Беседите по обектите, където е възможно
  • Екскурзоводско обслужване по време на пътуването
  • Храна и лични разходи
  • Входните такси в туристическите обекти;
  • Доплащане за мед. застраховка за лица между 66 и 70 г. – 2 лв., между 71 и 75 г. – 4 лв. и между 76 – 80 г. – 8 лв.; над 80 г. – 10 лв.
ВАЖНО:
1. Минимален брой туристи: 17 души. При неосъществен минимален брой туристи туроператорът е длъжен да уведоми 7 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет.
2. Пътуването се осъществява според актуалните медицински изисквания и обстановка в държавата
3. Пътуването е подходящо за лица с ограничена подвижност.
4. Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата.
5. Туроператорът е със сключена застраховка "Отговорност на туроператора" № 00088141/13062110000666/25.05.2022 г. За период 01.06.2022 г - 31.05.2023 г. Издадена от Софийски Корпоративен Център, ЗК“Лев Инс“АД, бул. Цар Борис III 136 В с лимит на отговорност: 25 000 лв. , телефон: 02/ 404 9492; 0800 15 333;