Пещера Ухловица, Планетариум и Исторически музей в Смолян и връх Снежанка

Продължителност: 2 дни / 1 нощ

Вид транспорт: Автобус Автобус

Маршрут: Русе – п. Ухловица – Смолян – връх Снежанка – Русе

Дати на отпътуване: 01.07.2023, 23.08.2023Автобусна програма 2 дни/ 1 нощувка

Цена от: 149лв.Дата Цена Запитване
01.07.2023 - 02.07.2023 от 149 лв. запитване
23.08.2023 - 24.08.2023 от 149 лв. запитване
Опознайте България с нашите тематични екскурзии „По пътя на Стоте Национални обекта“. Докоснете се до многовековната богата история на България и до нейната неповторима природа. Обектите включват най-забележителните природни феномени в страната, исторически местности, архитектурни резервати, храмове и манастири, най-високите планински върхове, даващи цялостна картина на богатото културно-историческо и природно наследство по българските земи от дълбока древност до наши дни. Посещението и запознаването с обектите се удостоверява с поставянето на специален печат на съответния обект на определеното за това място в туристическите книжки. За всички, които имат желанието да събират печати, а нямат книжка ние от Лиямар Травел Ви подаряваме по една, ако се запишете на екскурзиите ни. Поредната ни двудневна екс-я обхваща Югоизточна България – Източни Родопи и 4 броя обекта от Стоте национални.
 
 Първи ден: Отпътуване с автобус в 06:00 ч. от Дома на културата Русе за Източни Родопи. С няколко почивки пристигаме по обед около 13:30 ч. на обект номер 84 (Карта на стоте национални обекта) Пещера Ухловица.
Пещера Ухловица се намира на 1040 метра надморска височина, на 3 км. Североизточно от село Могилица, в крайграничната зона в западната част на Родопския горски масив.  Тя е една от най-старите пещери в региона, с много красиви дендритни образувания, приличащи на морски корали. Пещерата завършва със 7 невероятно красиви езера, които рано на пролет се пълнят с вода. Прочута е с много скални водопади и интересни пещерни образувания. Впечатляваща е с каскадите на пещерните си езера. Температурата в нея е 10-11 градуса през цялата година. Пещерата е частично благоустроена. В горния етаж се намира Залата на пропастите. От тази зала към долния етаж се спускат гърлата на четири дълбоки пропасти. По стръмна метална стълба туристите могат да се спуснат в галерията на долния етаж, която е най-красивата част на пещерата.
Входни такси:
Възрастни - 6.00 лв
Деца - 3.00 лв.
При група под 5 човека - обща цена 20.00 лв.
Беседи: Цената на беседата е включена в цената на билета. Беседата е на български език.
 
 Потегляме около 15:00 ч. към Смолян и пристигаме на обект номер 83а (Карта на стоте национални обекта) „Планетариум“- Смолян.
 В гр. Смолян вече тридесет години функционира един уникален по своята същност и предназначение обект - Планетариум. През годините той се е утвърдил като аткрактивен туристически обект в града. Планетариум в гр. Смолян се посещава не само от български, но и от чуждестранни туристи. Сградата на планетариума е с много красива и оригинална архитектура. Оборудван е със съвременна техника, производство на заводите "Карл Цайс Йена". Към планетариума е изградена и малка обсерватория, оборудвана с няколко телескопа, като най-големият от тях е с диаметър 15 м., с който при ясно небе, посетителите могат да наблюдават Слънцето. На астраномическата площадка в двора на планетариума действа изключително прецизния Слънчев часовник, който е още една туристическа атракция. "Сърцето" на планетариума е кръглата звездна зала с диаметър 15 м и 150 места. В залата се представят звездни спектакли /сеанси/. Сеансите са повече от 70. Продължителността им е 35 - 40 минути.
Входни такси:
Деца, учащи, пенсионери и други с право на намаление – 3.00лв.
Възрастни – 6.00лв.
 
Настаняване в хотел*** и свободно време за вечеря. Нощувка.
 
Втори ден: Закуска в хотела. Другия значим обект, който ще посетим в 09:00 ч.  е с номер 83 (Карта на стоте национални обекта) Исторически Музей - Смолян.
Историческият музей в гр. Смолян е най-старият и най-големият в Средните Родопи. Основан е през 1935 г. с цел издирване, изучаване, съхранение и популяризиране на уникалното по своята художествена стойност и историческа значимост наследство на населението, обитаващо централната част на Родопския масив.
 Музеят се помещава в специално построена сграда, от която се открива панорамна гледка не само към стария и нов Смолян, но и към възпятите в родопските песни върхове Перелик, Карлък и Соколица. Експозиционните зали на музея са разположени на площ от близо 2000 кв. м. Площ на четири нива. През годините музеят е събрал богати и разнообразни колекции от музейни предмети, значителна част от които са уникати. В музеят посетителят има възможност да преживее вълнуваща среща с един от типичните и древни обичаи в планината - кукерите.
Входни такси:
Възрастни - 5.00 лв.
Учащи и пенсионери - 2.00 лв.
Възрастни над 10 души - 3.00 лв. (На човек)
Ученически групи (над 10 души) - 1.00 лв. (На човек)
Семеен билет - 6.00 лв.
Беседа на български език - 10.00 лв
 
 
Отпътуване към 10.00 ч. и пристигане на обект номер 84а (Карта на стоте национални обекта). К.к. Пампорово - Връх Снежанка.
 
 От хотел Екстрийм Пампорово върхът се намира на около 40 минути пеш. Живописните гледки, които се разкриват изкачвайки върха, определено ще обезсмислят изкачването ви до горе с какъвто и да е транспорт.   Самият преход не бива да ви плаши. Пътят до върха е асфалтиран, добре поддържан и обозначен. Връх Снежанка е разположен на около 15 км от град Смолян, а курортът Пампорово се разполага в неговото подножие. Това е и най-високият връх в курорта. Със своите 1926 м. Снежанка привлича целогодишно туристи. През зимата любителите на ски , сноуборд, моторни шейни използват изградените писти, водещи началото си именно от този връх. От самия връх тръгват и няколко въжени линии. През лятото пък туристите са привлечени от отличните условия за пешеходни преходи, колоездене, спортен риболов и други. На върха е изградена телевизонна кула, чието строителство е започнало през 1973г.  и е завършило през 1978г. Оттук БНР и БНТ започват да излъчват своите предавания още през 70-те години на миналия век. Входът за разходката из кулата струва 4 лв.  Предлагат се различни сувенири- картички, магнити, дребни подаръци. Изкачването до горе се извършва с асансьор, който понякога може да се наложи да изчакате няколко минути, защото максималният му капацитет е 6 души плюс служителят. Кулата е с височина 156 метра. На най-високата част на кулата е разположено кафе-панорама на 2019м. надморска височина с невероятна 360 градусова панорамна гледка към Родопите. Там спокойно може да отдъхнете с чаша дъхав, горски чай или ароматно кафе, приготвени от любезните домакини на кулата. Заведението предлага и вкусни гозби за изгладнелите си посетители.  От кафе-панорамата може да се сдобиете и с така ценния печат.
Разходката продължава по добре маркирана пътека към Орфеевите скали, тръгваща от връх Снежанка. Пътеката е полегата, маркирана, така че опасността да се отклоним от правилния път е почти нулева. В рамките на 15-на минути ще достигнем и самите скали. Легендата гласи, че Орфей е черпел вдъхноведние за песните си от гледките, разкриващи се от скалата. Седял и свирел на арфата си, а песните се носели из целите Родопи. От високите Орфееви скали като на длан се виждат Смолянските езера, пръснати навсякъде по долината на река Черна. В миналото езерата са били около 20 на брой, но днес добре оформени са само 7.
 На връщане за разнообразие ще използваме седалковия лифт до Студенец. Цената на еднопосочен билет за човек е около 5 лева за възрастен и 2 лв. за дете между 7 и 12 години.
 
Около 15:00 ч. тръгване към Русе.
ТУРОПЕРАТОРЪТ СИ ЗАПАЗВА ПРАВОТО ДА ПРАВИ ПРОМЕНИ ПО ПРОГРАМАТА.
ВСИЧКИ ВХОДНИ ТАКСИ СА ИНФОРМАТИВНИ И НЕ СЕ ГАРАНТИРА,
ЧЕ ЩЕ СЕ ЗАПАЗЯТ СЪЩИТЕ В ДЕНЯ НА ПОСЕЩЕНИЕ.
НА ОБЕКТИТЕ, КЪДЕТО ИМА ОТСТЪПКИ ЗА ГРУПИ ЩЕ СЕ СЪБИРАТ
ПО-НИСКИ СУМИ ОТ ОБЯВЕНИТЕ РЕДОВНИ.
149.00 лв. на човек в двойна стая при минимум 40 души;

Доплащане 20,00 лв. при под 40 записани.
 
  • Транспорт с автобус
  • 1 нощувка със закуска в хотел в гр. Смолян
  • Медицинска застраховка „Помощ при пътуване“с покритие 2000 евро за лица до 65 г.
  • Всички беседи по обектите
  • Екскурзоводско обслужване по време на пътуването
  • Храна и лични разходи
  • входните такси в туристическите обекти;
  • доплащане за мед. застраховка за лица между 66 и 70 г. – 2 лв., между 71 и 75 г. – 4 лв. и между 76 – 80 г. – 8 лв.; над 80 г. – 10 лв.
Условия на плащане: 50% при резервция, останалата част 20 дни преди отпътуване
Условия на резервация: За резервация са ни необходими трите имена изписани на латиница и кирилица, ЕГН, рождена дата на детето (ако има дете), лична карта номер и валидност, телефон за връзка. След получаване на данните, изпращаме договора за организирано туристическо пътуване и издаваме фактура за плащане на аванса.

ВАЖНО:
1. Минимален брой туристи: 17 души. При неосъществен минимален брой туристи туроператорът е длъжен да уведоми 7 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет.
2. Пътуването се осъществява според актуалните медицински изисквания и обстановка в държавата
3. Пътуването не е подходящо за лица с ограничена подвижност.
4. Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата.
5. Туроператорът е със сключена застраховка "Отговорност на туроператора" № 00088141/13062110000666/25.05.2021 г. За период 01.06.2021 г - 31.05.2022 г. Издадена от Софийски Корпоративен Център, ЗК“Лев Инс“АД, бул. Цар Борис III 136 В с лимит на отговорност: 25 000 лв. , телефон: 02/ 404 9492; 0800 15 333;

Новини

Абонамент

Запишете се за нашият бюлетин за специални оферти или ни изпратете запитване.