Тутракан, Сребърна, Крепост Меджиди табия, Дом паметник Йордан Йовков, Нос Калиакра, Балчик, Аладжа манастир, Варна, Девня

Продължителност: 2 дни / 1 нощ

Вид транспорт: Автобус Автобус

Маршрут: Русе – Тутракан – Сребърна – Силистра – Добрич – Нос Калиакра - Каварна – Балчик – Варна – Девня – Русе

Дати на отпътуване: 20.05.2023, 16.09.2023Автобусна програма 2 дни/ 1 нощувки

Цена от: 139лв.Дата Цена Запитване
20.05.2023 - 21.05.2023 от 139 лв. запитване
16.09.2023 - 17.09.2023 от 139 лв. запитване
Опознайте България с нашите тематични екскурзии „По пътя на Стоте Национални обекта“. Докоснете се до многовековната богата история на България и до нейната неповторима природа. Обектите включват най-забележителните природни феномени в страната, исторически местности, архитектурни резервати, храмове и манастири, най-високите планински върхове, даващи цялостна картина на богатото културно-историческо и природно наследство по българските земи от дълбока древност до наши дни. Посещението и запознаването с обектите се удостоверява с поставянето на специален печат на съответния обект на определеното за това място в туристическите книжки. За всички, които имат желанието да събират печати, а нямат книжка ние от Лиямар Травел Ви подаряваме по една, ако се запишете на екскурзиите ни. Поредната ни двудневна екс-я обхваща Североизточна България и 13 броя обекта от Стоте национални.

Първи ден: Отпътуване с автобус в 07:00 ч. от Дома на културата Русе за Тутракан (преход 68км). Около 8:00 ч. пристигане на обект номер 53 (Карта на стоте национални обекта) - Военно гробище град Тутракан.
 
 Комплексът е най-голямото военно гробище на територията на България от войните за национално обединение. Тъй като големите битки по време на тези войни са се водили извън днешните граници на България, Мемориалът е военен паметник-светиня с национално значение. В него са погребани около 8000 български, румънски и немски войници, загинали в битката за Тутраканската крепост през 1916 г.
Непосредствено след епичната битка за Тутракан, командването на 4 пехотна Преславска дивизия решава всички убити на бойното поле да бъдат погребани във форт №6 от румънската укрепителна линия на крепостт. В продължение на две седмици жителите на Тутракан и околните села с волски каруци пренасят загиналите българи, румънци, германци, турци. Войниците, от вече българския гарнизон на Тутракан поставят дървени кръстове и изписват имената на известните бойци, а неизвестните поставят в общи гробове. На 6 септември 1917 г. е първото честване на героичната битка. В този ден е учреден фонд за издигане паметник на загиналите за освобождението на града и започват да събират доброволни дарения. Това благородно дело е осуетено от последвалата румънска окупация.
През 1922 г. румънците изграждат паметник-обелиск – запазен и до днес на мемориала, на който на четири езика е написан следният текст „Чест и слава на тия, които са знаили да мрат геройски за техното отечество”. През годините на румънската окупация грижите за Мемориала са незначителни.
Вход – безплатен.
 
Отпътуване (преход 12 км.) и пристигане около 09:00 в обект номер 53 (Карта на стоте национални обекта). Етнографски музей на Дунавския риболов и лодкарство град Тутракан.
 
  Етнографският музей “Дунавски риболов и лодкостроене” в град Тутракан е открит през 1974 г. и е единствен в страните по поречието на р. Дунав. Създаден е за да съхрани богатата материална и духовна култура, обществено устройство и бит на българите от крайдунавските рибарски селища. Неслучайно музеят се намира в Тутракан, защото риболовът е основен поминък на населението в този край от древността до днес. В края на ХІХ и началото на ХХ век градът се утвърждава като център на дунавския риболов. Оттук се изнася риба, рибено масло, черен хайвер за вътрешността на страната и в редица европейски страни.
 
Входни такси:
 • работещи - 3 лв.
 • пенсионери, студенти и ученици - 2 лв.
 • беседа - 10 лева
Отпътуване (преход 50км.) и пристигане около 10:45 в обект номер 52 (Карта на стоте национални обекта). Природонаучен музей при биосферен резерват Сребърна,
 
  Резерватът Сребърна е разположен край село Сребърна, на 16 километра западно от Силистра и на 2 километра южно от Дунав. Той обхваща езерото Сребърна и неговите околности. Намира се на главното миграционно трасе на прелетните птици между Европа и Африка наречено "Via Pontica". Местността е обявена за резерват през 1948 г. и има охраняема площ от около 600 хектара, както и буферна зона от около 540 хектара.
Сребърна е сладководно езеро и е разположено край река Дунав. Дълбочината му варира от 1 до 3 метра, а площта му е 2 кв. Км. Често се заблатява.
Животинският свят в резервата е много разнообразен. Срещат се 39 вида бозайници, 21 вида влечуги и земноводни и над 10 вида риби - щука, каракуда, червеноперка, видра, езерен рак, обикновена костенурка, воден плъх и др.
Резерватът е известен най-вече с птиците, които могат да се наблюдават на неговата територия. 179 вида птици гнездят в резерват Сребърна: къдроглав пеликан, корморан, чапли, лопатар, ням лебед, сива гъска, патици, тръстиков блатар, синьогушка, мустакат синигер и др.
Входни такси:
 • Деца под 7 години – безплатно
 • Ученици – 1лв
 • Възрастни – 5лв
 • Хора с увреждания – 1лв
 
Отпътуване (преход 22км.) и пристигане около 12:00 ч. на обект номер 51.2 (Карта на стоте национални обекта). Крепост Меджиди табия град Силистра.
 
 Намира се южно от Силистра и е най- запазеният от шестте укрепителни пункта на фортификационната турска система, изиграла важна роля в руско- турските войни от 1853-56 г. и 1877-78 г.
Нейното построяване е наложено от необходимостта за допълнително укрепване на крайдунавските градове, когато реката се утвърждава като естествена граница на Османската империя. Идеята за построяването на тази система от военни укрепления е дело на немския военен инженер Хелмут фон Молтке, посетил града през 1837 г.  Крепостта е градена през периода 1841-1853 г. Строена е от принудително събрани 300 българи. Главните майстори са от Дряново, а каменоделци са от региона. По време на строителството на крепостта те строят и първите монолитни възрожденски храмове в Силистренско – в Алфатар (1846 г.) и Калипетрово (1847 г.)
 През 1847 г. е посетена от султан Абдул Меджид, проявил интерес към нея и по този повод тя е наречена на негово име - Меджиди табия. Крепостната стена има формата на шестоъгълник и достига на височина до 8 м. Непосредствено до нея има ров, служил едновременно за препятствие и маскировка. Крепостта е била завършена по времето на областния управител Саид паша в навечерието на Кримската война. Крепостта участва в Кримската война, която започва през 1853 г. в Силистра. В сраженията около крепостта участва гениалния руски писател Лев Николаевич Толостой. Това е единствената напълно съхранена в интериор и екстериор крепост от Османската епоха в България.
Входни такси:
 • Възрастни – 5 лв.
 • Ученици, пенсионери, студенти - 2 лв.
 • Беседа - 6 лв.
Отпътуване (преход 3км.) и пристигане около 13:15ч в Силистра. Свободно време за обяд и посещение на обект номер 51.1 (Карта на стоте национални обекта). Исторически музей - Силистра.
 
  Град Силистра е един от първите градове в България, в който се слага началото на музейното дело. На 18 ноември 1898 г. с Протокол № 9 на Учителския съвет при Педагогическото училище се взема решение за създаване на музей. На 11 януари 1899 г. е утвърден Устава му от тогавашния министър на Народното просвещение Иван Вазов, като по този начин музеят е узаконен. След окупацията на Южна Добруджа от Румъния през 1913 г. силистренската музейна сбирка е прехвърлена в България и експонатите й попадат в Софийския археологически музей и Русенския окръжен музей. По време на румънската окупация в Силистра има уредени две музейни сбирки, чиито експонати след оттеглянето на румънските власти през 1940 г. са отнесени в Румъния. Но идеята за музей отново се реализира и на 19 октомври 1941 г. в града се основава Историко-етнографско дружество, което през 1943 г. преминава към читалище „Доростол”. В приетия нов устав са посочени основните цели и задачи на бъдещия музей. В гр. Силистра през м. октомври 1942 г. е открита световноизвестната римска гробница със стенописи от ІV в. На 27 август 1947 г. е учреден музеен комитет, чиято цел е да се обединят всички музейни сбирки в един музей, а през 1953 г. музеят е обявен за професионален културен институт и преминава на пряко подчинение на Околийски народен съвет – Силистра. Първият щатен директор е Цветана Друмева. Първата постоянна музейна експозиция на тема „Каменно-медната епоха и родовото общество” е открита на 5 май 1954 г. Музейният фон е обогатен с ценни находки: шлем-маска от І в., скулптура на жена „Подитиция” и слънчев часовник. Тези експонати са включени в Националния музеен фонд на България. През 1967 г. е открит Етнографския музей, в реставрираната турска крепост „Меджиди табия” са подредени експонати на отделите „Археология” и „Националноосвободителни борби”. През 1968 г. музеят се обогатява с още една уникална находка – римска колесница и саркофаг, в който са положени два богато украсени меча, златен пръстен и монета на император Проб (276-282). От 1968 г. музеят започва спасителни археологически проучвания проучвания античния Дуросторум и средновековния Дръстър. От 1976 г. с министерско постановление е обявен Археологически резерват „Дуросторум – Дръстър – Силистра”, чиито граници днес заемат 90% процента от територията на гр. Силистра. През следващите десетилетия музеят изгражда нови експозиции и обогатява фондовете си. Продължават проучванията на средновековния Дръстър. Основният фонд включва над 42 000 инвентарни единици.
Входни такси:
 • Възрастни – 2 лв.
 • Ученици, студенти и пенсионери – 1 лв.
 • Беседи на български език – 6 лв.
 
Отпътуване (преход 92км.) и пристигане около 16:15ч. в обект номер 23 (Карта на стоте национални обекта). Дом паметник Йордан Йовков град Добрич.
 
  През 1980 г. към къщата музей е построен дом-паметник, в който е уредена единствената по рода си в България постоянна музейна експозиция: „Йордан Йовков – жизнен и творчески път“и е поместен най-големият фонд за писателя.
Интерес представляват кабинетът на Йовков, забележителното керамично пано на Стоимен Стоилов „В света на Йовковите герои“, както и изложбата „Дора Габе“, посветена на друг голям български творец.
През годините къща-музей с дом-паметник „Йордан Йовков“се утвърди като център на йовковедението, признат не само сред българската, но и сред международната научна общност.
ВХОДНИ ТАКСИ:
 • Входна такса за обект: възрастни – 3.00 лв.
 • Деца, ученици, студенти – 1.00 лв, семеен билет – 4.00 лв.
 • Беседи: на български език – 6.00 лв.
 
 Отпътуване (преход 66 км.) и пристигане около 18:00 в пристигане на обект номер 24.б (Карта на стоте национални обекта) Нос Калиакра - археологически резерват Калиакра.
 
Нос Калиакра и намиращият се на негова територия археологически резерват се намират на 12 км югоизточно от град Каварна. Представлява удължен и стесняващ се скалист полуостров, вдаден на около 2 км навътре в морето. Това е едно от най-атрактивните за туристите място по Черноморието заради богатата история, запазената природа и красивите панорамни гледки.
Склоновете на нос Калиакра се спускат на 60-70 м височина направо във водата. Вълните са издълбали в подножието им пещери и арки, които могат да се достигнат само откъм морето. В миналото тези пещери-тунели били свързани с крепостта и през тях се товарели и разтоварвали кораби.
Калиакра е природен и археологически резерват. Заема площ от 687,5 дка и включва диви степи и уникални крайбрежни скали. Растителният свят наброява повече от 400 вида. На територията на Калиакра са установени общо 310 вида птици, за 100 от които се изискват специални мерки за опазване на техните местообитания. От срещащите се видове 106 са от европейско природозащитно значение. Тук гнезди аристотелев корморан (Phalacrocorax aristotelis). Изключително е значението на района по време на миграция, тъй като е разположен на втория по големина прелетен път в Европа – Via pontica. Над Калиакра всяка есен от август до октомври преминават значителни количества прелетни птици – повече от 29 000 щъркели, пеликани и жерави, както и над 3000 грабливи птици, включително световно застрашените видове степен блатар (Circus macrourus), ловен сокол (Falco cherrug) и царски орел (Aquila heliaca). В морето около носа могат да се наблюдават и делфини.
Входни такси:
 • Възрастни – 3 лв.
 • Деца – 1, 50 лв.
 • Беседа – 10 лв. 
 
Отпътуване за Каварна и настаняване в хотел 3*. Вечерта свободно време за разходка и вечеря. Нощувка.
 
Втори ден: Закуска в хотела. Отпътуване с автобус 08:00 от хотела, (преход 2км.) около 8:10 в пристигане на обект номер 24.б (Карта на стоте национални обекта) Исторически Музей Каварна.
 
Известно е, че музейното дело в Каварна започва своето развитие след Освобождението и за това се споменава през 1906г. в отчет на Варненското
Археологическо Дружество. По това време се разказва, че още през 1901г. е разкопано голямото каварненско златно съкровище със шейсет и шестте украшения, пластики, статуетки, венци, фиали и прочее, но за учените не е останало нищо. Разказват също, че според Карел Шкорпил една част е продадена на руския консул в Бургас княз Шаховски, а другата - претопена от иманярите, които са си поделили по една ока злато.
  Градският музей в град Каварна получава статут на държавен музей през 1971г. Първоначално той се помещава в сградата на читалището в центъра на града. През 1974г. Иван Рафаилов събира малка археологическа колекция. Тя е прибрана в седалището на местното туристическо дружество „Калиакра“. По-късно през 1984г. е създаден и етнографски комплекс, открит за посетители през същата година. Разположен е в стара къща, реставрирана и превърната в музей на градския бит на средно заможно семейство от края на XIX век. Етнографският комплекс е изграден на мястото на първото българско училище, открито в града през 1869г. Състои се от къща-музей, възстановена чехларница, работилница за дантели и дворна среда. Интериорът запознава посетителя с най-типичното за градския бит от края на ХІХ век и първите десетилетия на ХХ век на основните групи от българското население в този край.
През 2003г. музея е преместен в нова сграда построена специално за тази цел. Той разполага с малка експозиционна площ, на която са представени най-атрактивните находки от района на Каварна. През 2007г. музеят се сдобива с нова сграда, в която има зала за временни изложби и през следващата година са представени най-новите резултати от археологическите проучвания на крепостта Калиакра.
Историческия музей - град Каварна има няколко филиали и музейни обекти: Етнографски комплекс; Експозиция Добруджа и морето; Мемориал на руските воини Костница; Музей при Природен и археологически резерват "Калиакра"; Национален археологически резерват "Яйлата".
Входни такси:
Възрастни - 3 лв.
Ученици - 1, 50 лв.
               Беседи: 10 лв.
   Отпътуване в 9:00 ч. (преход 35км.) и около 9:30 ч. пристигане на обекти номер 24 и 24а (Карта на стоте национални обекта). Архитектурно-парков комплекс Двореца град Балчик и Университетска Ботаническа Градина.

Балчик!
Сребристия склон!
Наименованието наистина е много сполучливо. Скалите са с цвят на сребриста пепел.
Вълшебни картини...
В далечината е морето - тайнствено, синкаво като небесата, ту забулено в мъгла, ту блестящо, но винаги неспокойно и винаги сияещо...
Морето!
Мярва ти се изведнъж, след дълъг път из възсивите безкрайни поля...
Дворецът на румънската кралица в Балчик кротува под пролетното слънце на брега на морето сред спокойствието на разкошния си парк.
Разлистващите се корони на дърветата, бистрите водопадите, езерцата и чешмите, огрените от слънцето кубета на малкия православен храм и минарето на джамията .Дворецът в Балчик е единственото подобно място в света, където мирно съжителстват свещените сгради на мюсюлманството и християнството. Заслугата за това има румънската кралица, която изповядвала екзотичната бахайска религия. По нейните канони тя вплела в прекрасна хармония десетки култури и влияния, така превърнала любимата си резиденция в едно от най-красивите и причудливи кътчета у нас.
През 1924 г. Южна Добруджа все още се намирала под румънско владение. По това време 47-годишната Мария решила да изгради своя лятна резиденция на морския бряг край белокаменен Балчик. Градежите продължили цели 11 години, но през 1937 г. дворецът "Тихото гнездо" вече се издигал на брега.
Дворецът бил оформен така, че всеки от принцовете или гостите да бъде максимално уединен в покоите си, разпръснати из парка. Римската баня, розариумът, параклисът или просторната колонада с изглед към морето пък предлагат безброй спокойни кътчета, навяващи романтика и носталгия по онези отминали времена. Тук реджина Мария давала разкошни приеми за цвета на европейската интелигенция. Хора на изкуството, най-вече поети, художници и музиканти, се стичали от четирите краища на света в резиденцията. Освен прочут меценат Мария била и поетеса, скрита под псевдонима Кармен Силва. Според съвременниците й кралицата била последната романтичка на ХХ век.
Университетската Ботаническа градина – Балчик е създадена през 1955 година на територията на парка в бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария.
Входни такси за Двореца:
Възрастен - 6 лв.
Дете /7-18 години/ - 2 лв.
Беседа на български език - 30 лв.
Входни такса за Ботаническата градина:
Възрастни 7.00 лв.
Ученици, студенти и пенсионери 2.00 лв.
Деца до 7 г. безплатно
Лица в неравностойно положение безплатно
Студенти, преподаватели и служители на СУ "Св.Климент Охридски" (при представяна на студентска или служебна карта) безплатно
Студенти и ученици на практика (при представяне на списък от ръководителя на практиката) безплатно
Беседа на български език 12 лв.
 
Отпътуване 11:30 (преход 15 км.) Около 11:45 пристигане на обект номер 9б (Карта на стоте национални обекта) Аладжа Манастир.
 
 Аладжа манастир е най-известният средновековен скален манастир по Българското Черноморие, обитаван от монаси-отшелници през XIII – XIV век.
Началото на системни проучвания на този християнски паметник е поставено в края на ХІХ век от основоположниците на българската археология – братя Карел и Хермин Шкорпил.
С помощта на създаденото от тях през 1901 г. Варненско археологическо дружество двамата братя полагат основите на първия музей на открито в България. През 1927 г Аладжа манастир е обявен за народна старина, а през 1968 г. – за архитектурен паметник на културата от национално значение.
Помещенията на манастира са издълбани на две нива във висока почти 40 метра варовикова скала. На първото ниво са разположени манастирската църква, монашеските килии, трапезарията и кухнята, малка гробищна църква, криптата (костница) и стопанските помещения. Второто ниво представлява естествена скална ниша, в източния край на която е изграден манастирския параклис.
На 600 – 700 м. западно от манастира се намира група пещери, известна под името “Катакомбите”. Откритите находки – керамика, монети, графити и др. свидетелстват, че “Катакомбите са обитавани през раннохристиянската епоха (V-VI в.).
След падането на България под османско робство в края на ХIV век Аладжа манастир постепенно запада и вероятно към XV – XVI век е окончателно изоставен.
Християнското име на манастира е неизвестно. Названието “аладжа” е от персийско-арабски произход и означава “пъстър, шарен”. В началото на миналия век К.Шкорпил е записал едно предание според което патрона на манастира е бил Св. Спас (от Христос Спасител).  
Необичайните архитектурни форми и многобройните предания и легенди за скрити съкровища и призраци на монаси, бродещи сред развалините създават тук една атмосфера на тайнственост и мистика, която от десетилетия привлича многобройни почитатели.
За един век тези дадености утвърждават Аладжа манастир като една от най-интересните туристически дестинации по Българското Черноморие, включена в почни всички световни гидове.
През 70-те години на миналия век в близост до манастира е изградена музейна сграда, където наред с постоянната експозиция, представяща миналото на монашеската обител, ежегодно се уреждат различни интересни изложби. Във фоайето посетителите могат да закупят научно-популярни издания, дискове с българска църковна музика, разнообразни сувенири.
 
Входни такси:
При група – 2 лв. на човек
 
 
Отпътуване 12:45 (преход 10 км.) за Варна. Свободно време за обяд. Около 14:00 посещение на обект номер 9 (Карта на стоте национални обекта).  Регионален исторически и археологически музей град Варна.
 
  Историческият и археологически музей в град Варна е основан е през 1887 г. от братята Карел и Херман Шкорпил. На 11 юни 1906 г. в едно от помещенията на Девическата гимназия (сега Археологически музей) била тържествено открита експозицията на музея. В продължение на повече от 120 годишното си съществуване Варненският археологически музей е извършвал постоянно археологически изследвания и разкопки на редица обекти в цяла Североизточна България, които са обогатили неговите фондове.
В Археологическия музей - Варна се пазят повече от 100 000 предмета - паметници на миналите епохи от Варна, Варненско и Североизточна България.
Най-значимите от тях (една десета от цялата колекция на музея) са показани в неговите изложбени зали.
В музея се съхраняват откритото през 1972 г. край Варна най-старо злато в света: Варненското енеолитно съкровище датирано към 4200-4600 г. пр. Хр. То се състои от накити и гривни, предимно ковани или отлети. В сплавите златото е с чистота от 13 до 23 карата, с общо тегло около 6 кг. Охранява се по специален режим.
Музеят се помещава в старата сграда на Девическата гимназия във Варна на булевард "Мария Луиза" №41. Тя е построена през 1892-1898 г. по проект на архитект Петко Момчилов. Сградата е в неоренесансов стил, на два етажа и с голям вътрешен двор. Музеят разполага с хранилища, библиотека, Учебен детски музей и изложбена площ от 2150 m2.
Входни такси:
Възрастни: 10.00 лв.
Деца, ученици, студенти и пенсионери: 2.00 лв.
Цена на беседа – 30 лв. Отстъпки за групови посещения.
 
Отпътуване 15:00 (преход 3км.) около 15:10 пристигане на обект номер (Карта на стоте национални обекта).  Парк – музей „Владислав Варненчик“.

Парк-музей “Владислав Варненчик” е мемориален комплекс, разположен в центъра на бойното поле от средата на ХV век, сред уникален парк на площ от 30 декара.  На 10.11.1444 година в битка за освобождението на Балканите и Югоизточна Европа загива полско-унгарският крал Владислав ІІІ Ягело, наречен посмъртно Варненчик. В негова чест в западната част на града през 1935 година е изграден символичен мавзолей. Председател на комитета по строителство е големия български лечител, общественик и духовен учител полк. Петър Димков.  Негови лични предмети, снимки, медали и оръжие са дарени на музея от семейството му и са изложени в единствената в България постоянна експозиция.
През 1964г, по повод 520-та годишнина от битката при Варна, е построена музейна сграда, в която е открита първата музейна експозиция. През същата година е издигнат паметник на Янош Хуняди - главнокомандващ армията на крал Владислав.
Парк-музей „Владислав Варненчик” е филиал на Националния военноисторически музей – София.
В музейната експозиция се намират единствените в страната рицарски доспехи от епохата. Посетителите имат възможност да видят: оръжия и снаряжения от ХV век, намерени на бойното поле; картини, скулптури, гравюри и други произведения на изкуството, посветени на Варненската битка; знамена, макети, карти и гербове; документи, дневници, писма и снимки.
На територията на парка се намират две тракийски могили. В парка са разположени командния пункт на султан Мурад II и еничарски ров от времето на сражението. Построени са символични саркофази на загиналите християни със средновековните гербове на държавите – участнички във Варненската битка – български, унгарски, хърватски, полски, украински, чешки, словашки, влашки и папски.
Музейният парк е разположен на 30 декара площ. Създаден е по план на чеха Антон Новак, който разработва и идеята за Морската градина. Тук се провеждат образователни програми за ученици.
Входни такси:
За ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания – 2 лв. 
За възрастни – 5 лв.
Семеен билет – 10 лв.
Беседа: 15 лв.
 
Отпътуване 16:10 (преход 34км.) около 16:30 пристигане на обект номер 10 (Карта на стоте национални обекта).  Музей на мозайките град Девня.
 
Музеят на мозайките в Девня представя римски и ранновизантийски мозайки от Марцианопол (Marcianopolis). Идеята за неговото изграждане се роди в хода на археологическите проучвания, започнали през 1976 г. и продължили с прекъсвания пет сезона3. При тези проучвания беше разкрита голяма късноримска сграда с мозайки.
Музеят е изграден по проект на архитект Камен Горанов върху част от античните основи на сградата с мозайки. Тя е построена в края на III - началото на IV век на мястото на по-ранни сгради, разрушени при готските нашествия през 251 г. С ремонти и преустройства сградата е просъществувала до началото на VII век. Постойката заема площта на цяла инсула (квартал) с дължина 37,15 м (север - юг) и ширина 37,75 м (изток - запад). Нейният план следва традициите на гръко-римското атриумно-перистилно жилище. Около вътрешен двор (атриум) (5,87 x 11,11 м), настлан с каменни плочи, със зидан кладенец по средата, заобиколен от три страни с варовикова колонада (перистил) (92,63 кв.м), са разположени 21 жилищни, стопански и складови помещения с обща площ от 1409 кв.м. Стените на жилищните помещения са били покрити с цветни мазилки и стенописи, с гипсови щукатури.
Пет от помещенията на сградата и портика са покрити с многоцветни подови мозайки - едни от най-добрите образци на римското мозаечно изкуство от това време, открити в България. Три от тези мозайки са представени в музея на място (in situ) в помещенията, където са открити, а останалите, след консервация и частична реставрация, са пренесени върху нова носеща основа. Мозайките са изработени в класическите техники opus tesselatum и opus vermiculatum от малки камъчета - кубчета (тесери) от мрамор, варовик, печена глина и цветно стъкло (смалта), в 16 цвята. Те представят главно персонажи и сцени от гръко-римската митология, екзотични животни и птици, растителни и геометрични мотиви.
В залите на музея е представен и разнообразен материал, свързан с архитектурата на сградата и бита на нейните обитатели.
 
Отпътуване 17:30 (преход 160км.) около 19:00 пристигане в гр. Русе. Край.
139.00 лв. на човек в двойна стая при минимум 40 души

Доплащане 20,00 лв. при под 40 записани.

 
 • Транспорт с автобус
 • 1 нощувка със закуска в хотел в гр. Каварна
 • Медицинска застраховка „Помощ при пътуване“с покритие 2000 евро за лица до 65 г.
 • Екскурзоводско обслужване по време на пътуването
 • Всички беседи по музеите
 • Храна и лични разходи
 • Входните такси в туристическите обекти;
 • Доплащане за мед. застраховка за лица между 66 и 70 г. – 2 лв., между 71 и 75 г. – 4 лв. и между 76 – 80 г. – 8 лв.; над 80 г. – 10 лв.
Условия на плащане: 50% при резервция, останалата част 10 дни преди отпътуване
Условия на резервация: За резервация са ни необходими трите имена изписани на латиница и кирилица, ЕГН, рождена дата на детето (ако има дете), лична карта номер и валидност, телефон за връзка. След получаване на данните, изпращаме договора за организирано туристическо пътуване и издаваме фактура за плащане на аванса.

ВАЖНО:
1. Минимален брой туристи: 17 души. При неосъществен минимален брой туристи туроператорът е длъжен да уведоми 7 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет.
2. Пътуването се осъществява според актуалните медицински изисквания и обстановка в държавата
3. Пътуването е подходящо за лица с ограничена подвижност.
4. Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата.
5. Туроператорът е със сключена застраховка "Отговорност на туроператора" № 00088141/13062110000666/25.05.2021 г. За период 01.06.2021 г - 31.05.2022 г. Издадена от Софийски Корпоративен Център, ЗК“Лев Инс“АД, бул. Цар Борис III 136 В с лимит на отговорност: 25 000 лв. , телефон: 02/ 404 9492; 0800 15 333;

Новини

Абонамент

Запишете се за нашият бюлетин за специални оферти или ни изпратете запитване.