Елена, Сливен, Античен Град "Кабиле", Ямбол, Елхово, Жеравна и Котел

Продължителност: 2 дни / 1 нощ

Вид транспорт: Автобус Автобус

Маршрут: Русе – Елена – Сливен – Ямбол – Елхово – Жеравна – Котел – Русе

Дати на отпътуване: 29.04.2023, 03.06.2023Автобусна програма 2 дни / 1 нощувки

Цена от: 119лв.Дата Цена Запитване
29.04.2023 - 30.04.2023 от 119 лв. запитване
03.06.2023 - 04.06.2023 от 119 лв. запитване
Опознайте България с нашите тематични екскурзии „По пътя на Стоте Национални обекта“. Докоснете се до многовековната богата история на България и до нейната неповторима природа. Обектите включват най-забележителните природни феномени в страната, исторически местности, архитектурни резервати, храмове и манастири, най-високите планински върхове, даващи цялостна картина на богатото културно-историческо и природно наследство по българските земи от дълбока древност до наши дни. Посещението и запознаването с обектите се удостоверява с поставянето на специален печат на съответния обект на определеното за това място в туристическите книжки. За всички, които имат желанието да събират печати, а нямат книжка ние от Лиямар Травел Ви подаряваме по една, ако се запишете на екскурзиите ни. Поредната ни двудневна екс-я обхваща Централна Северна България и 7 броя обекта от Стоте национални.
 
Първи ден: Отпътуване с автобус в 06:00 ч. от Дома на културата Русе за Елена, пристигане на обект номер 60 (Карта на стоте национални обекта)„Къща-музей "Иларион Макариополски".
 
 В нея са се родили борецът за църковна независимост Иларион Макариополски, брат му Никола Михайловски- виден книжовен и просветен възрожденски деец и неговият син- поетът сатирик Стоян Михайловски. В една от стаите през 1863 година е основано еленското читалище"Напредък". Освен историческо значение тази къща има и висока архитектурна стойност. Тя е от типа на богатите еленски талпени жилища. Строена е около 1710-1715 година от камък и дърво на три последователни етапа на застрояване, които не нарушават единното въздействие на постройката. Градена е с комбинация от два материала – камък и дърво, като преобладава дървото. Сградата е двуетажна, с раздвижен обем и живописен външен изглед – големи стрехи, чардаци, решетъчни прозорци.
Входни такси :
Възрастни - 2лв.
ученици и пенсионери - 1лв.
деца до 7 години и инвалиди – безплатно;
 
Ще се отправим пеша и до вторият обект (400 метра) с номер 60 (Карта на стоте национални обекта) Архитектурно – исторически комплекс „Даскалоливницата“.   
 
Даскалоливницата е първата българска гражданска постройка в град Елена. Строена е през 1844 година за нуждите на първото българско класно училище, основано от Иван Николов Момчилов през 1843 и наречено „Даскалоливница” от Петко Рачев Славейков – възпитаник на училището.
Сградата е двуетажна, изградена от камък и дърво. В приземния етаж са разположени три големи, добре осветени мази,Иван Момчилов всяка със самостоятелен вход, служили вероятно за дюкяни. Вторият етаж е бил предназначен за учебни цели. Тук се е намирала стаята за учителя, две класни стаи и отделна стая за учебни пособия. Класното училище е било снабдено с всички съвременни учебни помагала, с нова учебна програма и нови педагогически похвати. Учебният процес се издига на високо ниво и подготвя учители, духовни, революционни и политически дейци, взели активно участие за възстановяването и издигането на Българската държава. Еленската Даскалоливница изпраща като учители свои възпитаници в 61 града и 31 села в страната и извън границите ѝ.
Основател на класното училище е Иван Николов Момчилов (1819-1869) – бележит български възрожденски учител, преводач, автор на редица учебници и учебни пособия. Автор на „Граматика на новобългарския език” (1868), в която залягат основите на Търновската книжовна школа.
Сградата е паметник на културата с национално значение. Реставрирана е през 1963 година като изцяло е запазен външният облик и са направени известни адаптации във вътрешната част с оглед уреждане на музейна експозиция на тема „Елена през епохата на Възраждането”. В нея в документи и снимки е представена историята на града от възникването му до Руско-турската война 1877-1878. Проследено е участието и приноса на селището в националното Възраждане на България.
Входни такси :
Възрастни -2.00 лв.
Учащи /ученици и студенти/ - 1.00 лв.
 
 Отпътуване и пристигане в град Сливен. Посещение на обект номер 54.а (Карта на стоте национални обекта) Художествена Галерия "Димитър Добрович".
 
Художествена галерия "Димитър Добрович" - Сливен, води началото си от 1905 г. В завещанието си, възрожденският художник Димитър Добрович оставя на родния си град 14 свои творби. С тях младият художник Йордан Кювлиев урежда първата експозиция в библиотеката на читалище "Зора". По-късно към тези творби се прибавят и завещаните 40 творби от Зоица Кювлиева - майка на трагично загиналия художник Йордан Кювлиев. През 1965 г. ХГ "Димитър Добрович" е обособена като самостоятелен културен институт със своя сграда за експозиция и с официално наименование - художествена галерия "Димитър Добрович".
Днес галерията притежава над 6000 художествени творби - живопис, графика, скулптура, приложно изкуство, икони и църковна утвар.
Входни такси:
Възрастни: 6.00 лв.
Учащи и пенсионери: 3.00 лв

 
Свободно  време за обяд и разходка. Ще посетим в 13.30 ч. и обект номер 54 (Карта на стоте национални обекта) Къща-Музей „Хаджи Димитър“.  
 
 Един от най-хубавите паметници в Сливен е на хаджи Димитър Асенов /Хаджи Димитър/, чието създаване е станало възможно благодарение на щедри дарения от цяла България. В края на XVIII в. в сливенския квартал "Клуцохор" е построена къщата на рода Асенови, където на 10 май 1840г. се ражда големият бунтар - легендарният войвода Хаджи Димитър. Тук през 1935г. е открита първата музейна сбирка, която през 1955г. прераства в експозиция. Родният дом е малка, едноката, несиметрична къща с дървен чардак, с характерните конструктивни архитектурни белези на Ранното възраждане. Възстановен е изцяло традиционният интериор в стаята, където е роден Хаджи Димитър, гостната, мутвакът /кухнята/ и типичната сливенска винарска изба. В музейния комплекс е включен и ханът на х. Никола Асенов с прилежащите стопански постройки, където е пресъздадена обстановка, типична за предосвобожденски хан и кебеджийска работилница.
Входни билети:
ученици, войници, студенти и пенсионери - 2.00 лв. възрастни - 3.00 лв.
групови посещения на ученици /над 15 човека/ - 1.00 лв.
групови посещения на възрастни /над 15 човека/ - 2.00 лв.
Беседи на български и чужд език: 10 лв.
 
Отпътуване за Ямбол и пристигане около 14:45 ч. в обект номер 99 (Карта на стоте национални обекта) Античен Град "Кабиле"
 
 Кабиле възниква към края на ІІ хил.пр.Хр. край голям култов център на възвишението Зайчи връх. През античността градът е бил важен икономически и културен център в Югоизточна Тракия и Долна Тунджа.
Според историческите сведения Кабиле е превзет от Филип Македонски през 341 г. пр.н.е., а по-късно за известно време в него е пребивавал и синът му Александър ІІІ Велики Македонски. През първата половина на ІІІ в. пр.Хр. Кабиле е бил резиденция на тракийските царе Спарток и Скосток. Кабиле е и единственият град във вътрешна Тракия, който имал собствена монетарница, където били отсичани царски и градски емисии в периода ІІІ – ІІ в. пр.Хр.
След като е превзет от римляните, от началото на ІІ в. сл.Хр. Кабиле се превръща в един от най-важните римски военни лагери в провинция Тракия.
Градът престава да съществува, след като аварите го разрушават в края на VІ в. сл.Хр. За разлика от други антични градове, върху Кабиле не е застроено съвременно селище и това го превръща в лесен за експониране и разкопки обект.
Находките, открити при проучвания в района, са експонирани в археологическия музей към резервата. Разкопките на открито, които могат да бъдат разгледани, без да се заплаща входна такса, включват останки от базилики и църкви, от крепостни стени и обществени сгради.
Входни такси:
За посещение на археологическия резерват на открито не се заплащат такси.
За посещение на археологическия музей се заплащат входни такси:
Цени на билетите: Възрастни – 6.00 лв. Ученици, студенти и възрастни над 65 г. – 3.00 лв.
Обзорна беседа – 10 лв.
Специализирана беседа – 25 лв.
 
Отпътуване за центъра на град Ямбол и посещение обект номер 99б. (Карта на стоте национални обекта) „Музей на бойната слава“.
 
 Изграждането на Музей на бойната слава в Ямбол се свързва с каузата за съхраняване идентичността на военните формирования дислоцирани в град Ямбол и региона в периода след Освобождението на България от османско владичество до наши дни.
Идеята за създаване на „Музей на бойната слава“ е на ямболското гражданство,  инициативен комитет на СОЗРС, родолюбивите дружества и организации в града. Водени от тази идея с пълната подкрепа на кмет на община Ямбол, господин Георги Славов се полагат основите за създаването на първия общински специализиран военен музей в България.
 
Входни такси:
Посетители над 18г.  - 3.00 лв.
За ученици, студенти, военнослужещи и възрастни над 65 г. - 2.00 лв.
При посещение на група от 20 и повече лица- 2.00 лв.
При посещение на група от 20 и повече  ученици, студенти, военнослужещи и възрастни над 65 г. - 1.00 лв.
 БЕСЕДИ:
Тематична беседа  - 3.00 лв.
Обзорна беседа- 5.00 лв.
Специализирана беседа - 10.00 лв.
 
Настаняване в хотел 3* в Ямбол. Свободно време за разходка и вечеря в Ямбол. Нощувка.
Втори ден: Закуска в хотела 9.10ч. Посещение на музей, който е под номер 99а . (Карта на стоте национални обекта) и е емблематичен за града, а именно „Безистен с интерактивен музей”
 
 Интерактивният музей “Безистен“ е водеща туристическа атракция в Ямбол. Ямболският Безистен (покрит пазар) е единствената в България запазена сграда от този тип от времето на османското владичество. Оценява се като един от най-красивите покрити пазари на Балканите и еталон на общественото строителство за граждански нужди в Османската империя в периода ХV – ХVІІ век. Обявен е за „народна старина“ още през 1940 г., паметник на културата с национално значение от 1972 г. Съществувал през вековете като покрит базар, от 2015 година Безистенът отваря врати като модерен културно-информационен център, който представя по атрактивен начин богатото културно-историческо наследство на Ямбол и региона. С обособени експозиционни зали на три нива, по неповторим начин тук се срещат минало, настояще и бъдеще.
 
Входни такса: няма
 
            Отпътуване с автобус и пристигане на обект номер 100 (Карта на стоте национални обекта) гр. Елхово - Етнографско- археологически музей.
 
 Музеят се намира в един красив по своята природа граничен край в поречието на Долна Тунджа, край със сложна и променлива историческа съдба, чието население въпреки това е успяло да съхрани красотата и чистотата на своите нрави и обичаи. Етнографско-археологически музей Елхово представя своите интересни и уникални експонати в 2 експозиции – етнографска и археологическа, разположени в 2 различни сгради. Оригинална етнографска експозиция представя бита и начина на живот от кр. ХІХ и нач. ХХ в. както на местното население, така и на преселниците – българи от Одринска и Беломорска Тракия. Музеят е носител на орден “Кирил и Методий” – I степен и на отличието „Герб на Елхово” – златен.
 
Входни такси:
Възрастни – 3,00 лв. Студенти – 2,00 лв. Ученици – 1,00 лв.
Инвалиди – Без такса.
Беседа на български език – 5,00 лв.
Снимане в експозицията – 5,00 лв.
 
Свободно време за разходка и обяд.
 
Отпътуване към и пристигане в Жеравна. Свободно време за обяд. 14:30 ч. посещение на обект номер 57 (Карта на стоте национални обекта) с. Жеравна- Къща музей „Йордан Йовков“.
 
 Йордан Йовков се ражда в Жеравна през 1880 година. Тук преминава детството му, но когато навършва 13 години, семейството се преселва в Добруджа. Родната му къща е скромна, едноетажна и много му подхожда. Ще видите в двора и самия него, сякаш унесен в спомени. А когато се озовете вътре в къщата, ще усетите атмосферата, която го е обкръжавала. Жеравна, неслучайно още през 1958 година, заради запазените над 200 дървени къщи, строени по време на Възраждането, е обявена за архитектурен резерват и се посещава от над 20 000 туристи всяка година. Невъзможно е да се опише, трябва да се усети очарованието, което струи от тези достолепни постройки.
 
Свободно време за разходка и кафе на пясък в шекерджийницата в китното селце Жеравна.
 
  Отпътуване към 16:00 ч. и пристигане на обект номер 56 (Карта на стоте национални обекта)Пантеон На Г.С.Раковски“.
 
 На най-голяма почит в този град се радва Пантеонът на Георги Раковски, който е и музей на българските възрожденци, съхранил реликви, ценни за всеки българин.
Първата зала на музея, където се пази сърцето на доктор Петър Берон, е посветена още на Софроний Врачански, който пръв преписва Паисиевата „История славянобългарска", издава „Неделник" - първата печатна книга на новобългарски език, написва първото автобиографично произведение, както и на неуморния радетел за църковна независимост Неофит Бозвели. Експозициите в останалите зали пазят оригинални творби и документи на доктор Васил Берон, лекар и общественик, на просветителя Атанас Гранитски, на книжовника, преводача и учителя Стефан Изворски, припомнят за делото на капитан Георги Мамарчев, ръководител на Велчовата завера в Търново, проследяват съдбите и делата на още много заслужили котленци.
Един от най-интересните експонати е бронзовата скулптура „Възкресение”. Интерес представляват ковчежето, в което са пренесени костите на Раковски, личният дневник на великия българин, личното му оръжие и колекция от оръжие от Руско-турската освободителна война.
 
Входна такса:
възрастни – 3 лв.
учащи и пенсионери – 1,50 лв.
хора с увреждания – 0,50 лв.
Беседа (български, английски, немски и руски език) – 5 лв.
 
Отпътуване за гр. Русе.
 
ТУРОПЕРАТОРЪТ СИ ЗАПАЗВА ПРАВОТО ДА ПРАВИ ПРОМЕНИ ПО ПРОГРАМАТА.
ВСИЧКИ ВХОДНИ ТАКСИ СА ИНФОРМАТИВНИ И НЕ СЕ ГАРАНТИРА,
ЧЕ ЩЕ СЕ ЗАПАЗЯТ СЪЩИТЕ В ДЕНЯ НА ПОСЕЩЕНИЕ.
НА ОБЕКТИТЕ, КЪДЕТО ИМА ОТСТЪПКИ ЗА ГРУПИ ЩЕ СЕ СЪБИРАТ
ПО-НИСКИ СУМИ ОТ ОБЯВЕНИТЕ РЕДОВНИ.
119 лв. на човек в двойна стая при минимум 40 души;

Доплащане 20,00 лв. при под 40 записани.
 • Транспорт с автобус
 • 1 нощувка със закуска в хотел в гр. Ямбол
 • Безплатен wi-fi на разположение на гостите в
 • Медицинска застраховка „Помощ при пътуване“с покритие 2000 евро за лица до 65 г.
 • Екскурзоводско обслужване по време на пътуването
 • Всички беседи
 • Обед и вечеря
 • входните такси и беседите в туристическите обекти;
 • доплащане за мед. застраховка за лица между 66 и 70 г. – 2 лв., между 71 и 75 г. – 4 лв. и между 76 – 80 г. – 8 лв.; над 80 г. – 10 лв.
Условия на плащане: 50% при резервция, останалата част 10 дни преди отпътуване
Условия на резервация: За резервация са ни необходими трите имена изписани на латиница и кирилица, ЕГН, рождена дата на детето (ако има дете), лична карта номер и валидност, телефон за връзка. След получаване на данните, изпращаме договора за организирано туристическо пътуване и издаваме фактура за плащане на аванса.
 1. Минимален брой туристи: 17 души. При неосъществен минимален брой туристи туроператорът е длъжен да уведоми 7 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет.
 2. Пътуването се осъществява според актуалните медицински изисквания и обстановка в държавата
 3. Пътуването е подходящо за лица с ограничена подвижност
 4. Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата.
 5. Туроператорът е със сключена застраховка "Отговорност на туроператора" № 00088141/13062110000666/25.05.2021 г. За период 01.06.2021 г - 31.05.2022 г. Издадена от Софийски Корпоративен Център, ЗК“Лев Инс“АД, бул. Цар Борис III 136 В с лимит на отговорност: 25 000 лв. , телефон: 02/ 404 9492; 0800 15 333;

 

Новини

Абонамент

Запишете се за нашият бюлетин за специални оферти или ни изпратете запитване.