Казанлъшка тракийска гробница, Стария град Пловдив, Асенова крепост, Бачковски манастир, Златоград, Мадан, с. Момчиловци

Продължителност: 3 дни / 2 нощи

Вид транспорт: Автобус Автобус

Маршрут: Русе – Казанлък – Пловдив - Асеновград – с. Бачково – Златоград - Мадан – с. Момчиловци - Русе

Дати на отпътуване: 06.05.2023, 22.09.2023



Автобусна програма 3 дни/ 2 нощувки

Цена от: 219лв.



Дата Цена Запитване
06.05.2023 - 08.05.2023 от 219 лв. запитване
22.09.2023 - 24.09.2023 от 219 лв. запитване
Опознайте България с нашите тематични екскурзии „По пътя на Стоте Национални обекта“. Докоснете се до многовековната богата история на България и до нейната неповторима природа. Обектите включват най-забележителните природни феномени в страната, исторически местности, архитектурни резервати, храмове и манастири, най-високите планински върхове, даващи цялостна картина на богатото културно-историческо и природно наследство по българските земи от дълбока древност до наши дни. Посещението и запознаването с обектите се удостоверява с поставянето на специален печат на съответния обект на определеното за това място в туристическите книжки. За всички, които имат желанието да събират печати, а нямат книжка ние от Лиямар Травел Ви подаряваме по една, ако се запишете на екскурзиите ни. Поредната ни тридневна екс-я обхваща Югоизточна България и ... броя обекта от Стоте национални.

Първи ден: Отпътуване с автобус в 06:00 ч. от Дома на културата Русе за Казанлък. Пристигане на обект номер 91 (Карта на стоте национални обекта)Тракийска гробница.
 Тракийската гробница в Казанлък е един от шедьоврите на тракийското строително и изобразително изкуство. Определено тя е и най-известната гробница в Долината на тракийските царе. Намира се в парк Тюлбето. Открита е в далечната 1944 г по време на изкопни работи в могилен насип, който пък е част от голям некропол, разположен в близост до Севтополис – столицата на одрисите.Гробницата има следното архитектурно разпределение: гробна камера, покрита с кошеровидно-камбановиден купол и дромос към нея. И двете помещения са иззидани с тухли. Цялата гробница е била покрита с каменна риза и отгоре е бил натрупан насипа. В гробницата са открити кости на мъж и жена, а в коридора-скелет на кон. В насипаса намерени различни глинени фрагменти от съдове, незначителен брой златни предмети. Вероятно гробницата е ограбена още в древността. Около Казанлъшката гробница още през 1946 г. е изградено защитно съоръжение, с цел да се съхрани и предпази от атмосферните услови. В днешно време достъпът до нея е ограничен. Точно до нея се намира и точно копие на оригинала, което посещават туристите. В него е разрешено снимането. Гробницата е и първият български паметник, който е включен в световната съкровищница на ЮНЕСКО.
 Входни такси за вход копие: възрастни – 3 лв. Учащи – 1 лев. Входни такси за оригинал – 20 лв. (Допускат се групи от максимум 4 човека за около 2-3 мин. лажността в гробницата се следи и при отклонения от нормите, не се допускат посетители.)
Беседа: на български – 5 лв.
Отпътуване към Пловдив и пристигане около 12:10 ч. Време за обяд и почивка. След това ще посетим пеша и трите обекта под номер 41 (Карта на стоте национални обекта). Регионален Исторически Музей, Етнографски музей и Античен Театър.
 
Трудно е да се разкаже най-важното за град като Пловдив, но някои неща в никакъв случай не бива да се пропускат.На първо място това е Историческият музей, чийто четири отдела са разположени в три забележителни сгради. Експозиция "Българско Възраждане" е настанена в къща, принадлежала на богатия търговец и абаджия Димитър Георгиади. Тук могат да се видят документи, вещи и ценности на значими личности, допринесли за църковната и националната ни независимост. Сградата на някогашното Областно събрание е приютила богатите колекции на отдел "Съединение на Княжество България с Източна Румелия 1885 г." На същото място е и отдел „Нова история", в който акцентът пада върху Първото изложение от 1892 година и икономическия и културен подем на града между двете световни войни. В къщата-музей „Христо Г. Данов", в която „българският Гутенберг" живее до смъртта си през 1911 година, е забележителната експозиция "Книгоиздаването в Пловдив и в Пловдивския край през Възраждането".  
 
Входни такси:
Ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания – 1.00 лв. Възрастни – 2.00 лв.

Идеята за създаване на етнографски музей датира от края на 1891 г. След четвърт век по предложение на Стою Шишков – учител, изследовател, журналист и издател – местната администрация решава да се създаде Окръжен музей. Неговата основна цел е събирането на материали, свързани с миналото и настоящето на Пловдивски регион в историческо, икономическо, художествено и битово отношение. Началото е поставено на 22 януари 1917 г. когато в Окръжната палата (дн. Община Пловдив) е свикано съвещание, на което е решено "да се учреди при Постоянната комисия един Окръжен музей". Правилникът на музея е одобрен на 20 юли с.г. и съгласно него музеят започва работа с директор – Йордан п. Георгиев и секретар – Стою Н. Шишков.
 
Входен билет за туристи - 6.00 лв.
За организирани ученически и студентски групи с уч. Цел/на човек - 1.00 лв.
Фамилен билет за семейство с деца от 7 до 16 г. - 10.00 лв.
Индивидуално посещение на ученици и студенти - 2.00 лв.
 Беседа на български език - 10.00 лв.
Най-емблематичният паметник в архитектурно-историческия резерват „Старият Пловдив" все пак си остава прочутият Античен театър. Смята се, че е построен от Марк Аврелий Траян в началото на II век /макар да съществува и предположение, че може би е бил изграден още преди римската епоха по подобие на гръцките антични театри, за да послужи за народните празненства и обреди в чест на бог Дионисий/.
Входни такси:  Възрастни – 3.00 лв., Ученици и студенти – 1.00 лв.
Беседи: 15.00 лв. (за цялата група)
 
Свободно време за разходка и по желание посещение на малка раннохристиянска базилика и Римски стадион. Настаняване в хотел. Нощувка.
 
Втори ден: Закуска в хотела. Отпътуване с автобус в 09:30 ч. от хотела и пристигане на обект номер 47 а (Карта на стоте национални обекта). Исторически музей – Асеновград.
 
 Исторически музей гр. Асеновград е изключително атрактивен и представя историята на града и региона от 7000 години пр. Хр. до наши дни. Тук могат да се видят уникални артефакти от всички епохи и цивилизации. Сред тях са неолитната керамика от селищната могила при село Мулдава, халколитната идолна пластика от селищната могила при село Руен, оръдия на труда от бронзовата епоха, богата колекция от оброчни плочки на гръко-римските божества и тракийският херос, колесница от римската епоха, артефакти от Късната Античност.
Особен интерес представляват великолепните идолни пластики от праисторията и античността (напр. статуя на Богинята-майка и триизмерна фигура на Телесфор). Експозицията показва и богата нумизматична колекция. Музея представя Асеновград и региона като култов и религиозен център, оформен от най-дълбока древност до наши дни. В експозицията има изключително ценни икони, църковна утвар, старопечатни книги и архиви, разкриващи историята и приноса на Църквата и околните манастири. Ключово място в експозицията заема представянето на Асенова крепост. Показани са колекции кухненска, трапезна и художествена керамика, предмети на култа, накити, оръжия и др. Открити в резултат на системните археологически разкопки.
Входни такси:
Възрастен – 1, 50 лв.
Деца, ученици и пенсионери – 1, 00 лв.
Семеен билет – 3, 00 лв.
Беседа – 4, 00 лв.
 
Отпътуване в 11.00 ч. и пристигане на обект номер 47 (Карта на стоте национални обекта) „Асенова Крепост“. 
 
 Крепостта е кацнала върху чука, висока повече от сто метра, над река Асеница, което навремето я правило изключително трудна за превземане. Очевидно тук е имало укрепен пункт още по времето на траките, но позицията й става стратегическа най-вече през Средновековието. Особено по времето на цар Иван Асен Втори, който я разширява. Поради което носи и неговото име, запазен надпис потвърждава това. Най-добре съхранената сграда е крепостната черква "Света Богородица Петричка" - едно от най-ценните творения на църковната архитектура по нашите земи. От самата крепост не е останало кой знае колко, но и това, което се вижда, е достатъчно внушително и дава представа за значимата й роля в миналото. А намерените фрагменти от керамика, оръжия, монети и сечива са ценни свидетелства за живота, кипял тук някога. Днес от нея лъха не войнственост, а по-скоро романтика, защото от върха на калето се откриват прекрасни панорами към Родопите и към града.
 
Входни такси:
Възрастни – 4 лв
(Организирани групи над 10 човека – 3 лв)
Ученици, студенти и пенсионери - 2 лв
Семейни билети (до 5 човека) – 9 лв
Беседи: Български език – 7 лв
 
Отпътуване в 12.30 ч. и пристигане на обект номер 47б (Карта на стоте национални обекта)  с. Бачково - Бачковски Манастир. Ще се подкрепим с обяд в някоя от гостилниците и ще посетим манастира.
 
 Бачковският манастир, втори по големина в България, основан през 1083 година от грузинеца на византийска служба Григорий Бакуриани и неговия брат Абасий, е уникално съчетание от армено-грузинска, гръцка и българска православна култура. Дълго време предание сочело, че под олтара на черквата „Свети Архангели" е бил погребан свят човек. Предполага се, че именно там е намерил най-сетне покой последният български патриарх Евтимий Търновски.
Костницата на манастира е единствената запазена сграда от 11 век. В двуетажната сграда, построена през 1601 година, са старинната манастирска кухня /магерница/, а до нея е трапезарията със запазена прекрасна стенописна галерия от 17 век. Храмът „Свети Никола" е изрисуван от Захари Зограф, който за около две години изографисва сцени с над 600 образи.
 
Входни такси:
Манастирски комплекс: 1.00 лв.
Старата трапезария – 6.00 лв.
Вход в музея – 3.00 лв.
Комбинирано посещение на музей и трапезарията - 8.00 лв.
Вход в костницата – 6.00 лв.
Беседи:  на български, английски, френски и руски език – 10.00 лв.
 
Отпътуваме около 15:00 ч. към Златоград и настаняване в хотел***. Свободно време за разходки и вечеря.
 
Трети ден: Закуска в хотела. Посещение в 09:00 ч. обект номер 86 (Карта на стоте национални обекта)Eтнографски Ареален Комплекс.
 
 Етнографският ареален комплекс - Златоград е уникален с динамичния показ на музейната експозиция е демонстрацията на традиционни трудови умения; с прилагания новаторски подход при експонирането на занаятчийските работилници; с разположението му всред квартал от архитектурни паметници на културата, обитавани целогодишно.
Златоградският етнокултурен ареал е обитаван от хилядолетия. Самият град има многовековна история. За древното начало и историческия развой свидетелстват многобройните археологически обекти и културни паметници, обгърнати от романтичната омая на фолклорните предания и традиции. До днес са съхранени над сто паметника на културата. От възрожденския период е запазен и възстановен най-големият компактен архитектурен резерват в Родопите. Традиционните къщи впечатляват не само със своята белота и кръгли комини, но и със своеобразното съчетание на архитектурните си елементи.
В традиционната духовна култура на Златоградския ареал е отразена богатата душевност на нейните създатели, като особено се откроява фолкрорът - в цялото му разнообразие.
 
Ще се разходим из чаршията и ще пием чаша „въртяно кафе” в кафене „Стария град”, приготвено върху нагорещен пясък и поднесено със специален ритуал.
 
Отпътуване в 11:00 ч. и пристигане на обект номер 87а (Карта на стоте национални обекта) Мадан -Родопски Кристал.

Създадената през 1984 г. кристална зала „Родопски кристал” е една от най- големите забележителности на Мадан. В нея могат да се видят близо 600 експоната от минерални и кристални образци, добити от рудниците в региона. Експонатите впечатляват с уникалните си форми и отблясъци. Едно изключително богатство, накарало американски сенатор, минал по тия земи да каже: Що ви е рудодобив. Ако имам това, ще продавам само кристалите. Най-големият кристал е с размери 60 на 60 см.  Кристалната зала е член е на Международната асоциация на минераложките музеи.
Освен да се насладят на неповторимата гледка, посетителите могат да си купят за спомен специално изработени сувенири. Колекцията от минерални кристални образци е добита от рудниците на ГОРУБСО в близост до Мадан
 Входни такси:
– За деца до 7 години: БЕЗПЛАТНО
– За ученици: 1 лев
– За възрастни: 2 лева
 
 Отпътуване в 12:30 ч. и около 13:20 ч. пристигане на обект номер 83б (Карта на стоте национални обекта) с. Момчиловци.  
Първо ще хапнем и ще вземем печат от Гостилница Момчиловски тайни, а след това ще посетим етнографския музей, където е събрана богатата история на момчиловеца. Уникална е Църквата "Св. Константин и Елена", разположена в центъра на селото, както и   множеството Параклиси, накацали като бели лястовици по зелените хълмове. Лековитото Аязмо, ежедневно събира хора от близо и далеч за мълчалива, и дълбока молитва.
   Културно-историческият музей с галерия съдържа повече от 3000 експоната. Експозицията е аранжирана в раздели: Археология, Българско възраждане и Етнография, които разказват за историята и традиционния начин на живот в селото. Малката картинна галерия представя творби на класически и съвременни български художници.
 
Църквата „Св.Константин и Елена” е сред най-интересните обекти, дело на момчиловските майстори-каменоделци. Построена е през 1836 година. Камбанарията, притворът и църковният двор са построени в началото на ХХ век от хаджи Неделчо Канев от италианска школа по каменоделство. Негово дело са още Радичоската чешма, построена от майстора по поръчка на Атанас Радичев и параклисът „Св. Неделя" - един от 27-те параклиса, заобикалящи селото. Те били построени след изграждането на църквата. При завладяването на планината от турците, всички манастири и църкви в района са били разрушени.
 
Тъй като е почти невъзможно да се видят всички параклиси в една разходка, те са разделени в 3 отделни маршрута. Село Момчиловци има интересна история. Освен строителството, най-развити и масови занаяти в миналото били шивачеството, абаджийството, рибарството и златарството. Според народни предания и средновековни документи рибарството датира още отпреди 14-и в.Още тогава родители пращали своите момчета като харизани или безплатни работници на Бистонското езеро, притежание тогава на Бачковския манастир, където те ловели риба в полза на манастира. Към 1913 г. в Момчиловци е имало 80 рибари, които упражнявали занаята си на Бистонското езеро.
Печати в Момчиловци има на 3 места:
 
Около 15:30 ч. тръгване към Русе.
 
ТУРОПЕРАТОРЪТ СИ ЗАПАЗВА ПРАВОТО ДА ПРАВИ ПРОМЕНИ ПО ПРОГРАМАТА.
ВСИЧКИ ВХОДНИ ТАКСИ СА ИНФОРМАТИВНИ И НЕ СЕ ГАРАНТИРА,
ЧЕ ЩЕ СЕ ЗАПАЗЯТ СЪЩИТЕ В ДЕНЯ НА ПОСЕЩЕНИЕ. НА ОБЕКТИТЕ,
КЪДЕТО ИМА ОТСТЪПКИ ЗА ГРУПИ ЩЕ СЕ СЪБИРАТ
ПО-НИСКИ СУМИ ОТ ОБЯВЕНИТЕ РЕДОВНИ.
219 лв. на човек в двойна стая при минимум 40 души;

Доплащане 20,00 лв. при под 40 записани.
 
 • Транспорт с автобус
 • 1 нощувка със закуска в хотел в гр. Пловдив
 • 1 нощувка със закуска в хотел в гр. Смолян
 • Медицинска застраховка „Помощ при пътуване“ с покритие 2000 евро за лица до 65 г.
 • Всички беседи по обектите където е възможно 
 • Екскурзоводско обслужване по време на пътуването
 • Храна и лични разходи
 • входните такси в туристическите обекти;
 • доплащане за мед. застраховка за лица между 66 и 70 г. – 2 лв., между 71 и 75 г. – 4 лв. и между 76 – 80 г. – 8 лв.; над 80 г. – 10 лв.
Условия на плащане: 50% при резервция, останалата част 20 дни преди отпътуване
Условия на резервация: За резервация са ни необходими трите имена изписани на латиница и кирилица, ЕГН, рождена дата на детето (ако има дете), лична карта номер и валидност, телефон за връзка. След получаване на данните, изпращаме договора за организирано туристическо пътуване и издаваме фактура за плащане на аванса.

ВАЖНО:
 1. Минимален брой туристи: 17 души. При неосъществен минимален брой туристи туроператорът е длъжен да уведоми 7 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет.
 2. Пътуването се осъществява според актуалните медицински изисквания и обстановка в държавата
 3. Пътуването е подходящо за лица с ограничена подвижност.
 4. Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата.
 5. Туроператорът е със сключена застраховка "Отговорност на туроператора" № 00088141/13062110000666/25.05.2021 г. За период 01.06.2021 г - 31.05.2022 г. Издадена от Софийски Корпоративен Център, ЗК“Лев Инс“АД, бул. Цар Борис III 136 В с лимит на отговорност: 25 000 лв. , телефон: 02/ 404 9492; 0800 15 333;
 

Новини

Абонамент

Запишете се за нашият бюлетин за специални оферти или ни изпратете запитване.