Адрес:Русе, бул. ул. "Петко Д. Петков" 23
GSM: 087 679 7000
office@liyamartravel.com
www.liyamartravel.com

Връх Ботев с посещение на Райското пръскало, Карлово и Калофер

Продължителност: 3 дни / 2 нощи

Вид транспорт: Автобус Автобус

Маршрут: Русе – Калофер – Райското пръскало - връх Ботев – Калофер – Карлово - Русе

Дати на отпътуване:



Автобусна програма 3 дни/ 2 нощувки

Цена от:

179лв.



Дата Цена Запитване
Опознайте България с нашите тематични екскурзии „По пътя на Стоте Национални обекта“. Докоснете се до многовековната богата история на България и до нейната неповторима природа. Обектите включват най-забележителните природни феномени в страната, исторически местности, архитектурни резервати, храмове и манастири, най-високите планински върхове, даващи цялостна картина на богатото културно-историческо и природно наследство по българските земи от дълбока древност до наши дни. Посещението и запознаването с обектите се удостоверява с поставянето на специален печат на съответния обект на определеното за това място в туристическите книжки. За всички, които имат желанието да събират печати, а нямат книжка ние от Лиямар Травел Ви подаряваме по една, ако се запишете на екскурзиите ни. Поредната ни тридневна екс-я обхваща Централна южна България и 6 броя обекта от Стоте национални.
 
 Първи ден: Отпътуване с автобус в 06:00 ч. от Дома на културата Русе за Калофер. Около 10:30ч. пристигане на местност Паниците и потегляме към обект номер 45б (Карта на стоте национални обекта)Природен Феномен „Райско Пръскало“.  
Водопадът се намира в подножието на първенеца на Стара планина – връх Ботев, на територията на Национален парк „Централен Балкан“. Райското пръскало се намира на 1700 м.н.в. в биосферния резерват Джендема, който е резерватът с най-голяма надморска височина в НП „Централен Балкан“, на мъничката рекичка Пръскалска в местността „Рая“ – живописна тераса обсипана с треви и цветя, на която извисява снага китната хижа „Рай“.
10:30ч. - от местност Паниците до резерват Джендема (1:45 часа)
Тръгваме за хижа Рай от местността Паниците. Слизаме до река Тунджа и вървим за кратко по нея, след което започва стръмно изкачване през гората. Продължава горе-долу половин час, след което излиза на обширна открита местност. Наклонът рязко намалява и изглежда почти равен. Оттук сме само направо по широка пътека. След двайсетина минути минаваме покрай първата чешма по маршрута.
Малко преди това е разклонът за жълтия маршрут от Паниците до връх Ботев, а пет минути след него се открива една от най-красивите гледки по българските планини, именно към резерват Джендема и връх Ботев над него. Зашеметяваща е! Има няколко пейки, на които да починете с тази гледка насреща. Общо от Паниците до Джендема е по-малко от 2 часа.
12:30 ч. – почивка за обяд
13:00 ч. – от резерват Джендема до хижа Рай (2:45 часа)
Всъщност тепърва навлизаме в резерват Джендема и хижа Рай се намира в него. Насреща може да видим каква е целта – да слезем до долината под нас, след което да изкачим планинския гребен насреща, който са образували Райските Купени. Хижата се намира на най-високата му точка, отвъд гората.
Преходът навлиза сред красиви букаци, които засега са редки. Пътеката продължава да бъде с малък наклон, но този път надолу и по-скоро е широк черен път засега. След 15-20 минути той свършва на едно уширение, откъдето тръгва пешеходна пътека. Гората започва да се сгъстява, а пътеката става малко по-стръмна надолу. Съвсем скоро достигаме долината на река Малка Бъзовица, която е най-ниската точка на тази част от маршрута. Оттук започва постепенно изкачване. Почти веднага достигаме до чешмата Мечата глава, която в края на лятото след големи суши пресъхва. Но десетина минути след това има още една, която е пълноводна.
Около час след навлизането в резерват Джендема наклонът рязко се увеличава. Това е след долината на един приток на река Голяма Бъзовица. Не след много ходене обаче се стига до едно място, от което започва стръмно изкачване към хижа Рай. Мястото е обозначено с интересен надпис върху една огромна скала – „Преминете на първа предавка и 4х4“. По някое време дори ти се струва, че няма да има край. След час и нещо преход по склона обаче се вижда пролуката между дърветата и излизаме на хребета. Още 5 минутки и сме на хижа Рай, където може да се подкрепим с вкусен обяд на фона на Райското пръскало, което тече по отвесните скали на Джендема.
16:30 ч. – пристигане на хижа Рай. Настаняване в хижата. Свободно време за почивка или разходка до Райското пръскало, което е на около половин час по стръмна пътека. Вие преценете времето и силите си, преди да тръгнете към него.
Вечеря в хижата. Нощувка. Хижа Рай представлява масивна триетажна сграда с капацитет 120 места, разположени в стаи с по 5, 7, 10 и повече легла, с вътрешни и външни санитарни възли и умивални. Има баня. Вътрешните санитарни възли и баня са в ремонт и очакват през 2022 година да бъдат завършени. Сградата е водоснабдена, електрифицирана от агрегат и ВЕЦ, отоплението е с печки на твърдо гориво. Разполага с туристическа кухня, столова с 75 места и лавка.

Втори ден: Закуска и ранно тръгване към 07:00 ч. за обект номер 45а (Карта на стоте национални обекта) Връх Ботев.
 
 Погледнат от подножието му, той прилича на гигантски юмрук. Bpъх Ботев (2376 м) е най-високият връх на Стара планина и трети по височина в България - след Мусала в Рила и Вихрен в Пирин. От север го очертават величествените, страховити и омайващи бездни на Северния Джендем. Сред хаос от стръмни зъбери и отвесни скали десетки потоци образуват непрекъснат низ от водопади и пръскала. От юг шеметни отвесни скали опасват вр. Ботев и очертават потайния Южен Джендем. На запад и изток върхът се снижава до двете седловини Дюза и Маринка. По-нататък от двете страни като броеница се редят по-ниски върхове.Балкан", разположен върху част от територията на Средна Стара планина. Векове наред вр. Ботев е бил необитаем и див. В неговите пазви са се крили от османските поробители много войводи. През върха, в далечната 1867 г., минава четата на Панайот Хитов с развято зелено знаме, носено от Васил Левски.
След Освобождението на върха започват да идват, макар и плахо, тези, които обичат ненагледните красоти на Стара планина. След време се изкачват метеоролози, които остават да живеят и работят сред бурите на неговата равна поляна. Пред 1942 г. е изградена третата в България и втора по височина високопланинска метеорологична наблюдателница.
 
07:00 ч. – от хижа Рай по Тарзановата пътека (1:30 часа)
 
Малко след хижа Рай е най-шеметната част от целия маршрут – изкачването по Тарзановата пътека. Но преди да стигнем въжетата, трябва да повървим още малко. Тръгваме по пътеката край параклиса, която вече има и зелена маркировка, заедно със синята.
На 15-20 минути от хижата се намира разклона за връх Ботев. Разклонът се намира на 20-30 метра след една предупредителна табела за лавини, която се намира между два жалона от зимната маркировка. На самия разклон върху камък е нарисувана синя стрелка с надпис „хижа Васил Левски“, която сочи направо по камениста пътека. Точно преди този надпис вдясно е Тарзановата пътека, която вече се движи само по зелена маркировка. Наклонът доста се увеличава. До първото метално въже на Тарзановата пътека се върви около половин час след разклона. Малко преди него по скалите тече вода, ако имате нужда. От там се тръгва на серпентини по скалистия склон на Джендема. Пътеката обаче е достатъчно широка и на места въжето по-скоро има спомагателна функция.
 
08:30 ч. – от Тарзановата пътека до връх Ботев (1:15 часа)
 От първия до последния участък с въжета се преминава за около 45 минути. Не мислете обаче, че вече сте изкачили Ботев. Има още поне час преход до него. Хубавото е, че наклонът става доста по умерен. Срещу нас вече се показва върхът на кулата, а пътеката е ясна и широка.
Тя върви направо близо половин час, когато прави завой надясно, където се превръща в широк коларски път. Точно там се оглеждаме за маркировката, която излиза вляво от пътя. Не е фатално да продължим, но просто ще пообиколим малко. Единствено при мъгла и липса на GPS може би е добре да се придържате към маркировката, тъй като пътят се губи по някое време и за ориентир служи кулата на връх Ботев, която в мъгла няма да се вижда. Около час и малко след последните въжета на Тарзановата пътека сме на най-високата точка на Стара планина.
 
10:00 ч. – покоряване на връх Ботев
Тук можем да се подкрепим с храна и напитки в туристическата спалня на върха. 30 минути почивка за снимки и съзерцаване на върха и природните красоти на Стара планина. Да не забравим да сложим от 100-те национални туристически обекта – намира се на 3-ия етаж в основната сграда на върха.
 
10:30 ч. – от връх Ботев до заслон Маринка (1 час)
 
След около час лек преход сме на заслон Маринка. Той представлява бетонна полуразрушена постройка, която отдавна не е годна за нощуване, освен в много краен случай. Край него има няколко маси и малко встрани от тях пътечка води до водата. 
 
11:30 ч. - от заслон Маринка до разклона за заслон Маринка (1:45 часа)
 
Следваме колчетата от заслон Маринка с двайсетина минути преход. Особено трябва да се внимава с участъка без маркировка от Разклон 3 на Разклон 4. Вече сме близо до река Голяма Бъзовица. Пътеката се вие по югозападния склон на връх Параджика. Крайно време беше да можем да дишаме по-спокойно, докато катерим Стара планна, и този участък от маршрута го позволява. Теренът тук е малко по-каменист, но лек за вървене.
 
13:30 ч. - от разклона за заслон Маринка до местност Долен Параджик (2:30 часа)
 
Пътеката на моменти е малко сипеста и допълнително затруднява. Първоначално пътеката е в гориста част, която обаче е за кратко и след това сме на открито. Теренът се сменя посточнно като преобладава каменистата настилка. Продължаваме надолу по рида на връх Параджика (2209 м). След около час и половина наклонът става двойно по-малък.
 
16:15 ч. – от местност Долен Параджик до местност Паниците ( 1:45 часа)
 
Вървим на открито около час и след това влизаме в гора, в която се спускаме надолу по стръмна пътечка. Прекосяваме мост по поречието на река Тунджа и се озоваваме след 10 минути в местност Паниците. Автобуса ни чака и се отправяме към хотела в Калофер. Свободно време за почивка и вечеря.
 
Трети ден: Закуска в хотела. Посещение в 09:30 ч. на обект 45 (Карта на стоте национални обекта) град Калофер - „Нац. Музей „Христо Ботев““   .
 
 Много са знаците на почит към Христо Ботев в родния му град Калофер. Затова преди да посетите къщата-музей е хубаво да поемете нагоре от центъра по монументалното стълбище, което води до мемориалния комплекс, увенчан от гранитния паметник на този гений на България, изрекъл пророческите слова: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!" В центъра на града са реставрираната сграда на даскал Ботьовото училище и старата възрожденска църква „Света Богородица", в чийто двор паметна плоча отбелязва мястото, където е била скромната килия, дала подслон на даскал Ботьо при идването му за учител в градеца. И в която през 1848 г. се е родил самият Христо Ботев. Във фондовете на музея се съхраняват над 4000 експоната, сред които чекръкът и шевната машина на Ботевата майка баба Иванка, запазени лични вещи на поета - джобен часовник и писалищните му принадлежности. В сутерена посетителите могат да видят пресата, на която е отпечатван вестник „Знаме", както и последният вестник на Ботев „Нова България".
 
Входни такси:
Учащи – 1 лв.
Неучащи – 2 лв.
Беседи: 8.00 лв.
 
 Отпътуване в 10:30 ч. и пристигане на обект номер 44 (Карта на стоте национални обекта) Национален Музей „Васил Левски“.  

Родната къща на Апостола е един от първите мемориални музеи в България. В продължение на няколко десетилетия в нея са събирани и се съхраняват много вещи, документи и снимки, свързани със семейството, с живота и делото на Васил Левски, на негови сподвижници както от Карлово, така и от други краища на страната. Тук се пазят почти всички научни биографични изследвания и литературни творби, посветени на Апостола, произведения на изобразителното изкуство. Могат да се видят още Устав на Българския революционен централен комитет, образец на униформа от Първата българска легия, знамето на Карловския революционен комитет и още много други интересни експонати.
Входни такси:
За групи /10 и повече граждани/ – 2,00 лв. /за възрастни/, 1,00 лв. /за учащи и пенсионери/
Екскурзоводска беседа – 10,00 лв. обща и 15.00 лв. специализирана
 
Отпътуване към центъра на Карлово и време за обяд. Посещение в 13:30 ч. на обект номер 44а (Карта на стоте национални обекта) Исторически Музей.
 
Историческият музей в гр. Карлово има повече от сто годишна история. Намира се в Историческата зона „Старинно Карлово”– ансамблов паметник на културата, в която са запазени едни от най-стойностните възрождиенски къщи и дворове.  Сградата, в която се помещава е построена през 1871 г. Тя е един от най-представителните архитектурни паметници в града от епохата на Българското Възраждане. Експозицията е разположена на 800 кв. м площ и проследява историята на Карлово и на част от Карловския регион. Представено е археологическото наследство на Стремската долина от праисторическата, античната и средновековната епохи. Експозицията е представя част от многобройните занаяти, развивали се тук: медникарство, кожарство, златарство и др. Специално място е отделено на най-добре развитите занаяти през епохата на Възраждането – гайтанджийството и розопроизводството.
 
Входни такси:
възрастни – 2 лв.
ученици – 1 лв.
Беседи на български и английски език (за групи до 40 човека) – 5 лв.
 
Пеша се отправяме в 14:30 ч. към последния обект номер 44б (Карта на стоте национални обекта) Архитектурен Туристически Комплекс „Старинно Карлово“.
Архитектурен туристически комплекс „Старинно Карлово“ е открит през 2014 година и включва 5 къщи, паметници на културата.
 
Къща „Бухалов хан“ е построена през 1850 година и някога е била хан, където търговци са отсядали да пренощуват. Къщата е с впечатляваща архитектура, автентично обзаведена и с уникалния дух на старото време. В малките уютни стаички са обособени занаятчийски ателиета, където майстори- занаятчии представят пред туристите тъкачество, плъстене на вълна, дърворезба, калоферска дантела и др. По-сръчните посетители имат възможност  да сътворят нещо сами. Предлага се кафе на пясък с  домашно приготвено сладко, ракия и ликьор от рози. Организират се workshop /работилнички за малки и големи – изработване на магнитчета и ключодържатели, изработване на сапунчета, боядисване на великденски яйца, изработване на мартенички, сурвачки  и др. Предлага се възможност ,който желае, да облече българска народна носия и да си направи снимка. Има данни, че Васил Левски е провеждал тук някои от революционните комитети. Към къщата има магазин за сувенири, където всеки може да открие подходящ подарък и спомен от Карлово. Ежегодно там се провеждат мартенски, великденски и коледни базари.
 
Гостоприемната „Патевата къща“ е къщата на цветята и билките. Тук могат да се научат интересни факти за лечебните билки и розопроизводството. На мини дестилерия може да се наблюдава извличането на различни етерични масла. Гостите могат да се включат в работилнички за изработване на лечебни мехлеми, бродерия и плетачество. Дегустира се билкова ракия и чай от рози. Обособена е и стая на царица Роза, с нейните рокли, трон и корона. Малките деца могат да облекат рокля, да се превърнат в малка мис Роза и да се снимат за спомен.
 
Къща „Райно Попович“ е къщата на учителя и книжовник Райно Попович. Тук всеки турист може да изработи сам уникално свидетелство на автентична печатарска преса от 19-ти век, да излее восъчен печат  и да си го надпише на кирилица или глаголица. В класната стая всеки  може да пише върху пясък, да чете, да рисува камъчета, да изработва картички.
 
Къща „Белия двор“ очарова не само с прекрасния си двор, но и с богатата си етнографска и художествена експозиция. Тук може да се рисува, моделира, да се усвояват различни живописни практики. Провеждат се различни демонстрации, обучения и школи.
 
„Патевата мааза“  Построена е през 1863 г. от Васил Патев, наследник на известния търговец на платове, клониални стоки и манифактура Патю Хаджиминчев. Служила е като склад и дюкян. Днес Патевата мааза работи като информационен център, където посетителите могат да получат информация за комплекс „Старинно Карлово”, както и за други забележителности в Карлово и региона.
 
Къщите от Комплекс „Старинно Карлово“ непрекъснато се развиват и обогатяват  с нови, все по-разнообразни  атракции.  С всяка изминала година те привличат все повече туристи, голяма чест от тях се връщат повторно и всеки път откриват нещо различно, научават нови неща и се забавляват.
 
Отпътуване 16:30 към гр. Русе.
 
 
ТУРОПЕРАТОРЪТ СИ ЗАПАЗВА ПРАВОТО ДА ПРАВИ ПРОМЕНИ ПО ПРОГРАМАТА.
ВСИЧКИ ВХОДНИ ТАКСИ СА ИНФОРМАТИВНИ И НЕ СЕ ГАРАНТИРА,
ЧЕ ЩЕ СЕ ЗАПАЗЯТ СЪЩИТЕ В ДЕНЯ НА ПОСЕЩЕНИЕ. НА ОБЕКТИТЕ,
КЪДЕТО ИМА ОТСТЪПКИ ЗА ГРУПИ ЩЕ СЕ СЪБИРАТ
ПО-НИСКИ СУМИ ОТ ОБЯВЕНИТЕ РЕДОВНИ.
179.00 лв. на човек в двойна стая при минимум 40 души;

Доплащане 20,00 лв. при под 40 записани.
  • Транспорт с автобус
  • 1 нощувка в хижа Рай
  • 1 нощувка със закуска в къщи за гости в гр. Калофер
  • Беседите по обектите
  • Планинска застраховка и лицензиран планински водач
  • Екскурзоводско обслужване по време на пътуването    
  • Обед и вечеря
  • входните такси и беседите в туристическите обекти;
  • доплащане за мед. застраховка за лица между 66 и 70 г. – 2 лв., между 71 и 75 г. – 4 лв. и между 76 – 80 г. – 8 лв.; над 80 г. – 10 лв.
ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
ПРЕПОРЪКИ ЗА ЕКИПИРОВКА В ПРЕХОДИТЕ С ЛИЯМАР ТРАВЕЛ
 
ОБУВКИ

Обувката трябва да е предназначена специално за планински преходи. Височината трябва да покрива глезена. Трябва да има защита от вода (мембрана). Подметката трябва да има дълбоки грайфери и да има добро сцепление с терена.
 
ЕКИПИРОВКА ЗА ДЪЖД
Яке и панталон с водоустойчива мембрана или дъждобран от тип „перелина“. При първия вариант ще ви трябва и дъждобран за раницата. При втория вариант ще ви трябват гети, защото стичащата се по дъждобрана вода ще мокри панталона и ще влиза в обувките. Имайте предвид, че дъждобранът може да създаде проблем при силен вятър на планинско било или изкачване през скалист терен.
 
ДРЕХИ 

За топлата част на годината препоръчваме бързосъхнещ панталон, бързосъхнеща тениска и поларено горнище. Независимо от сезона – подходящи ръкавици и шапка. През по-студените периоди и зимата добавете по-топъл панталон (има варианти за зимни преходи) и термо бельо (горнище и долнище). При наличие на повече сняг непременно носете гети. При екстремни зимни условия е препоръчително да имате „маска“за лице и скиорски очила.
 
РАНИЦА

За еднодневни екскурзии обикновено е достатъчна раница с обем 28-35 литра. За преходи от два и повече дни обичайно се ползват раници с обем от 40 до 60, а понякога и над 60 литра. Обърнете внимание, дали в този маршрут ще ползвате някаква допълнителна екипировка, която също трябва да поберете във или да закрепите на раницата. При бивакуване това са спален, чувал, шалте и ако е нужно – палатка, а при някои маршрути с ползване на алпийски осигуровки, може да се наложи да носите в раницата каска, седалка, въже.
 
БИВАЧНА ЕКИПИРОВКА
този маршрут няма бивакуване.  

ОСВЕТЛЕНИЕ

Много планинари поставят под съмнение нуждата от осветление, като част от екипировката. Винаги при преход сред природата, независимо от неговата дължина и трудност трябва да имате осветление! Без светлина човек е напълно безпомощен, а при извънредни обстоятелства денят може да свърши без да сте слезли до "цивилизацията"! Не оставяйте това на късмета! Препоръчваме да си носите фенерче за всеки случай.
 
ШИШЕ ЗА ВОДА
Съобразете общият обем на шишетата за вода с дължината на прехода, възможността за наливане на питейна вода по маршрута и Вашите индивидуални потребности от течности при активно движение. Обърнете внимание на материалът от който е направено шишето и повърхността контактуваща с водата. Някои туристи съхраняват водата за прехода в използвани шишета от безалкохолни напитки и др.под. Някои от материалите, откоито са направени тези шишета са за еднократна употреба и при многократно използване могат да бъдат вредни за здравето и не би трябвало да се употребяват. Различните материали се отбелязват с щампован знак - цифра в триъгълник със заоблени ъгли, поставен обикновено на дъното на шишето. Потърсете информация за това, дали този материал е подходящ за съхранение на вода при многократна употреба. Препоръчваме като най-подходящи бутилките направени от неръждаема стомана. Те са леки, здрави и при извънредни ситуации в тях дори може да се вари вода, чай, супа и т.н.
 
ЗАЩИТА ОТ УЛТРАВИОЛЕТОВА РАДИАЦИЯ
В планините, особено над горския пояс има по-високо от обичайното в градовете ниво на облъчване с ултравиолетова радиация. В популярните сайтове за метеорологични прогнози това ниво се отбелязва като "УВ-индекс". Непременно вземете мерки в тази насока! При по-висок такъв индекс, покрийте всички части на тялото си. Ползвайте блуза с дълъг ръкав, дълги панталони, шапка с широка периферия или такава с "перелина" (прикачащо се парче плат, покриващо врата). УВ-лъчението може да увредите очите Ви. Използвайте очила с висока степен на защита. Обичайно от вътрешната страна на рамките на очилата има означение за категорията на защита. За висока планина през лятото е препоръчителна "категория 3" ("cat.3"), а през зимата "категория 4" ("cat.4"). За останалите непокрити части от кожата препоръчваме слънцезащитен крем с висок фактор (за безлесния пояс - фактор 50). Консултирайте се в съответните специализирани магазини за подходящ крем.
 
ЩЕКИ

Щеките прехвърлят около 30% от натоварването на краката към ръцете. Така улесняват значително стръмни изкачвания и слизания, особено с тежка раница, пазят ставите от претоварване, което е от голямо значение, ако искаме да ходим дълги години активно по планините! Препоръчваме модели с "шок-абсорбери" – пружини (амортисьори), които предпазват китките от многобройните леки, но твърди удари на щеките със земята.
 
Условия на плащане: 50% при резервция, останалата част 20 дни преди отпътуване
Условия на резервация: За резервация са ни необходими трите имена изписани на латиница и кирилица, ЕГН, рождена дата на детето (ако има дете), лична карта номер и валидност, телефон за връзка. След получаване на данните, изпращаме договора за организирано туристическо пътуване и издаваме фактура за плащане на аванса. 

 ​ВАЖНО:

1. Минимален брой туристи: 17 души. При неосъществен минимален брой туристи туроператорът е длъжен да уведоми 7 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет.
2. Пътуването се осъществява според актуалните медицински изисквания и обстановка в държавата
3. Пътуването НЕ е подходящо за лица с ограничена подвижност.

Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата.

Туроператорът е със сключена застраховка "Отговорност на туроператора" № 00088141/13062110000666/25.05.2021 г. За период 01.06.2021 г - 31.05.2022 г. Издадена от Софийски Корпоративен Център, ЗК“Лев Инс“АД, бул. Цар Борис III 136 В с лимит на отговорност: 25 000 лв. , телефон: 02/ 404 9492; 0800 15 333;