Златна Прага – Аристократизъм и Романтика Самолетна екскурзия с тръгване от Русе и полет от Букурещ

Продължителност: 5 дни / 4 нощи

Вид транспорт: Самолет Самолет

Маршрут: Русе - Букурещ - Прага - Букурещ - Русе

Дати на отпътуване:Самолетна екскурзия с тръгване от Русе и полет от Букурещ 5 дни / 4нощувки

Цена от: 1040лв.Дата Цена Запитване
Ако все още не сте били в Прага, непременно трябва да посетите този старинен град, а защо не през пролетта или есента на 2022 година. Прага е един от най-красивите градове в Европа, съчетал в себе си впечатляваща история и съвременен дух. Прага е архитектурен шедьовър, неповторимо съчетание на стилове от различни периоди - барок, рококо, романтизъм, кубизъм, готика..Потопете се в магията на миналото, в реставрираните и запазени завинаги архитектурни шедьоври, в които местните хора вплитат умело своята съвременност. Този град, творение на природата и на човешкия гений, предизвиква възторг и оставя дълбока следа в паметта и сърцето на всеки, докоснал се до неговата архитектура, старинни улици и църкви, до музеите, дворците и богатите съкровища, до неговите жители, отнасящи се с преклонение към огромното културно-историческо наследство. Няма как да не пропуснем чешката кухня и да си кажем „Na Zdravi“ с чешка бира, придружена с местни мезета и специалитети.
 
Акценти:
- директен полет с удобни полетни часове от Букурещ до Прага
- Осигурени трансфери от Русе до летище Хенри Коанда в Букурещ, както и от летище Прага до хотела и обратно
- 4 нощувки в хотел St. George **** с отлично разположение
-  обслужване на български език от лицензиран местен екскурзовод
- възможност за посещение на Карлови Вари и Дрезден

Ден 1-ви: Тръгване от Русе с организиран транспорт до летище Хенри Коанда в Букурещ за полет до Прага в 13:25 ч. Кацане в 14:20 ч и трансфер до хотела в централната част на града. На летището Ви посреща с табела Лиямар Травел лицензиран екскурзовод на български език, който ще Ви съпроводи до хотела. Настаняване.
"В сърцето на Стария Град" - туристическа програма с местен екскурзовод на български език (включена в цената; Продължителност: около 2 часa). Обиколката включва двата най-известни площада на Прага. Староместският площад е историческият център – мястото, където ежегодно се издига Коледната елха, разпъват се коледните и великденските базари и се провеждат исторически въстановки. Красив е като холивудски декор, само че е автентичен. Заобиколен е от градските дворци на аристокрацията и храмове. Тук се намират паметникът на чешкия реформатор Ян Хус и Пражкия обедник. В центъра му се издига един от най-големите магнити на Прага – Часовниковата кула, чийто създател, според легендата, бил ослепен от управниците на града, за да не създаде никога и за никой град друго подобно чудо.
Вацлавският площад е пражкото Сити. От едната му страна се издига пантеонът на чешката памет – Националния музей. Пред него на земята лежи странен кръст – паметникът на студента Ян Палах, който се самоизгаря в знак на протест след Пражката пролет. Партерните етажи на сградите са свързани чрез плетеница от безистени, изпъстрение със заведения, бутици, музикални клубове, кина и т.н. Площадът е свидетел на преломните моменти от най-новата чешка история – Пражката пролет и Нежната революция. Често е център на outdoor изложби.
Обществения дом е един от символичните дворци на Прага, построен в декоративния стил Сецесион. Рожба е на времето преди Първата световна война – безгрижното и шеметно време, наричано Бел Епок, което безвъзвратно отлита с началото на войната. Украсата е дело на най-големите за времето си скулптури и художници, между които големият Алфонс Муха.
Барутната кула, издигната в днешния си вид през 15 век, е била част от градското укрепление и един от входовете към Стария град. Средновековната й украса разказва за ангели, крале и демони.
Вечерта по желание: организирана вечеря срещу предварителна заявка в легендарната бирария „У Флеку“, която съществува и вари собствена бира без прекъсване от 1499 г.  
Цена: 26 €/ човек, която е за тристепенно меню (салата, основен ход, десерт) + една бира (флековска, жива, нефилтрирана).    
Нощувка.

Ден 2-ри: След закуска с Вашият екскурзовод стартирате пешеходна обиколка на тематичния „Гранд тур на Прага – По кралския път“. (Включен в цената. Продължителност: около 3 часа). По така наречения Кралски път в миналото са минавали кралските шествия през средновековието. Включва много от основните забележителности на града и дава представа за историята на Прага и Чехия.
Започваме със символа на града – Пражката крепост, която в миналото е била седалище на кралете, а днес – на президента. В центъра на архитектурния ансамбъл е величествената готическа катедрала Св. Вит, строена в продължение на векове. Площадът Храдчани пред крепостта е обграден с дворци от времето на барока, като Шварценберския и Щернберския, които днес са под юрисдикцията на Националната галерия. От площада се разкрива панорама към Града на стоте кули (дали са сто?).
Тъй като сме на хълм, слизаме надолу по централната улица на най-романтичния пражки квартал – Мала Страна, осеян с капанчета, вътрешни дворове и типични пражки миниатюрни музеи на всичко възможно. На централния му площад се намира монументалният храм „Св. Николай”, най-красивия и внушителен пример за барокова архитектура в Прага. Построен е от Обществото на Исус (Ордена на йезуитите) и е символ на контрареформацията и свързаните с нея промени в чешкото общество.
Прекосяваме река Вълтава по Карловия мост, наречен на името на краля, който го е построил – Карел IV. Украсен е с 32 статуи уникална средновековна галерия на открито. Напомня малък Монмартър – колоритно е окупиран от художници, музиканти и щандчета. Ако искате да го снимате празен, без хора, трябва да го направите около шест часа сутринта!
Улица „Карлова” се извива покрай Клементинум – главната резиденция на страховития в миналото Йезуитски орден. От едната страна на улицата се издига стената й, наподобяваща страховито фортификационно съоръжение, а от другата са сувенирните магазинчета, които грабват окото и неусетно отварят портфейлите... Свободно време за обед.
Следобед към 15:00 ч. по желание и срещу допълнително заплащане туристическа обиколка с Вашия гид „Романтика и Аристократизъм“  ( Продължителност: 2 часа)
Най-романтичният пражки квартал, в миналото обитаван от висшите аристокрация и духовенство. Паркът, наречен Валдщейнска градина, е едно от скъпоценните бижута на Прага. Украсен е със скулптури, езеро, фонтани, външна зала с богата стенопис, грота и волиера. Време за Wow! И реминисценции. Заедно с двореца, който днес е седалище на Сената, е построен от една от най-противоречивите личности на Чехия – генералисимус Албрехт от Валдщейн. За да ги построи, той изкупува (или направо конфискува) трийсет и две къщи и на тяхно място издига своя бароков дворец и парк.
Ще посетим и храмът Св. Николай, който е монументално, своеобразно ехо от контрареформацията в Чехия. Неговият коз е пищната, великолепна украса, позлатата и тежкият мрамор. Построен е от Ордена на Йезуитите за да омае и покори вярващите (а и неверниците). Вход в храма ( около 4 евро) 
Съвсем различна от него е Църквата на Младенеца. Също е от времето на барока, но е храм за душата, поклонническо място с нежно сърце – чудотворна статуетка на Младенеца, която ще чуе молбите ви независимо от езика, на който ги кажете. Заобиколена е с месингови плочки с благодарности.
Ще минем покрай музея на Франц Кафка, чийто двор е украсен с фонтана „Течения” на провокативния Давид Черни. Пражани и туристи го наричат „Пишкащия фонтан” и се чудят къде да гледат (което не им пречи да снимат!).
Галерия Кампа е център за срещи с модерното изкуство. Създадена е след 1989 г. от една необикновена чехкиня – Меда Младкова, чиято вяра е, че „ако културата не се огъне – ще оцелее и нацията.” Нощувка.

Ден 3-ти: Закуска. По желание и срещу допълнително заплащане: „Целодневна екскурзия до Карлови Вари“ (с предварителна заявка и заплащане) с организиран транспорт и екскурзовод на български език. 
"Карлови Вари - спа столицата на Чехия" - целодневна автобусна екскурзия с местен екскурзовод на български език. Елегантният курорт с над 600-годишна SPA традиция е разположен само на 130 км. от Прага, а пътят до него преминава през спиращите дъха пейзажи на областта Бохемия. Създаден през 14 век, Карлови Вари е любимо място на известни личности като руския цар Петър I, Франц Кафка, Казанова, Бетовен, Моцарт и много други. Градът е известен и с международния филмов фестивал „Кристалният глобус”, за който всяка година в града пристигат световноизвестни кинозвезди. Запазени старинни сгради с цветни фасади, елегантни кафенета с бароков интериор, както и изящните карловарски колонади, са разположени от двете страни на река Тепла, по протежение на която се намира елегантна пешеходна зона - по време на пешеходния тур ще разгледаме емблематичните дизайнерски колонади, гейзера Вридло и ще имате възможност да опитате лековитата вода от специалните традиционни бърдучета. Ще видим фестивалния хотел Термал, бароковата църква Мария Магдалена, чумната колона и историческите сгради по протежение на река Тепла. През свободното време можете да посетите православната църква „Св. Петър и Павел”, да опитате традиционните вафлички "оплатки", "кралската" напитка „Бехеровка”, която се прави с прочутата минерална вода или да се насладите на чаша кафе в емблематичния хотел Пуп, в който са заснети ключови сцени от филма "Казино Роял" за Джеймс Бонд.
*По желание /с предварителна заявка и заплащане/:  Вечерен двучасов круиз от 20:00 ч. по Вълтава с вечеря на блок маса. Вечерното осветление допринася за романтичното настроение. Вечерята е вкусна, има топла кухня и студени блюда, плодове и десерти. Напитките се заплащат отделно.  Нощувка.

Ден 4-ти: Закуска. Свободно време или по желание срещу допълнително заплащане: „Целодневна екскурзия до Дрезден“ (с предварителна заявка и заплащане) с организиран транспорт и екскурзовод на български език. Започваме с импозантния комплекс Цвингер, построен от Август Силния, най-великия курфюрст на Саксония, издигнал Цвингера, за да съперничи на Версай и Луи XIV. Следва централният площад Theaterplatz, където се издига славната Земпер опера – една от легендарните сцени на Европа, дворцовата църква Хофкирхе и Резиденцията на саксонските курфюрсти, строена и достроявана в продължение на осем века.
Само Дрезден може да се похвали с куриоза, наречен Шествието на кралете: картина от 25 000 плочици от майсенски порцелан, с дължина 109 м, изобразяваща историята на Саксония.
Няма как да пропуснем Балкона на Европа – Терасата на забележителния граф Брюл. На нея се намират галерията Липсиусбау, Академията на изящните изкуства, Съдебната палата и паметникът на планетите. Място за почивка, фотографии и Wow!
Приключваме с поредния безспорен бисер – църквата Фрауенкирхе. Разрушена изцяло през 1945 и обновена с дарения от цял свят, тя е символ на края на войната и помирението на народите. Свободно време за разходка ( около 3 часа). Връщане обратно в Прага. Нощувка.

Ден 5-ти: Закуска. Свободно време за последен шопинг и обяд. Трансфер до летището. Отпътуване за летище Букурещ Хенри Коанда с директен полет в 15:10 ч.

Идеи за свободното време: 
-  Възможност за самостоятелно посещение музеите на Прага - Художествената галерия, Музея на Сметана, на Алфонс Муха или на Франц Кафка (детайлна информация за музеите относно работно време, входни такси и други ще получите от екскурзовода по време на пешеходните турове);
- Възможност за самостоятелна разходка до кулата Петржин, която се издига в централната част на града на едноименния хълм, покрит с цветни алеи и предлагащ невероятна панорамна гледка към цяла Прага. Изкачването е пеша или с малък трамвай, движещ се по въжена линия.
- Възможност за самостоятелно посещение на зоологическата градина в Прага - едно от най-посещаваните места в чешката столица - разполага с 10 павилиона, 150 експозиции, 2 ресторанта, 7 бюфета, седалков лифт, влакче, миниатюрен басейн, катерушки и 570 декара площ.
Цени ранни записвания:
990 лв. на човек в двойна стая
при минимум 15 души за ранни записвания до 3 месеца преди дата на заминаване.
1265 лв. човек в единична стая.
875 лв. за трети възрастен.
Цена за дете до 12 г настанено с двама възрастни:  на запитване

Редовна цена:
1040 лв. на човек в двойна стая.
1315 лв. на човек в единична стая.
925 лв. за трети възрастен.
     

Цената подлежи на препотвърждение.
 • Самолетен билет и летищни такси Букурещ - ПрагаБукурещ
 • 1 брой ръчен багаж тип раница с размери 40 / 30 / 20 см
 • Трансфер Русе-летище Хенри Коанда – Русе
 • Трансфер летище - хотел – летище в Прага
 • 4 нощувки със закуски в хотел St. George ****  в Прага  
 • Посрещане на летището в Прага от лицензиран екскурзовод на български език
 • Двучасова пешеходна обиколка с местен гид на български език, включваща Вацлавския и Староместския площади в ден първи с включени слушалки
 • Пешеходен тематичен тур „По кралския път“ с включени слушалки и екскурзоводско обслужване
 • Застраховка "Помощ при пътуване в чужбина" с асистанс и лимит на отговорност 5 000 EUR
 • Чекиран багаж до 20 кг 49 евро в двете посоки ( цената се препотвърждава при закупуване на самолетните билети)  
 • 1 брой ръчен багаж до 10 кг с размери 55Х40Х20 см – 30 евро в двете посоки( цената се препотвърждава при закупуване)   
 • Градска такса – заплаща се на рецепцията на хотела: 1 EUR на турист на ден   
 • Плащане на седалки в самолета ( задължително) – от 5 евро в двете посоки на човек в зависимост от наличностите   
 • Туристическа двучасова обиколка „Романтика и Аристократизъм“ с местен гид и включени слушалки – 12 евро на човек при минимум 12 записани (с предварителна заявка и заплащане)  
 • По желание и срещу допълнително заплащане: „Целодневна екскурзия до Карлови Вари“ с включени слушалки (с предварителна заявка и заплащане) – 70 евро на човек при минимум 10 души с включен транспорт и екскурзоводско обслужване; 55 евро на човек при минимум 15 души;  
 • По желание и срещу допълнително заплащане: „Целодневна екскурзия до Дрезден“ с включени слушалки (с предварителна заявка и заплащане) – 70 евро на човек при минимум 10 души с включен транспорт и екскурзоводско обслужване; 55 евро на човек при минимум 15 души;
 • По желание /с предварителна заявка и заплащане/:  Вечерен двучасов круиз по Вълтава с вечеря на блок маса от 20.00 ч., с вечеря блок маса. Напитките се заплащат отделно. Билет за 1 турист при минимум 10 души с включена екскурзоводска услуга: 24 €.
 • Застраховка "Отказ от пътуване“ – препоръчителна (покрива анулационни такси, в случай че туристът не може да осъществи пътуването по здравословни или други основателни причини според общите условия на застрахователя)  
 • Разходи за градски транспорт - 3-4 билета по 24 CZK~1 € или карта за цялата градска мрежа за 3 дни 310 CZK~13 €; 
Информация за хотел Louis Leger ****
Разположен в центъра на Прага, Луис Легер е само на 10 минути пеша от Националния музей и известния площад Вацлав. Той разполага с ресторант, предлагащ богата закуска на шведска маса. Във всички стаи има безплатен Wi-Fi, сателитна телевизия, минибар и самостоятелна баня, включваща сешоар. Закуската включва топли и студени ястия, чешки сладкиши и домашни сладки. Хотелът Луис Легер разполага и с лоби бар. Висеград, конгресният център, както и университетът Чарлз са на 1 км. Само на 300 метра можете да намерите I.P. Метростанция Павлова

Условия на плащане: 30% при резервция, останалата част 30 дни преди отпътуване
Условия на резервация: За резервация са ни необходими трите имена изписани на латиница и кирилица, ЕГН, рождена дата на детето (ако има дете), лична карта номер и валидност, телефон за връзка. След получаване на данните, изпращаме договора за организирано туристическо пътуване и издаваме фактура за плащане на аванса.
ВАЖНО:
1.            Минимален брой туристи: 15 души. При неосъществен минимален брой туристи туроператорът е длъжен да уведоми 30 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет.
2.            Mедицински и здравни изисквания, свързани с пътуването. Пътуването се осъществява според актуалните медицински изисквания и обстановка в държавата. Информация към 10.11.2021 г. свързана с Ковид 19!
1. Ограничителни мерки за влизане в страната спрямо български граждани:
Всички пристигащи от България следва да попълнят предварително електронен формуляр на пътуващия и да го представят при поискване на граничния пункт. Формулярът може да бъде открит на следния интернет адрес: HTTPS://PLF.UZIS.CZ/
Те следва да представят  и отрицателен PCR тест, направен най-много 72 часа преди пътуването. Не по-рано от 5-я и не по-късно от 7-я ден след влизане на чешка територия те следва да си направят PCR тест.
Изключение от горните задължения се предвижда за ваксинирани граждани, които могат да го докажат.
През цялото време, докато са територията на Чешката република, пристигащите от България са длъжни да носят предпазни маски в съответствие с утвърдените стандарти.
Не се прилагат каквито и да е ограничителни мерки за деца под 12 години.
Гражданите могат подробно да се запознаят с актуалните изисквания за влизане в Чешката република и изключенията от тях, в съответствие с действащите противоепидемични мерки, на следния интернет сайт на МВР на Чешката република:
HTTPS://WWW.MVCR.CZ/MVCREN/ARTICLE/CORONAVIRUS-INFORMATION-OF-MOI.ASPX   
3.            Пътуването не е подходящо за лица с ограничена подвижност.
4.            Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават валиден паспорт или лична карта минимум 6 месеца след датата на влизане в страната.
5.            Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата.
6.            Туроператор e със сключена застраховка "Отговорност на туроператора" N: 130622100006/26.05.2022 г. За период 01.06.2022 г - 31.05.2023 г. Издадена от Софийски Корпоративен Център, ЗК“Лев Инс“АД, бул. Цар Борис III 136 В с лимит на отговорност: 25 000 лв. , телефон: 02/ 404 9492; 0800 15 333

 
 

Новини

Абонамент

Запишете се за нашият бюлетин за специални оферти или ни изпратете запитване.