Свищов, Крушунски водопади, Деветашка пещера, Ловеч, Къкринско ханче, Черни осъм, Троянски манастир, В. Върново

Продължителност: 2 дни / 1 нощ

Вид транспорт: Автобус Автобус

Маршрут: Русе – Свищов - Крушунски водопади – Деветашка пещера – Ловеч – Къкринско ханче– Троян – Черни осъм - Троянски манастир – Велико Търново - Русе

Дати на отпътуване:Автобусна програма 2 дни/ 1 нощувка

Цена от: 109лв.Дата Цена Запитване
Опознайте България с нашите тематични екскурзии „По пътя на Стоте Национални обекта“. Докоснете се до многовековната богата история на България и до нейната неповторима природа. Обектите включват най-забележителните природни феномени в страната, исторически местности, архитектурни резервати, храмове и манастири, най-високите планински върхове, даващи цялостна картина на богатото културно-историческо и природно наследство по българските земи от дълбока древност до наши дни. Посещението и запознаването с обектите се удостоверява с поставянето на специален печат на съответния обект на определеното за това място в туристическите книжки. За всички, които имат желанието да събират печати, а нямат книжка ние от Лиямар Травел Ви подаряваме по една, ако се запишете на екскурзиите ни. Поредната ни двудневна екс-я обхваща Централна Северна България и 10 броя обекта от Стоте национални.

Първи ден: Отпътуване с автобус в 07:00 ч. от жп Дома на културата за Свищов (преход 83 км). Около 8:30 ч. пристигане на обект номер 12 (Карта на стоте национални обекта)Къща-музей „Алеко Константинов“.  

От 1979 г. домът на писателя хуморист Ал. Константинов става мемориален музей.  В северната половина на втория етаж е направена впечатляваща възстановка на подредбата в богата търговска къща от втората половина на ХІХ в., каквато безспорно е тази на бащата на Алеко - Иваница х. Константинов. Неслучайно в началото на Руско-турската война от 1877-1878 г. в нея на два пъти отсяда руският император Александър ІІ. Тя е и мястото, избрано за седалище на първото гражданско управление в България, начело с Найден Геров, в което 14-годишният Алеко Константинов е писар. Оригиналната виенска мебел и предмети на бита и разкоша от онова време неусетно пренасят посетителя на музея в атмосферата на предосвобожденската епоха. В останалата част на етажа чрез снимки, книги, писма и лични вещи са показани човешките, творчески и обществени стремления на писателя.
 
Входни такси :
Вход възрастни – 3.00 лв.
Вход деца, студенти и пенсионери – 1.50 лв.
Беседа на български език – 5.00 лв.
 
Отпътуване (преход 62 км.) и пристигане около 10:30 в обект номер 30г. (Карта на стоте национални обекта) Крушуна – Природна забележителност „Маарата – Крушунски водопади“ - изумрудената водна феерия на Предбалкана.
  По своята същност Крушунските водопади са най-голямата травертинова каскада в България. Разположено в изключително карстова област, село Крушуна попада в източния край на Деветашкото плато. Именно там се намира и местността “Маарата”, в която попадат и водопадите. Буквално преведена думата “Маара” означава “пещера”. За да се обходят всички забележителности покрай екопътеката са необходими около час и половина, без да се бърза. Периодът на пролетното пълноводие е най-добър за посещения.  
 
Входни такси :
Вход възрастни – 3.00 лв.
Вход деца, студенти и пенсионери – 2.00 лв.
Свободно време за разходка и обяд до 12:30 ч.
 
 
Отпътуване (преход 16 км.) и пристигане около 13:00 ч. в обект номер 30в. (Карта на стоте национални обекта) с. Деветаки – Деветашка пещера.
 
 От паркинга до пещерата ще изминем към 200-300 метра по мост, като към края на моста вече пред вас ще се открие невероятната гледка към красивите образувания на Деветашката пещера или както местните я наричат Маарата или Окната, заради седемте отвора на тавана на пещерата. Нейната обща дължина е 2442 метра, а площта над 20 000 кв. метра, като заедно с височината и от 60 метра я превръщат в една от най-големите пещери в България. Голямата зала, която е отворена за посетители се казва Олтара, именно там при археологически разкопки са открити едни от най-интересните находки от неолита по българските земи. Вторият ръкав на пещерата, който е затворен за посетители е дълъг близо 2 километра и през него минава живописна рекичка. Пещерата е много важна за популацията на прилепите и по тази причина е приоритетен обект в списък за опазване на европейските видове прилепи. Именно по тази причина част от нея е с ограничен достъп, като посетителите могат да видят само светлата и част. Останалата е място отделено само за нощните и обитатели прилепите.
Пещерата край село Деветаки е едно от трите най-важни убежища за хибернация на прилепи в Европа. Колония от над 35 000 екземпляра зимува там, като видовете, които прекарват студните месеци в пещерата са: пещерен дългокрил, дългопръст нощник, голям подковонос и ръждив вечерник.
 
Вход:  3лв. възрастни/ 2 лв. учащи
 
Отпътуване в 13:30 ч. (преход 20км.) и пристигане около 14:00 в обект номер 30 (Карта на стоте национални обекта) град Ловеч – музей „Васил Левски“.
 
 Музей „Васил Левски” води своето начало от средата на ХХ век. Екип от родолюбиви българи създава първата експозиция на 19 февруари 1954 г. От тогава е обогатявана четири пъти. Днес се помещава в специално построената сграда открита през 1967 г. Експозицията е разположена на две нива. Отразява борбите на българите за национално освобождение,  дейността на Левски в Българско, Ловешкия частен революционен комитет и ролята му на централен за вътрешността на страната, Новоселското въстание (1876), Първото и Второто освобождение на Ловеч през Руско-турската война (1877-1878). Днес във фондовете на музей „В. Левски”  се съхраняват 6000 движими културни ценности и движими вещи. В експозицията са експонирани 153, от които едни от най-ценните лични вещи на Левски  като неговата сабя и кама се съхраняват на долното ниво.
 
Входни билети: възрастни – 3,00 лв., учащи и пенсионери – 2,00 лв., семеен пакет – 6,00 лв.
 
Пеша се отправяме към обект номер 30б. (Карта на стоте национални обекта) град Ловеч – Етнографски музей. 
 
 Започва съществуването си с откриване на експозиция в Драсовата къща през 1973 г. Последвана е от експозиция в съседната Рашова къща през 1983 г. Днес двете къщи оформят Етнографския комплекс на град Ловеч.
 
Свободно време за разходка из центъра на Ловеч и Покритият мост, който е един от символите на града и една от най-посещаваните местни забележителности. В края на XIX век жителите на Ловеч се обърнали към самоукия майстор Колю Фичето с молба да построи покрит мост с дюкянчета. Той започнал строежа през 1874г и го завършил през зимата на 1876г. Мостът бил широк 10м и дълъг 84м. Основите му били направени от камък, а останалата част - от дърво. По протежението му били разположени 64 занаятчийски и търговски дюкянчета, които обслужвали голяма част от жителите на Ловеч и околните села. Покритият мост бил украсен с четири скулптурни фигури – лъв, двуглав орел, женски бюст и тояга с топуз. Днес от тях е запазена само фигурата на лъва.
 
Отпътуване около 16:00 ч. (преход 19 км.) и пристигане около 16:30 ч. на обект номер 30а. (Карта на стоте национални обекта) с. Къкрина – Къкринско ханче
 
  Къкринското ханче се наема за нуждите на Вътрешната революционна организация седем месеца преди залавянето на Васил Левски. След неговия арест се изоставя и забравя. Д-р Параскев Стоянов заедно със спътникът на Васил Левски от Ловеч до Къкрина посещават село Къкрина и мястото на залавянето пред 1901 г.  Д-р П. Стоянов прави архитектурна скица на основите на ханчето. На 26 декември същата година поставят първата паметна плоча, която посетителите могат да видят и днес. По-късно гражданският комитет „Васил Левски” в Ловеч подема идеята за възстановяването на ханчето. Това е сторено. Уредена е музейна експозиция, тържествено открита на 10 май 1931 г. Присъстват гости от София, Плевен, Ловеч и околните  села. Събитието е отразено от националната кинохраника. Къкринското ханче има честта да бъде първият музей в страната, посветен на делото на Апостола.
През 40-те години на ХХ век се обявява за „предателско място” и  отново е забравено. Обявено е за държавна собственост през 1954 г. и е филиал на открития в Музей „В. Левски” – Ловеч през 1956 г.  Има статут на недвижима културна ценност с категория „Национално значение” от 1978 г. Реконструирано и обогатен вътрешният интериор.  Промяната  е направена през 80-те години на ХХ век по скицата на д-р П. Стоянов.
Пътят на Васил Левски от Ловеч до Къкрина е маркиран през 1968 г. Всяка година на 19 февруари се провежда похода  „По пътя на Левски”.
Днес единственият „свидетел” на историческите събития в двора на ханчето е вековният бряст. Повален е от буря през 1997 г. Укрепен е чрез консервационно-реставрационна дейност и напомня за Апостола на българската свобода.
 
Отпътуване към Троян (преход 42км.) и пристигане около 18:30 ч. Настаняване в хотел 3* и свободно време за разходка и вечеря. Нощувка.
 
 Втори ден: Закуска в хотела. Посещение в 09:00 ч. на обект номер 31б. (Карта на стоте национални обекта) Музей на народните художествени занаяти и приложни изкуства.
 
Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян (МНХЗПИ) е уникален за страната и е единственият, в чиито експозиции в детайли са показани както занаятчийските изделия, така и инструментариумът, различните форми и функционалното предназначение на изделията и разнообразните техники за украса. В десет зали са представени експонати от най-характерните за Троянския край занаяти – грънчарство, горянство, бъкличарство, бъднарство, дърворезба, ковачество, медникарство, тъкачество, абаджийство, мутафчийство и калпакчийство.
 
Входни такси за посещение на Музей на занаятите
Вход за деца до 7 години - безплатен
Вход за ученици - 2.00 лв
Вход за възрастни - 5.00 лв
Вход студенти - 2.00 лв
Вход пенсионери - 2.00 лв
Вход за посетители със специални потребности - 1.00 лв
Семеен билет (семейства с деца) - 10.00 лв
Групи от 20 и повече човека – 50%
Беседа (кратка) - 5.00 лв
Беседа (дълга) - 10.00 лв
 
Отпътуване с автобус (преход 13 км.) и пристигане около 10:30 ч. на обект номер 31.а (Карта на стоте национални обекта) Природонаучен музей с. Черни Oсъм.  

В музея посетителите могат да разгледат не само голямото разнообразие на животинския свят, но и природните забележителности в Стара планина и близкия Национален парк, Централен Балкан“. Началото на музейната сбирка е поставено през 1965 г. от местния учител по биология Илия Илиев, който заедно със своите ученици започва да събира животински и растителни видове. Постепенно колекцията, подредена в коридорите на училището, се разраства и през пролетта на 1976 г. е преместена в нова сграда. От 1 януари 1977 г. сбирката става филиал на Историческия музей в Ловеч, а като самостоятелен музей се оформя през 1992 г.
На двата етажа на Природонаучния музей се съхраняват над 700 експоната. Изложени са над 25 вида препарирани бозайници, а разходката сред експонатите е озвучена от аудиозаписи на животински звуци. На втория етаж върху цветни диорамни витрини с големи снимки е показана средата, в която живеят бозайниците - глигани, вълци, чакали, диви котки, сърни, благородни елени, елен-лопатар и др.
 
Входни такси:
Възрастни - 3 лв., учащи и пенсионери - 2 лв.; за групи над 20 души: Възрастни - 1.50 лв., учащи и пенсионери - 1 лв.
 
Отпътуване към 11:45 ч. (преход 3 км) и пристигане на обект номер 31 (Карта на стоте национални обекта) Троянска Света Обител „Успение Богородично“– с. Орешак. 
 
 Историята на Троянския манастир през XVII-XIX в. е низ от погроми и ограбвания, причинени от поробителите. Манастирът устоял благодарение на упоритостта на родолюбиви и будни монаси и на поддръжката на свободолюбиви и предприемчиви жители на околните балкански селца и колиби, на зараждащото се занаятчийско съсловие. В резултат на тази подкрепа през втората половина на XVIII в. в труднодостъпната местност източно от манастира бил изграден скитът „Св. Никола“, а около 1830 г. – скитът „Св. Йоан Предтеча“ в местността Зелениковец, на около осем километра южно в планината. За да се отърват от грабителството на ловешките гръцки владици, монасите многократно правили опити да издействуват самостоятелност на манастира. В 1830 г. в резултат на настоятелните им молби поличили специална грамота от цариградския патриарх, с която манастирът е обявен за ставропигиален. Монасите от Троянския манастир по време на робството винаги поддържали тесни връзки с народа. Те подкрепяли неговата жажда за духовна и политическа свобода. В манастира намирали убежище народните закрилници – хайдутите, а неколкократно в своята опасна дейност тук се подвизавал и Апостолът на свободата Васил Левски.
 
Входни такси за музей на Левски:
Възрастни – 2.00лв.
Ученици – 1.00 лв.
 
Свободно време за разглеждане на манастира и за обед.
 
Отпътуване към 14:00 ч. (преход 100 км.) и пристигане около 15:45 ч. на обект 11 (Карта на стоте национални обекта) Архитектурно – исторически резерват „Царевец“ 
 
 В продължение на повече от две столетия Търновград е столица на Второто българско царство (края на XII – XIV в.). Той е центърът, в който се решават най-важните политически, религиозни, административни и културни въпроси в живота на средновековната държава. Съвременниците не пестят епитетите си наричайки го “Богоспасний Търновград”, “Великият Търнов”, “Царица на градовете” “…втори на думи и дела след Цариград”, славата му се носела в далечни земи, достигайки чак до “Северния океан”.
Градът Търново територията на която е населявана от дълбока древност, се превръща в столичен център след възстановяването на българската държава през 1186 г. За избора му благоприятстват стратегическото местоположение, обширната за застрояване площ и обстоятелството, че в края на XII в. той е един от най-укрепените градове. Всичко това дава добри възможности за развитието му като голям и многолюден градски център. Столицата се разпростира върху укрепените с мощни крепостни стени хълмове Царевец, Трапезица, Момина крепост, склоновете към естествената водна преграда р. Янтра и надзаливните ѝ тераси.
 
Входна такса:    
Възрастни - 6.00
Учащи   - 2.00
 
Свободно време за разходка и отпътуване към 18:00 (преход 104 км.) около 19:30 пристигане в гр. Русе.
ТУРОПЕРАТОРЪТ СИ ЗАПАЗВА ПРАВОТО ДА ПРАВИ ПРОМЕНИ ПО ПРОГРАМАТА.
ВСИЧКИ ВХОДНИ ТАКСИ СА ИНФОРМАТИВНИ И НЕ СЕ ГАРАНТИРА,
ЧЕ ЩЕ СЕ ЗАПАЗЯТ СЪЩИТЕ В ДЕНЯ НА ПОСЕЩЕНИЕ.
НА ОБЕКТИТЕ, КЪДЕТО ИМА ОТСТЪПКИ ЗА ГРУПИ ЩЕ СЕ СЪБИРАТ
ПО-НИСКИ СУМИ ОТ ОБЯВЕНИТЕ РЕДОВНИ.

 
Цена: 109 лв. на човек в двойна стая при минимум 40 души; 119 лв. при  минимум 30 души; 139 лв. на човек при минимум 17 души;
 
  • Транспорт с автобус
  • 1 нощувка със закуска в хотел в гр. Троян
  • Медицинска застраховка „Помощ при пътуване“с покритие 2000 евро за лица до 65 г.
  • Екскурзоводско обслужване по време на пътуването
  • Всички беседи
  • Обед и вечеря
  • входните такси в туристическите обекти;
  • доплащане за мед. застраховка за лица между 66 и 70 г. – 2 лв., между 71 и 75 г. – 4 лв. и между 76 – 80 г. – 8 лв.; над 80 г. – 10 лв.
Условия на плащане: 50% при резервция, останалата част 20 дни преди отпътуване
Условия на резервация: За резервация са ни необходими трите имена изписани на латиница и кирилица, ЕГН, рождена дата на детето (ако има дете), лична карта номер и валидност, телефон за връзка. След получаване на данните, изпращаме договора за организирано туристическо пътуване и издаваме фактура за плащане на аванса.
 
ВАЖНО:
1. Минимален брой туристи: 17 души. При неосъществен минимален брой туристи туроператорът е длъжен да уведоми 7 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет.
2. Пътуването се осъществява според актуалните медицински изисквания и обстановка в държавата
3. Пътуването е подходящо за лица с ограничена подвижност.
4. Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата.
5. Туроператорът е със сключена застраховка "Отговорност на туроператора" № 00088141/13062110000666/25.05.2021 г. За период 01.06.2021 г - 31.05.2022 г. Издадена от Софийски Корпоративен Център, ЗК“Лев Инс“АД, бул. Цар Борис III 136 В с лимит на отговорност: 25 000 лв. , телефон: 02/ 404 9492; 0800 15 333
 

Новини

Абонамент

Запишете се за нашият бюлетин за специални оферти или ни изпратете запитване.