Изкачване на връх Голям Перелик (2191 м.) с посещение на Чудните мостове и Широка Лъка

Продължителност: 2 дни / 1 нощ

Вид транспорт: Автобус Автобус

Маршрут: Русе – Чудните мостове – Широка Лъка – връх Голям Перелик - Русе

Дати на отпътуване: 24.06.2023, 09.09.2023Автобусна програма 2 дни / 1 нощувки

Цена от: 149лв.Дата Цена Запитване
24.06.2023 - 25.06.2023 от 149 лв. запитване
09.09.2023 - 10.09.2023 от 149 лв. запитване
Опознайте България с нашите тематични екскурзии „По пътя на Стоте Национални обекта“. Докоснете се до многовековната богата история на България и до нейната неповторима природа. Обектите включват най-забележителните природни феномени в страната, исторически местности, архитектурни резервати, храмове и манастири, най-високите планински върхове, даващи цялостна картина на богатото културно-историческо и природно наследство по българските земи от дълбока древност до наши дни. Посещението и запознаването с обектите се удостоверява с поставянето на специален печат на съответния обект на определеното за това място в туристическите книжки. За всички, които имат желанието да събират печати, а нямат книжка ние от Лиямар Травел Ви подаряваме по една, ако се запишете на екскурзиите ни. Поредната ни двудневна екс-я обхваща Югоизточна България  и 3 броя обекта от Стоте национални.

 Първи ден: Отпътуване с автобус в 06:00 ч. от Дома на културата Русе за Източни Родопи. С няколко почивки пристигаме по обед около 12:30 ч. на обект номер 85 (Карта на стоте национални обекта) „Чудните Мостове“.
Чудните мостове са природен феномен, който е и един от най-популярните туристически обекти в Родопите. Много хора наричат Чудните мостове – емблемата на Родопите. Този скален масив, разположен на река Еркюпия/ Дълбок Дол/ в Западните Родопи е на 1450 метра надморска височина. Първото име, с което е известен скалния феномен е Еркюприя или в буквален превод „ земен мост”.  По късно през 1971 година местността е преименувана – Скалните мостове и от тогава носи това име. В далечното минало Чудните мостове са представлявали една пещера, която се е образувала под въздействието на речни води. С течението на времето части от тази пещера се срутили и така се образували великолепните карстови образувания. Намиращи се на 1450 метра надморска височина, под връх Голям Перелик, те свързват двата бряга на река Дълбок Дол.

Време за вкусен обяд в ресторант „Чудните мостове“ разполагащ със 130 места, които са в непосредствена близост до скалния феномен. Част от масите са изнесени навън и са разположени върху живописни поляни под вековни елхи. Останалата част от масите са под масивен дървен навес, което осигурява защита от неблагоприятни атмосферни условия. Храната се приготвя ежедневно, като се излага на топла и студена витрина, което позволява на чуждестранните туристи да видят как изглеждат и ухаят българските специалитети.

Потегляме около 14:30 ч. към Широка лъка и пристигаме на обект номер 87 (Карта на стоте национални обекта) Широка Лъка (Арх. Резерват).
Селото е получило името си от старобългарската дума „лъка” – извивка, кривина, лъкатушене. Широка лъка е основано като селище през XVII в., а днес е една от най-посещаваните туристически дестинации. Селото е запазило своята възрожденска архитектура, музикална култура, красива природа и богата история. Широка лъка е известна със своите красиви, автентични родопски къщи, разположени амфитеатрално от двете страни на реката. Местните майстори строители били прочути в цялата страна. Старите къщи са в типичния за Родопите архитектурен стил – двуетажни, с еркери и вътрешно дървено стълбище. Повечето стаи са широки, с дървени миндери до стените, прозорците са малки. Най-известни са Сгуровската, Учиковската, Григоровската къща. Селото е прочуто и със съхранения си фолклор. Тук са се родили едни от най-известните певци и гайдари на родопския фолклор. През 1972 г. в селото е създадено Национално училище за фолклорни изкуства.
 Едно от емблематичните места за посещения са Етнографският музей „Згуровски конак”, подреден като богата родопска къща от края на XIX век, и църквата „Успение Богородично“, построена през 1834 г. за 38 денонощия от цялото население на Широка лъка.
Други интересни забележителности, които могат да бъдат разгледани тук, са родната къща на Екзарх Стефан І (висш български православен духовник), паметникът на Екзарх Стефан І в центъра на селото, паметникът на Капитан Петко войвода (български революционер, борил се срещу османската власт) и къщата, която е била негов щаб.
Входни такси на Етнографски музей „Згуровски конак”:
възрастни – 2 лв.;пенсионери, студенти и ученици – 1 лв., деца до 7 години – безплатно
Църква „Успение Богородично”
Вход – свободен
Информационният център предлага разходка из Широка лъка с предварителна заявка. Цена – 20 лв. Беседа се изнася на български език.
Печат и за обектите 85 и 87 ще поставим в туристически информационен център с. Широка Лъка.
 
Настаняване в хотел*** и свободно време за вечеря. Нощувка.
 
Втори ден: Закуска в хотела. Отпътуване в 09:00 ч. и пристигане около 09:30 ч на село Стикъл, от където ще започне нашето покоряване на обект номер 85 (Карта на стоте национални обекта) Връх Голям Перелик 2191 м.
 Село Стикъл е удобен изходен пункт за изкачване на връх Голям Перелик (2191 м) в Родопите, който е военна зона и не може да бъде изкачен до най-високата си точка, а до малко по-ниско. От селото има добре поддържан туристически маршрут до хижа Перелик, който може да използваме, за да стигнем до родопското било и да се отклоним встрани от нея и да стигнем до най-високия връх на планината. От хижа Перелик е най-удобният вариант за изкачването му, но е изключително скучен начин да покорим първенеца на Родопите.
Село Стикъл се намира непосредствено до доста по-популярното село Гела и дори, погледнато от високо, изглежда, че са едно цяло. До него се стига по хубав асфалтов път. Маршрутът е добре поддържан и маркировката е много добра. Почти през цялото време сме в гора, макар че коларският път е доста широк и по пладне едва ли предпазва от слънце. Опасни участъци няма. Времетраенето е около 4 часа на прехода.
Тръгваме по пътя зад кметството на Стикъл и пътят прави голяма извивка по хребета, но пък околностите така хубаво се откриват от там. Скоро стигаме до заслона на дядо Спас. След него има разклон, където избираме средната отсечка направо, покрай кошарата на дядо Спас и Турлата. Следва най-скучната част от прехода – монотонно вървене без гледки и живопис. Така е до параклиса „Св. св. Константин и Елена“, който се намира точно зад Турлата. Тук има и чешма. След параклиса има един по-объркващ кръстопът, където хващаме вляво и веднага гледаме за пътека вдясно (по принцип, и да не хванем пътеката, пак ще излезем на същото място). Има табела, но тя се е скрила между клоните на дърветата и лесно се изпуска. Там трябва да заобиколим едни борчета отляво и по поляната ще излезем пак на пътя. Оттам пак нагоре, докато стигнем до асфалтов път, идващ от село Гела. 
Тръгваме наляво по него и на следващия завой, след едно поточе, внимаваме да не изпуснем пътеката, която излиза вдясно от него. Тук започва по-приятната част с изкачването по тънка козя пътека. Интересно за маршрута е, че виждаме Турлата от всевъзможни гледни точки и едва бихме я познали от всяка от тях. Тук вече сме доста над нейното ниво. Разбира се, с пътеката следва и по-сериозното изкачване. Не е нищо фрапантно, просто е малко по-стръмно от прехода досега. По-нагоре има и едно по-мочурливо място, където може да намокрим краката малко, но…
Най-накрая излизаме на типична за Родопите широка ливада и оттук насетне сме на открито. Но пък пътеката и планинският простор са толкова зареждащи, че не се усеща умората, натрупана досега. Вървим само направо и пропускаме отбивката за хижа Перелик. След няколко минутки излизаме на коларския път, който води до връх Голям Перелик. Минаваме от зелена на червена туристическа маркировка. Ако я следваме безусловно, на няколко пъти ще напуснем пътя, но все се въртим около него. Маршрутът минава покрай параклис с беседка и пресъхнала чешма. Връх Голям Перелик вече се вижда и ще го познаем по златистите куполи на сградите. Оттук коловата маркировка ни прекарва през поляната отсреща и по някое време трябва да я напуснем, за да се качим отново на пътя (ако не сме решили да си вървим по него, край Къщата на мечките).
Петнайсетина минути по-късно завършваме този преход пред бариерата на военното поделение и се утешаваме с това, че поне можем да зърнем най-високата точка на Родопите. Връщаме се по краткия път до хижа Перелик, където ни чака автобуса, с който дружно отпътуваме към Русе.
 
ТУРОПЕРАТОРЪТ СИ ЗАПАЗВА ПРАВОТО ДА ПРАВИ ПРОМЕНИ ПО ПРОГРАМАТА.
ВСИЧКИ ВХОДНИ ТАКСИ СА ИНФОРМАТИВНИ И НЕ СЕ ГАРАНТИРА,
ЧЕ ЩЕ СЕ ЗАПАЗЯТ СЪЩИТЕ В ДЕНЯ НА ПОСЕЩЕНИЕ. НА ОБЕКТИТЕ,
КЪДЕТО ИМА ОТСТЪПКИ ЗА ГРУПИ ЩЕ СЕ СЪБИРАТ
ПО-НИСКИ СУМИ ОТ ОБЯВЕНИТЕ РЕДОВНИ.
 
149 лв. на човек в двойна стая при минимум 40 души;

Доплащане 20,00 лв. при под 40 записани.
 
 • Транспорт с автобус
 • 1 нощувка със закуска в хотел в Широка Лъка
 • Медицинска застраховка „Помощ при пътуване“с покритие 2000 евро за лица до 65 г.
 • Екскурзоводско обслужване по време на пътуването
 • Храна и лични разходи
 • входните такси в туристическите обекти;
 • доплащане за мед. застраховка за лица между 66 и 70 г. – 2 лв., между 71 и 75 г. – 4 лв. и между 76 – 80 г. – 8 лв.; над 80 г. – 10 лв.
ВАЖНО:
 
 1. Минимален брой туристи: 17 души. При неосъществен минимален брой туристи туроператорът е длъжен да уведоми 7 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет.
 2. Пътуването се осъществява според актуалните медицински изисквания и обстановка в държавата
 3. Пътуването е подходящо за лица с ограничена подвижност, ако не изкачват връх Вихрен!
 4. Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата.
 5. Туроператорът е със сключена застраховка "Отговорност на туроператора" № 00088141/13062110000666/25.05.2022 г. За период 01.06.2022 г - 31.05.2023 г. Издадена от Софийски Корпоративен Център, ЗК“Лев Инс“АД, бул. Цар Борис III 136 В с лимит на отговорност: 25 000 лв. , телефон: 02/ 404 9492; 0800 15 333;

Новини

Абонамент

Запишете се за нашият бюлетин за специални оферти или ни изпратете запитване.