Предколедна Прага и Дрезденски коледни базари - самолетна екскурзия (19.12.-22.12.19)

Продължителност: 4 дни / 3 нощи

Вид транспорт: Самолет Самолет

Маршрут: София-Прага-Дрезден-София

Дати на отпътуване: 09.12.2021Цена от: 699лв.Дата Цена Запитване
09.12.2021 - 12.12.2021 от 699 лв. запитване
Програма

ПРЕДКОЛЕДНА ПРАГА

Прага засиява по Коледа. Оживени и празнично осветени, коледните базари превръщат града в магична приказка. В украсените дървени къщички се продават традиционни ръчно изработени изделия, а посетителите могат да наблюдават как се приготвят традиционни ястия, като традиционния чешки сладкиш „Trdelnik”, да опитат местни деликатеси, наливна чешка бира, ароматното греяно вино или медовина. Впечатляваща гледка е огромното Коледното дърво, което всяка година пристига от планината Krkonose в северна Чехия и създава ефектна атмосфера на фона на тъмната готическа сграда на Тинската катедрала. Коледни песни на улични музиканти и танцьори, облечени в традиционни костюми, радват посетителите от ранния следобяд до късна вечер.
Екскурзията предлага възможност да се посетят и едни от най-старите коледни базари в Европа, намиращи се в германския град Дрезден: Dresdner Striezelmarkt, разположен на централния бароков площад Altmarkt, е най-известният от тях и през 2018 г. година се навършват 584 години от откриването му. Средновековният коледен базар Drezdner Stallhof е част от дворцовия комплекс в центъра на града. Тук майстори-занаятчии, облечени в средновековни одежди, предлагат на посетителите ръчно изработени продукти, изполвайки материали и уреди от късното средновековие. Мотото на романтичното място, служило за провеждане на рицарски турнири от края на 16-ти век, е: „Добрите подаръци идват от сърцето. И от ръцете.“
Потопете се в магията......

Дата: 19.12.-22.12.12.2019Защо да изберем екскурзията до Прага през декември:

•  Уикенд екскурзия до Прага (четвъртък-неделя) - 4 дни, 3 нощувки с гарантирана коледна атмосфера и празнично настроение;
•  Бързо и удобно пътуване до Прага - с директен полет на България Ер София-Прага-София с продължителност на полета само 2 часа;
•  Без притеснения за багажа - включени в цената на екскурзията до Прага ръчен багаж до 10 кг и чекиран багаж до 23 кг. на турист;
• Настаняване в идеален център Прага - в хотел Ibis Old Town в Стария Град;
• Максимална грижа - опитен водач на разположение на туристите с полезна информация, ориентири за придвижване из града и ангажирано съдействие по време на престоя;
•  Богата, полезна, но и интересно поднесена информация - най-доброто екскурзоводско обслужване на български език в Прага за едно запомнящо се пътешествие;
•  Допълнителна коледна доза настроение - автобусна екскурзия до прекрасния Дрезден, разположен само на 150 км. от Прага;

 

ПРОГРАМА:
Първи ден (19.12.2019):
Среща на летище София и отпътуване за Прага с директен полет на България Ер. Трансфер до хотела и настаняване.
Информационна среща и начало на туристическа програма "КОЛЕДНИ БАЗАРИ В СЪРЦЕТО НА СТАРИЯ ГРАД" -  включва разходка до Вацлавския площад, украсен по това време на годината с многобройни коледни магазинчета и павилиони и по тесните романтични улички на Стария Град, които ще ни изведат до централния Староместки площад с емблематичните исторически сгради в различни архитектурни стилове - готическата катедрала „Дева Мария пред Тин”, бароковата църква „Свети Николай”, двореца Кински в стил рококо, Къщата при каменната камбана в романски стил, Староместкото кметство и др. През декември площадът традиционно приютява най-красивия коледен базар на Прага - в китно украсените дървени къщички се продават ръчно изработени сувенири, коледна украса, греяно вино и медовина, топъл "трделник" и други ароматни вкусотии. Светлините на огромното Коледно дърво и пищната коледна украса превръщат мястото във вълшебна приказна сцена, а неповторимата атмосфера се допълва от коледните мелодии на уличните музиканти. Разходката ще приключи пред кулата на най-стария работещ астрономически часовник в света от 1410 г. - емблемата на Прага, за да видим „разходката на Апостолите”.
Вечеря в битов ресторант с включено тристепенно меню - първа "среща" с традиционната чешка кухня (Менюто включва: домашна супа - сервирана в домашен селски хляб, основно ястие - телешки гулаш по традиционна рецепта, десерт и неограничена консумация на вода. Други напитки по желание се поръчват на място).
Нощувка.

Втори ден (20.12.2019):
Закуска.
Среща във фоайето на хотела за туристическа програма "ОТ ПРАЖКАТА КРЕПОСТ ДО СТАРИЯ ГРАД" с местен екскурзовод на български език (Включена в цената; Продължителност: около 3 часа; Ползва се градски транспорт): трите двора на най-важния символ на Бохемия - Пражката крепост, служела за резиденция на князе и крале (днес - седалище на Президента на Чехия), готическата катедрала "Свети Вит" с витражите от цветно стъкло, един от които - дело на прочутия майстор на сецесиона Алфонс Муха, Храдчанския площад, Архиепископския дворец, двореца Щернберг - с шедьоврите на Роден, Пикасо, Тициан, Тинторето и много други майстори, панорамната площадка пред двореца, откъдето се открива невероятна гледка към цяла Прага. Обиколката ще продължи по улица Нерудова към Малостранския площад и величествения бароков храм Св. Николай. Романтичните малострански улички с много заведения и магазини ще ни отведат до Малтийския площад, църквата на Малтийските рицари, цветната стена на Джон Ленън, Дяволския канал с мостчето на влюбените, обсипано с катинарчета и Карловия мост (XIV в.) - най-голямата забележителност на Прага - ще видим двете стражеви кули и уникалните скулптури, между които и тази на Кирил и Методий. Мостът е предпочитано място не само заради невероятната панорамна гледка към Мала страна и река Вълтава, но и заради неповторима творческа атмосфера, която създават местните художници и музиканти.
Карловият мост и архитектурния комплекс Клементинум, където се намира най-красивата барокова библиотека на Прага, са предверие към романтиката на Стария Град, а тесните калдъръмени улички ще ни изведат до Староместкия площад.
Следобяд - свободно време в Прага с възможност за самостоятелно посещение на Националната галерия и музеите на Прага - на Сметана, Алфонс Муха, Франц Кафка и др. или
По желание следобяд /с предварителна заявка и заплащане/ -  "КУТНА ХОРА - МАГИЯТА НА СРЕДНОВЕКОВИЕТО" - полудневна автобусна екскурзия с местен екскурзовод на български език. Разположен на 60 км. от Прага, Кутна Хора е вторият по значение град в Бохемия след Прага. До края на ХIII век в него се добива една трета от среброто в Европа, а по-късно става става и седалище на кралската власт. Заради прекрасните запазени сгради с типична готическа архитектура от Средновековието и емблематичната панорама, Кутна Хора е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно и културно наследство. Екскурзията включва пешеходна разходка в историческия център, разглеждане на величествената готическа църква Св. Варвара - оказала влияние върху архитектурата на цяла Централна Европа, посещение на уникалната костница в Седлец от 14 век, чийто интериор е направен от 40 000 човешки скелета.
Нощувка.

Трети ден (21.12.2019):
Закуска.
*По желание /с предварителна заявка и заплащане/: "ДРЕЗДЕН И НАЙ-СТАРИТЕ КОЛЕДНИ БАЗАРИ" - целодневна автобусна екскурзия с местен екскурзовод на български език. /Продължителност: около 8 часа. Включва автобусен транспорт, пешеходен тур с местен екскурзовод на български език и свободно време за посещение на музеи, шопинг или разходка из коледните базари/.
Дрезден е разположен живописно по поречието на река Елба и се намира само на 150 км. от Прага. Счита се за един от най-красивите градове на Германия и заради невероятните си панорамни гледки е известен още и като "Флоренция на Елба". Куполът на забележителната църква Фрауенкирхе оформя силуета на града заедно с останалите постройки, разположени в старата му част - бароковия дворец Цвингер, Операта, Дрезденския дворец, Съкровищницата, стената на Саксонските князе и църквата Хофкирхе, които ще разгледаме по време на пешеходния тур.
През свободното време можете да посетите световноизвестните музеи на Дрезден или да се разходите из най-старите коледните базари.
Според стриктно водената от германците статистика, през 2019 г. ще се проведе точно 585-рия коледен базар в град Дрезден - Striezelmarkt, разположен на централния бароков площад Алтмаркт, където се издига и най-високата коледна пирамида в света (въртележка с височина 14 метра). В цветните павилиончета се предлагат различни вкусотии по традиционни саксонски рецепти, включително и легендарният дрезденски сладкиш щолен. Коледната атмосфера се допълва от изпълненията на коледни песни, от занаятчийските работилници и от уханието на печени бадеми, кестени и ароматното греяно вино. Средновековният коледен базар Drezdner Stallhof пък е част от дворцовия комплекс в центъра на града. Романтичното място, служило за провеждане на рицарски турнири от края на 16-ти век, ще ви срещне с майстори-занаятчии, облечени в средновековни одежди, които предлагат на посетителите домашна храна и ръчно изработени продукти, използвайки автентични материали и уреди от късното средновековие. 
*По желание /с предварителна заявка и заплащане/: Вечерен бутиков круиз по Вълтава с  джаз музика на живо. (Начало: 20,30 ч.; Продължителност 2,5 часа)
Нощувка.

Четвърти ден (22.12.2019):
Закуска.
Свободно време в Прага или
*По желание /с предварителна заявка и заплащане/: ДНЕВЕН КРУИЗ ПО ВЪЛТАВА (Продължителност 1 час).

Среща за трансфер от хотела до летището. Отпътуване с директен полет на България Ер за София в 16:20 ч.

 

Възможни са размествания в дните от програмата с цел оптимизация и съобразно заявките.
*Круизът по Вълтава може да се проведе (по желание) и на втория ден от програмата, следобяд.


Условия за записване: минимален депозит за записване -30% от основния пакет; доплащане до крайната цена - до 30 дни преди датата на отпътуване.
 
Хотели
 
Хотел

Хотел Ibis Praha Old Town 3* е разположен в сърцето на Стария град на Прага, на емблематичния площад на Републиката, в непосредствена близост до кулата Прашна Брана и до един от най-големите търговски центрове на Прага - Palladium. Всички стаи разполагат с климатик, душ и самостоятелен санитарен възел. Хотелът предлага богата закуска на блок-маса. В близост до хотела се намира и трамвайна спирка на няколко линии, осигуряващи лесен достъп и до по-отдалечени точки на града, като Пражкия замък, Петржинската кула, Техническия музей и други. Забележка: Туристически автобуси не могат да спират непосредствено пред хотела, поради централната му локация. Налага се кратко придвижване пеша от паркинг, разположен в близост до хотела.

 • самолетен билет София – Прага - София на авиокомпания България Ер с  включени летищни такси, ръчен багаж до 10 кг и чекиран багаж до 23 кг на турист;
 • 3 нощувки със закуски в хотел Ibis Old Town 3*
 • трансфери летище - хотел – летище;
 • "От Пражката крепост до Стария Град" - класически пешеходен тур на Прага, с местен екскурзовод на български език;
 • "Коледни базари в сърцето на Стария Град" - пешеходна разходка в Стария Град с разглеждане на Староместкия и Вацлавския площад;
 • медицинска застраховка на ЗПАД Армеец с покритие 5000 евро на човек;
 • водач от агенцията по време на пътуването и престоя
 • Доплащане за настаняване в хотел Century Old Town Prague MGallery By Sofitel 4*: 200 лв
 • Ползване на слушалки по време на пешеходната обиколка: 3 евро на човек на ден (заплащат се на място);
 • Разходи за градски транспорт - мин.3-4 билета по 24 CZK~1 € или карта за цялата градска мрежа за 3 дни 310 CZK~13 €;
 • Градска такса - при наличие се заплаща на рецепция на хотела;
 • Застраховка "Отмяна на пътуване" - препоръчителна (покрива анулационни такси, в случай че туристът не може да осъществи пътуването по здравословни или други основателни причини според общите условия на застрахователя);
  Застраховат се физически и психически здрави лица на възраст до 80 години; Застраховката се сключва в срок до 5 календарни дни след деня на сключване на договора за туристическо пътуване, само при условие, че е извършено плащане (частично или пълно) и до началната дата на пътуването остават не по–малко от 10 дни. При неспазване на тези условия, полицата се счита за невалидна.
 • ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЕКСКУРЗИИ:

1. "Дрезден и най-старите коледни базари" - автобусна екскурзия с екскурзовод на български език при мин. 18 записани – 89 лв за възрастни; 80 лв за деца до 12 г. (Маршрут: Прага - Дрезден: 150 км.; Продължителност: около 9 часа; Цената включва транспорт с лицензиран туристически автобус, пътни такси и екскурзоводско обслужване на български език; Цената не включва: входни такси за обекти, които се посещават в свободното време; слушалки по време на пешеходната обиколка: 3 евро на човек на ден - заплащат се на място);
По време на пешеходния тур се разглеждат панорамно операта Semper, бароковия дворец „Цвингер” и вътрешния му двор /забележителен комплекс от сгради, в които се намира уникалната картинната галерия „Старите майстори” с шедьовъра на Рафаело - Сикстинската Мадона, както и прочутатата колекция с ювелирни изделия от майсенски порцелан - може да се посети в свободното време/, Дрезденския замък и стената на Саксонските князе /102-метрова стена, представляваща мозайка от 23 000 порцеланови плочки, на която са изобразени всички саксонските князе от Марграве Конрад (XII в.) до Крал Джордж (XX в.); църквите Хофкирхе и символът на града - Фрауенкирхе - една от най-впечатляващите протестантски катедрали, галерията „Албертинум”, Дрезденската съкровищница "Зелените сводове" /съхранила над 1000 скъпоценности, принадлежали на саксонските князе и курфюрстове, разпределени в девет различни стаи, запазени още от 1733 г./, терасата на граф фон Брюл, известна с името „Балконът на Европа“, изградена през 16 в. като част от защитните укрепления на града, а днес едно от любимите места за разходка и отдих на местните жители с красива гледка към река Елба и старото пристанище. В свободното време можете да посетите самостоятелно най-стария Коледен базар Altmarkt и средновековния коледен базар Drezdner Stallhof .

2. Вечеря в традиционен битов ресторант с тристепенно меню: 35 лв на турист. Цената включва следното меню: домашна супа - сервирана в домашен селски хляб, основно ястие - телешки гулаш по традиционна рецепта, десерт и неограничена консумация на вода*.
*Други напитки (бира, вино или безалкохолни) може се поръчват на място. Връщането в хотела е пеша или може да се ползва редовен градски транспорт.

3. Круиз по Вълтава - 28 лв на турист; Деца до 2,99 г. - безплатно; Деца 3-11 г.: 22 лв
Цената включва билет за разходка по Вълтава с туристически кораб (1 час) и такса резервация. До круизното пристанище - може да се стигне пеша или с регулярен градски транспорт.

4. "Кутна Хора - магията на Средновековието"- автобусна екскурзия с екскурзовод на български език при мин. 18 записани туристи:  – 79 лв на турист; 59 лв за деца до 12 г.
(Маршрут: Прага - Кутна Хора: 65 км.; Продължителност: около 5 часа; Цената включва транспорт с лицензиран туристически автобус, пътни такси, екскурзоводско обслужване на български език; Цената не включва входна такса за църквата „Света Барбара“ - заплаща се на място, по желание: 60 CSZ на човек и входна такса за костницата в Седлец - заплаща се на място, по желание: 90 CSZ);

4. Бутиков круиз по Вълтава с оригинален джаз-блус концерт на живо /Продължителност на круиза: около 2,5 ч./:
Опция 1: 59 лв на турист (включва билет с гарантирано място, аперитив за "добре дошли"; не включва храна);
Опция 2 с вечеря: 90 лв на турист (включва билет с гарантирано място, аперитив за "добре дошли", вечеря по предварително заявено тристепенно меню /предястие, основно ястие по избор и десерт/.

Цената включва: круиз по Вълтава /около 2,5 ч./, меню по избор, напитка за "добре дошли", концерт с изпълнения на живо на популярни чешки джаз изпълнители, такса резервация. Цената не включва: напитки и трансфер до пристанището, което се намира в центъра на Прага. Може да се ползва редовен градски транспорт.


!!!ВАЖНО!!! Всички допълнителни екскурзии са свързани с предварителни резервации и затова трябва да бъдат заявени и предплатени заедно с резервирането на туристическия пакет.


Новини

Абонамент

Запишете се за нашият бюлетин за специални оферти или ни изпратете запитване.