Изкачване на Черни връх (2290 м.), Зоологическата градина и Музей На Физическата Култура И Спорта в София

Продължителност: 2 дни / 1 нощ

Вид транспорт: Автобус Автобус

Маршрут: Русе – София – Черни връх - Русе

Дати на отпътуване: 17.06.2023Автобусна програма 2 дни / 1 нощувки

Цена от: 149лв.Дата Цена Запитване
17.06.2023 - 18.06.2023 от 149 лв. запитване
Опознайте България с нашите тематични екскурзии „По пътя на Стоте Национални обекта“. Докоснете се до многовековната богата история на България и до нейната неповторима природа. Обектите включват най-забележителните природни феномени в страната, исторически местности, архитектурни резервати, храмове и манастири, най-високите планински върхове, даващи цялостна картина на богатото културно-историческо и природно наследство по българските земи от дълбока древност до наши дни. Посещението и запознаването с обектите се удостоверява с поставянето на специален печат на съответния обект на определеното за това място в туристическите книжки. За всички, които имат желанието да събират печати, а нямат книжка ние от Лиямар Травел Ви подаряваме по една, ако се запишете на екскурзиите ни. Поредната ни тридневна екс-я обхваща Югозападна България и 4 броя обекта и 4 печата от Стоте национални.

Първи ден: Отпътуване с автобус в 06:00 ч. от Дома на културата Русе за София и пристигане около 10:30 ч. на обект номер 66 (Карта на стоте национални обекта) Музей На Физическата Култура И Спорта.
 
 Показва историята на българския спорт и върховите постижения на родните ни спортисти. Експозицията му съдържа над 5000 експоната. Фондовете на музея са придобити чрез дарения от известни български спортисти, състезатели и спортни деятели. Сред експонатите са техни лични вещи и награди - олимпийски медали, купи, състезателни екипи и отличия. Футболните фенове могат да видят екипа и капитанската лента на Георги Аспарухов-Гунди, спортната фланелка на Христо Стоичков, считан за най-големия български футболист. Свой кът си имат и алпинистите. Там засега има главно вещи на Христо Проданов (първия българин, стъпил на Еверест), както и пикели и съоръжения от началото на XX век. Едно от последните дарения е от големия български волейболист Тодор Симов - име легенда от края на 40-те години на миналия век. Той предоставя на музея програми, медали и отличия от период, когато българският волейбол постига първите си успехи на международната спортна сцена. В музея са изложени фотоси и факсимилета, представящи първите спортни обединения туристически дружества, клубове и организации. Интерес представляват куфарът на легендарният ни борец Дан Колов, както и парцалената топка, ушита от Никола Димитров-Фъц, футболист от 30-те години. Сред реликвите е и една стара снимка от 1884 г. с швейцарски учители по гимнастика, които поставят началото на модерния спорт в страната. Първата музейна експозиция е открита на 30 март 1962 г. и се помещава в Спортната палата. През 2003 г. музеят е обновен. Намира се в специално пригодена зала в Националния стадион „Васил Левски".
Входни такси:
възрастни - 1 лв

Отправяме се с автобуса около 11:30 ч. за Перник и посещение на обект с номер 64 (Карта на стоте национални обекта) Зоологическа Градина (Осн. 1888 Г.).  
Първата и най-голяма зоологическа градина на Балканския полуостров, разположена на площ над 360 декара. В момента е една от най-модерните европейски зоологически градини с елитни и редки образци. Създадена е през 1888 г. от цар Фердинанд и първоначално се е намирала в царския дворец. Първата животинска експозиция е била от черен лешояд (картал). След това се появили фазани елен и двойка кафяви мечки. През 1892 г. били докарани първите два лъва, които още същата година дали потомство - едно мъжко лъвче. Тъй като територията на зоопарка се оказала недостатъчна, царят заделил за нуждите му част от бившата Ботаническа градина. Голяма заслуга за развитието на зоопарка има орнитологът д-р Паул Леверкюн назначен за управител през 1893 г. Той построил голям брой клетки, помощни сгради за бъдещите обитатели и солидна сграда, в която по-късно настанили първите бели мечки. След него поста поел дотогавашният главен ловец на двореца Бернард Курциус, който останал на този пост повече от 40 години. Зоологическата градина бързо получава популярност и се превръща в място за отдих, развлечение и знание, с прочути в цял свят специалисти и с развъждане на ценни и редки животни. През 1982 година Зоопаркът е преместен от малкото си място в центъра на столицата на територията на днешната община „Лозенец". През 1995г. е създадена програма за "осиновяване" на животните от частни дарители, която подпомага тяхното отглеждане. Зоологическата градина се занимава с природозащитна дейност, като участва активно в национални и международни програми за размножаване на редки и застрашени видове.
Входни такси:
Индивидуани посещения:
Деца до 3 години: безплатно
От 3 до 18 години: 2 лева
Над 18 години: 4 лева
Пенсионери: 1 лев
За лица с трайно намалена работоспособност 50% и над 50%: 1 лев
                 Свободно време за почивка и обяд.
 
Настаняване в хотел***. Свободно време за разходка, почивка и вечеря в столицата. Нощувка.
 
Втори ден: Закуска и ранно тръгване към 08:00 ч. до обекти с номер 74 (Карта на стоте национални обекта) Хижа Алеко - Витоша (1977 М.Н.В). и 74а Черни Връх – Витоша.
 
 Маршрутът, по който ще изкачим не е труден, но е страхотен за раздвижване: Алеко – Черни връх – Кумата – Златните мостове. За около 4 – 5 часа се изминава.
Преходът започва от хижа Алеко – на 100-ина метра от спирката на автобус 66 на ресторант Морените и точно срещу Симеоновския лифт. Първият участък от маршрута е известен под името Стената и е доста стръмен. Изминава се за около 30-40 минути. Изкачим ли Стената, можем да направим заслужена кратка почивка. Там отгоре има и заслон. След него пътеката към Черни връх е доста широка и няма такива стръмнини по нея. До върха се върви около 40 минути. Горе на върха има хижа, в която може да отморим и да се подкрепим с чай или супа. Има също масички за пикник и удобни камъни, които да се използват с такава цел.
 Пътеката за Златните мостове започва от западната страна на хижата. Там си има обозначителни стрелки. След половин час ходене се стига до един заслон, където може да отдъхнем при нужда. Тази част от маршрута е спускане, но не е трудно, тъй като пътеката е полегата. От заслона пътеката продължава горе по платото и след около 45 минути достига до първите стълбове на някогашния лифт Конярника. Малко след това място се открива гледка към телевизионнната кула на Копитото.
След това има леко спускане до хижа Кумата, което се изминава за около 45 минути. Последният участък маршрута – от Кумата до Златните мостове представлява алея, макар и под голям наклон. Този участък се изминава за около 30 минути.
Така целият преход от хижа Алеко през Черни връх и хижа Кумата до Златните мостове ни отне 4 часа и 40 минути, като в това време включвам и близо 60 минутната почивка на Черни връх. Да уточня, че през цялото време поддържахме нормално темпо, но без да се мотаем пътьом.
 
Отпътуване към 14:00 и пристигане в гр. Русе.
 
ТУРОПЕРАТОРЪТ СИ ЗАПАЗВА ПРАВОТО ДА ПРАВИ ПРОМЕНИ ПО ПРОГРАМАТА.
ВСИЧКИ ВХОДНИ ТАКСИ СА ИНФОРМАТИВНИ И НЕ СЕ ГАРАНТИРА,
ЧЕ ЩЕ СЕ ЗАПАЗЯТ СЪЩИТЕ В ДЕНЯ НА ПОСЕЩЕНИЕ. НА ОБЕКТИТЕ,
КЪДЕТО ИМА ОТСТЪПКИ ЗА ГРУПИ ЩЕ СЕ СЪБИРАТ
ПО-НИСКИ СУМИ ОТ ОБЯВЕНИТЕ РЕДОВНИ.
149 лв. на човек в двойна стая при минимум 40 души;

Доплащане 20,00 лв. при под 40 записани.
  • Транспорт с автобус
  • 1 нощувка със закуски в хотел 3* в София  
  • Планинска застраховка
  • Екскурзоводско обслужване по време на пътуването    
  • Планински водач
  • Обед и вечеря
  • входните такси в туристическите обекти;
  • доплащане за мед. застраховка за лица между 66 и 70 г. – 2 лв., между 71 и 75 г. – 4 лв. и между 76 – 80 г. – 8 лв.; над 80 г. – 10 лв.
ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
ПРЕПОРЪКИ ЗА ЕКИПИРОВКА В ПРЕХОДИТЕ С ЛИЯМАР ТРАВЕЛ
 
ОБУВКИ
Обувката трябва да е предназначена специално за планински преходи. Височината трябва да покрива глезена. Трябва да има защита от вода (мембрана). Подметката трябва да има дълбоки грайфери и да има добро сцепление с терена.
 
ЕКИПИРОВКА ЗА ДЪЖД
Яке и панталон с водоустойчива мембрана или дъждобран от тип „перелина“. При първия вариант ще ви трябва и дъждобран за раницата. При втория вариант ще ви трябват гети, защото стичащата се по дъждобрана вода ще мокри панталона и ще влиза в обувките. Имайте предвид, че дъждобранът може да създаде проблем при силен вятър на планинско било или изкачване през скалист терен.
 
ДРЕХИ
За топлата част на годината препоръчваме бързосъхнещ панталон, бързосъхнеща тениска и поларено горнище. Независимо от сезона – подходящи ръкавици и шапка. През по-студените периоди и зимата добавете по-топъл панталон (има варианти за зимни преходи) и термо бельо (горнище и долнище). При наличие на повече сняг непременно носете гети. При екстремни зимни условия е препоръчително да имате „маска“за лице и скиорски очила.
 
РАНИЦА
За еднодневни екскурзии обикновено е достатъчна раница с обем 28-35 литра. За преходи от два и повече дни обичайно се ползват раници с обем от 40 до 60, а понякога и над 60 литра. Обърнете внимание, дали в този маршрут ще ползвате някаква допълнителна екипировка, която също трябва да поберете във или да закрепите на раницата. При бивакуване това са спален, чувал, шалте и ако е нужно – палатка, а при някои маршрути с ползване на алпийски осигуровки, може да се наложи да носите в раницата каска, седалка, въже. 
 
БИВАЧНА ЕКИПИРОВКА 
Този маршрут няма бивакуване.
 
ОСВЕТЛЕНИЕ
Много планинари поставят под съмнение нуждата от осветление, като част от екипировката. Винаги при преход сред природата, независимо от неговата дължина и трудност трябва да имате осветление! Без светлина човек е напълно безпомощен, а при извънредни обстоятелства денят може да свърши без да сте слезли до "цивилизацията"! Не оставяйте това на късмета! Препоръчваме да си носите фенерче за всеки случай. 
 
ШИШЕ ЗА ВОДА
Съобразете общият обем на шишетата за вода с дължината на прехода, възможността за наливане на питейна вода по маршрута и Вашите индивидуални потребности от течности при активно движение. Обърнете внимание на материалът от който е направено шишето и повърхността контактуваща с водата. Някои туристи съхраняват водата за прехода в използвани шишета от безалкохолни напитки и др.под. Някои от материалите, откоито са направени тези шишета са за еднократна употреба и при многократно използване могат да бъдат вредни за здравето и не би трябвало да се употребяват. Различните материали се отбелязват с щампован знак - цифра в триъгълник със заоблени ъгли, поставен обикновено на дъното на шишето. Потърсете информация за това, дали този материал е подходящ за съхранение на вода при многократна употреба. Препоръчваме като най-подходящи бутилките направени от неръждаема стомана. Те са леки, здрави и при извънредни ситуации в тях дори може да се вари вода, чай, супа и т.н.
 
ЗАЩИТА ОТ УЛТРАВИОЛЕТОВА РАДИАЦИЯ
В планините, особено над горския пояс има по-високо от обичайното в градовете ниво на облъчване с ултравиолетова радиация. В популярните сайтове за метеорологични прогнози това ниво се отбелязва като "УВ-индекс". Непременно вземете мерки в тази насока! При по-висок такъв индекс, покрийте всички части на тялото си. Ползвайте блуза с дълъг ръкав, дълги панталони, шапка с широка периферия или такава с "перелина" (прикачащо се парче плат, покриващо врата). УВ-лъчението може да увредите очите Ви. Използвайте очила с висока степен на защита. Обичайно от вътрешната страна на рамките на очилата има означение за категорията на защита. За висока планина през лятото е препоръчителна "категория 3" ("cat.3"), а през зимата "категория 4" ("cat.4"). За останалите непокрити части от кожата препоръчваме слънцезащитен крем с висок фактор (за безлесния пояс - фактор 50). Консултирайте се в съответните специализирани магазини за подходящ крем.
 
ЩЕКИ
Щеките прехвърлят около 30% от натоварването на краката към ръцете. Така улесняват значително стръмни изкачвания и слизания, особено с тежка раница, пазят ставите от претоварване, което е от голямо значение, ако искаме да ходим дълги години активно по планините! Препоръчваме модели с "шок-абсорбери" – пружини (амортисьори), които предпазват китките от многобройните леки, но твърди удари на щеките със земята.
 
Условия на плащане: 50% при резервция, останалата част 20 дни преди отпътуване
Условия на резервация: За резервация са ни необходими трите имена изписани на латиница и кирилица, ЕГН, рождена дата на детето (ако има дете), лична карта номер и валидност, телефон за връзка. След получаване на данните, изпращаме договора за организирано туристическо пътуване и издаваме фактура за плащане на аванса. 
 
1. Минимален брой туристи: 17 души. При неосъществен минимален брой туристи туроператорът е длъжен да уведоми 7 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет.
2. Пътуването се осъществява според актуалните медицински изисквания и обстановка в държавата
3. Пътуването е подходящо за лица с ограничена подвижност, ако не изкачват връх Вихрен! 
4. Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата.
5. Туроператорът е със сключена застраховка "Отговорност на туроператора" № 00088141/13062110000666/25.05.2022 г. За период 01.06.2022 г - 31.05.2023 г. Издадена от Софийски Корпоративен Център, ЗК“Лев Инс“АД, бул. Цар Борис III 136 В с лимит на отговорност: 25 000 лв. , телефон: 02/ 404 9492; 0800 15 333;

Новини

Абонамент

Запишете се за нашият бюлетин за специални оферти или ни изпратете запитване.