Каранова могила, Стара Загора, Димитровград, Александровска гробница, Крепоста „Мезек“, Вила „Армира“, манастир „Св. Йоан Предтеча“, Перперикон, Хасково, Чирпан

Продължителност: 3 дни / 2 нощи

Вид транспорт: Автобус Автобус

Маршрут: Нова Загора – Стара Загора – Димитровград – Александровска гробница – Крепоста „Мезек“ – Вила „Армира“ – Кърджали – Перперикон – Хасково – Чирпан – Русе

Дати на отпътуване: 29.04.2023, 01.09.2023Автобусна програма 3 дни/ 2 нощувки

Цена от: 219лв.Дата Цена Запитване
29.04.2023 - 01.05.2023 от 219 лв. запитване
01.09.2023 - 03.09.2023 от 219 лв. запитване
Опознайте България с нашите тематични екскурзии „По пътя на Стоте Национални обекта“. Докоснете се до многовековната богата история на България и до нейната неповторима природа. Обектите включват най-забележителните природни феномени в страната, исторически местности, архитектурни резервати, храмове и манастири, най-високите планински върхове, даващи цялостна картина на богатото културно-историческо и природно наследство по българските земи от дълбока древност до наши дни. Посещението и запознаването с обектите се удостоверява с поставянето на специален печат на съответния обект на определеното за това място в туристическите книжки. За всички, които имат желанието да събират печати, а нямат книжка ние от Лиямар Травел Ви подаряваме по една, ако се запишете на екскурзиите ни. Поредната ни тридневна екс-я обхваща Югоизточна България и 15 броя обекта от Стоте национални.

Първи ден: Отпътуване с автобус в 06:00 ч. от Дома на културата Русе за Нова Загора (преход 195км). Около 9:30 ч. пристигане на обект номер 76 (Карта на стоте национални обекта)Музей „Каранова могила“.
 
 26 праисторически селищни могили, 62 поселения от късножелязната и 74 от римската епоха, 32 средновековни селища, 13 крепости и 4 манастира. Завидно богатство на толкова малка територия!!! Това е и причината учени от Австрия, Англия, Русия, Япония и Холандия да участват, някои от тях повече от 40 години, в археологическите проучвания тук.
В началото на всяко добро дело стои винаги някой безкористен ентусиаст. За Нова Загора това е учителят Никола Койчев, който през 1926 година поставя началото на исторически музей с цел издирване, изследване и експониране на намерените предмети, които просто бликат при всяко копване в плодородното поле около града. От многобройните могили обаче само една е наречена „Българската Троя" /макар, че нашата е по-стара от онази Троя/ и това не е случайно. Става дума за прочутата могила край село Караново, която продължава да привлича интереса на световната археологическа общественост със сензационни открития.
Могилата е била населявана в продължение на няколко хиляди години. Разкрити са добре запазени основи на жилища, богат домашен инвентар, оръдия на труда, изработени от кремък, кост, рогове на елен и от мед, както и глинени плочки с може би най-старите писмени знаци в Европа. На същото място, където бяха намерени тези плочки, през 2005 година български и австрийски археолози разкриха останки от огромна за времето си сграда - обществена постройка или владетелски дворец. През новокаменната, каменно-медната и раннобронзовата епоха Карановската могила са обитавали 240 поколения и даже, според професор Васил Николов, населението на тези земи е дало цивилизацията на Стария континент.
През 2008 година при спасителни разкопки на Източната могила археологът Веселин Игнатов разкри останки от антична кола с четири колела, в която са били впрягани два коня с богата украса на сбруите. През октомври 2009 година на същото място екипът му откри сводеста гробница на тракийски аристократ, пълна с изключително ценни находки-оръжия /мечове, кама и копия/, плетена ризница, съдове от глина, стъкло и бронз, канделабър с лампа, фибули, коланни апликации, сребърни чаши с позлата. Сред тези находки с особена ценност са уникалният стъклен ритон с глава на неизвестно животно, златен пръстен със скъпоценен камък и монети, които посочват възможната датировка на гробницата – 1 век от Новата ера.
 
От вторник до петък: 09:00 - 12:00 :14:00 - 17:00 ч.
събота: 09:00 - 12:00, 14:00 - 18:00 ч.
неделя: 14 – 18 ч.

Почивни дни: понеделник.
 
 
Отпътуване (преход 29км.) и пристигане около 10:30 в обект 90 (Карта на стоте национални обекта). Регионален Исторически Музей – Стара Загора.
 
 Стара Загора е съвременен град с богато културно-историческо наследство, един от най-древните градове не само в България но и в Европа. През вековете градът е сменил 8 имена, отразяващи историческото му развитие.
Още в края на VII– началото на VI хил. пр. Хр. тук се заселват първите обитатели, които благодарение на отличните климатични условия остават трайно на тези земи. Находищата на медна руда и изобилието им в района на Средна гора е факторът, който допълнително подпомага икономическия просперитет на региона.  Предполага се, че траките основават тук свое селище, с името Берое. В първите десетилетия на II век е основан римският град Августа Траяна, чийто главни улици, форумен комплекс при Западната порта с изящна колонада и красиви мозайки могат да се видят и днес. През V и VI–ти век ранносредновековната крепост Берое е разрушавана неколкократно от хуни, авари и славяни.  Вероятно за пръв път Берое и областта Загора са присъединени за кратко време към България при Тервел. През 784 г. империатрицата на Византия Ирина дава средства за възстановяването на крепостта, като в знак на благодарност градът носи около 30 години в нейна чест името Иринополис. По-късно при българския владетел Крум става окончателното присъединяване на Берое към Първото българско царство.  През Средновековието градът се нарича Верея и Боруй, а по време на Османския период - Ески Загра (Eски Заара). Българите през Възраждането го наричат Железник, а непосредствено преди Освобождението се приема съвременният вариант на името Стара Загора.
Значителна част от неговото минало може да се проследи чрез експонатите, които музеят съхранява – ненадминати шедьоври на най-голямата праисторическа колекция в Европа, високостойностни сбирки на антично стъкло и бронз, многоцветни мозайки, уникати от средновековното изкуство, богата нумизматична и етнографска колекция, ценни реликви и документи от различни епохи.
 
Отпътуване (преход 2км.) и пристигане около 11:30 в обект номер 90 (Карта на стоте национални обекта). Музей „Неолитни жилища“.
 
Изключителен интерес представляват двете неолитни жилища от новокаменната епоха, построени на източния склон на хълм, в близост до воден източник. За тяхното запазване е допринесло зловещо събитие: селището, към което те принадлежали около 5 500 г. пр. Хр., било опожарено внезапно, покривите и стените от дървени колове, преплетени с пръти и измазани с глина, се срутили, но така оцеляла цялата покъщнина. Във всяко от жилищата били намерени между 80 и 120 керамични съда, както и овъглени зърнени култури: леща и фий, ечемик и пшеница, които дават представа за нивото на земеделието през онази епоха. Неолитните жилища, поделение на градския исторически музей, са в специално построена сграда, където е представен и пълен инвентар: ръчни мелници, пещи за изпичане на хляб. Но тук има още много образци на праисторическото изкуство, открити при археологическите проучвания на региона - култова пластика, както и красиви накити от мидени черупки, кост и мрамор...
 
Входни такси:
 
Възрастни: 5 лв.
Учащи и пенсионери: 1 лв.

 
Беседи:
Беседа на български език - 10 лв. за група.
Беседа на английски, руски и френски - 20 лв. за група.

 
Отпътуване 12.00 (преход 48км.) и пристигане около 13:00 в град Димитровград. Свободно време за обяд. В 14.00 посещение на обект номер 73 (Карта на стоте национални обекта). Исторически Музей.
Градът се ражда с Указ, подписан на 2 септември 1947 година от тогавашния министър-председател и лидер на БКП - Георги Димитров, според който се обединяват в едно селата Раковски, Мариино и Черноконьово. Главна заслуга за изграждането му има младежкото бригадирско движение. След това в него се развиват химическа и циментова промишленост, които не успяват да го превърнат в окръжен център, но силно замърсяват почвата и атмосферата.
Даже и да е изкуствено създаден, този град съществува, неотменна част е от най-новата история на България и пази спомени за неща, които са не само поучителни, но и източник на гордост за неговите жители.
Едно от тях е историческият музей, в който могат да се видят вещи и фотоси от бита на хората от трите села, на чието място възниква Димитровград, от прокарването на Барон-Хиршовата железница през 1873 година, от развитието на минното дело в този район. Множество документи, оръжие, писма, снимки, топографски карти и спомени на очевидци свидетелстват за участието на местни хора в завършващия етап на Втората световна война.
Привличат вниманието оригинални документи, свързани със създаването на самия град: от решения, протоколи и писма до архитектурни планове - безстрастни свидетели, които привличат през годините множество историци, изследователи и тълкуватели на отминалото време.
Отделни раздели са посветени на селското стопанство, с което някога са се славили трите съставни села, на промишлеността, просветата, културата и обществено-политическия живот на Димитровград. Запазени са интересни лични архиви като тези на бившия кмет Петър Йорданов, на Пенчо Кубадински - известен деец на БКП, един от главните ръководители на бригадирското движение, от което са и преобладаващата част експонати в музея: униформи, значки, ордени и медали, вестници и бюлетини, фотоси и инструменти.
В отдел „Етнография", създаден през 1998 година, се съхранява значителна колекция от традиционно облекло, оръдия на труда и съдове, накити и църковна утвар.
 
Входни такси:
 
Възрастни – 2.00 лв.
Учащи и пенсионери – 1.00 лв.
Инвалиди – безплатно
Беседи – 3.00 лв.
четвъртък – безплатен ден

 
Отпътуване 14.40 (преход 19км.) и пристигане около 15:00ч на обект номер 72 (Карта на стоте национални обекта). Александровска гробница.

Музея на тракийското изкуство в село Александрово е изграден с японска финансова помощ, който беше открит през 2009 година в присъствието на принц Акишино и неговата съпруга. Тук може да се научи много, защото географското положение на Древна Тракия винаги я е превръщало в мост между Изтока и Запада, Севера и Юга. Многобройни племена и народи преминавали през този естествен кръстопът и траките били принудени непрекъснато да се сражават, за да защитават земите си.
В пантеона на траките властвала Великата Богиня-Майка. Отделните племена й давали различни имена: Бендида, Зеринтия. Гърците я наричали Артемида, Хекта, Афродита.
Както повечето древни народи, така и траките не можели да си обяснят природните явления. Почитали като свещени скали, пещери, лековити извори... Смятали, че те са обитавани от божества, на които се молели, принасяли дарове, строили светилища...
 
Входни такси:
 
за ученици, студенти и пенсионери - 2 лв.
за всички останали - 4 лв.
за беседа от екскурзовод - 6 лв.
 
 
 
Отпътуване 16.00 (преход 62км.) и пристигане около 16:45ч. на обект номер 72а (Карта на стоте национални обекта). Тракийска Куполна Гробница – с. Мезек.

Монументалната куполна гробница край село Мезек е строена още през VI век пр. Хр. Градежът е с така наречената „суха зидария", без хоросан. Общата й дължина е почти 30 метра. Учените са установили, че тя е използвана многократно /не по-малко от 4 пъти/ и че в нея са били погребвани знатни представители на тракийската аристокрация. Доказват го откритите златни накити, обеци, огърлици и апликации, предмети от желязо, стъкло и глина. Била открита случайно от овчар, пасял стадото си на хълма, под който било скрито съоръжението. Когато се облегнал на своята гега, тя внезапно пропаднала надолу. Разкопали мястото и попаднали на нейния вход.
 
 
 
Отпътуване 17.30 (преход 2км.) и пристигане около 17:40ч. на обект номер 72а (Карта на стоте национални обекта). Средновековна Крепост – с. Мезек.

 
В землището на село Мезек ще откриете и най-добре запазената средновековна крепост в Източните Родопи. Предполага се, че е строена в края на XI и началото, на XII век, по време на управлението на Алексей I Комнин. Ще се удивите колко внушителна е тази постройка, изградена от ломен камък, споен с хоросан. Тя е изпълнявала функциите на замък и за постоянно пребиваване на войскови части. За защита били издигнати девет кули, пет от които на южната, по-уязвимата страна. За съжаление през 1900-та година от стените й били взети много камъни за строежа на турските казарми в Свиленград. Днес тя е реставрирана и обявена за исторически паметник с национално значение.
 
 
Отпътуване 18.20 (преход 15км.) и пристигане около 18:40ч. в Свиленград и настаняване в хотел „Свилена“. Свободно време за разходки и вечеря.
 
Втори ден: Закуска в хотела. Отпътуване с автобус 08:30 от хотела, (преход 75км.) около 10:00
 72б (Карта на стоте национални обекта). Вила „Армира“ (втора половина на I век сл. Хр.).

Антична вила „Армира” е най-богатият частен дворец от римско време, разкрит в днешните български земи. Построен е през втората половина на I век сл.Хр. от виден тракийски аристократ като център на голямо поземлено владение.
Вила „Армира“ е уникален образец на римската провинциална архитектура и изкуство на Балканите със световна значимост. Нейната планова схема, пищна мраморна украса и оригинални подови мозайки (над 400 кв.м и почти 3000 мраморни фрагмента), я превръщат в най-богатия разкрит по нашите земи частен дворец, от началото на хилядолетието. Вилата е единствената, в която са открити всички известни разновидности на свастиката, древен санскритски символ на щастието и късмета.
Мозайката – дело на изкусни майстори мозаисти, изваяли този съвършен мозаичен килим със ситно черни, бели и цветни камъчета е изключително ценна, тъй като в нея са изобразени портретите на собственика от първата половина на ІІ в. от н. е. и неговите невръстни деца – момче и момиче, които са единствените портретни изображения, останали от римската епоха в територията на днешните български земи. Към този мозаичен килим принадлежат и интересни сюжетни сцени с персонажи от гръцката митология: „Аполон”, „Артемида”, „Седящ Пан”, „Сатир” и др.
Специален интерес представлява и по-късната мозайка от триклиниума с изображение на Медуза Горгона – символ, който се повтаря многократно в декорацията на вилата.
Внушителната двуетажна сграда се простира на площ 2132 кв.м – с панорамна тераса и много помещения (спални, приемни, зала за пиршества, стаи за гости, работни дневни за жените, баня и др.). Само на първия етаж помещенията са били 22, ограждащи под формата на буквата “П” oгромен басейн с размери 11х7 м. За почти четиривековното си съществуване антична вила „Армира“ е била преустройвана и поправяна многократно. В началото на III в. тя е била разширена на изток с просторна зала за гости (триклиниум) и сервизни помещения към нея. В част от сградата е имало римски тип отоплителна система (хипокауст), следи от която се виждат и днес. Още през първата половина на II в. към вила „Армира“ се създава ателие за художествена обработка на добивания в околностите й искрящ бял мрамор, като тук са поканени да работят майстори от град Афродизия в Мала Азия, известен с най-голямата през римската епоха скулптурна школа в света. Така вилата се превръща в истински дворец от Римската империя.
Целият първи етаж е бил облицован със съвършено изработени мраморни плочи и пана, покриващи стените на коридорите и всички представителни помещения от пода до тавана, както и самия басейн. Сложната схема на облицовките около басейна повтаря колонадите от древните богати градежи и стенописите от ранноримската епоха.
След повече от 300 години разцвет през втората половина на IV в. вила „Армира“ е била опожарена и разграбена. Руините й са сринати от опустошително земетресение в края на IV в. сл.Хр.
Към настоящия момент, антична вила „Армира” е архитектурен паметник със световно значение, който фигурира в списъка на „Стоте национални туристически обекта на България”.
 
Отпътуване 11.30 (преход 6 км.) и пристигане около 11:40ч на обект номер 72в (Карта на стоте национални обекта). Общински исторически музей – Ивайловград.

Историческият музей се помещава в сградата на бившата градска баня. През 2003 г. сградата е предоставена на Община Ивайловград за изграждане на музей, в който да се представи културно-историческото наследство на Ивайловград. Сградата е реконструирана и обновена, а около нея са оформени кътове за отдих, градина и алеи. Музеят е официално открит на 30 юни 2009 г.
В музея са експонирани археологически паметници от района, исторически документи, предмети и снимки от градската възрожденска история, националноосвободителните борби, местното стопанско, обществено-политическо и културно развитие през периода от втората половина на ХІХ до началото на ХХ век. Уредени са 3 експозиции: „Археология“, „История на града и района преди Освобождението“ и „История след 1878 г.
Представени са артефакти, открити при археологическите изследвания в региона – керамика от античната вила „Армира“, монети и части от тракийска погребална колесница от разкопките на могилата край Свирачи, артефакти от крепостта „Лютица“.
Изложени са експонати от ХІХ век, сред които пушки и пистолети от Руско-турската война от 1877 – 1878 г., икони и архивни документи, свързани с живота и делото на войводите Яни Попов и Стамбол Димитров.
Подредени са предмети и документи свързани с живота на местното население след Освобождението. Сред най-интересните експонати са географска и историческа карта на България от 1913 г.
 
Напускане на обекта към 12:30. Свободно време за обяд.
 
Отпътуване 13.30 (преход 102км.) около 15:20 пристигане на обект номер 25 (Карта на стоте национални обекта). Манастир „Св. Йоан Предтеча“.
 
 Друго свещено място в Кърджали е средновековният манастир „Свети Йоан Предтеча" с великолепни фрески. Там беше разкрита непокътната зидана гробница на архиерей в литургични дрехи - невероятни образци на прочутата константинополска везба със златни нишки върху коприна, с прекрасни орнаменти, образи на Божията майка и други светци.
През 2000 година манастира отваря врати, след няколко десетилетия на археологически разкопки. През 1968г. е обявен за паметник на културата от национално значение. От 2000 г. до 2009 г. е под юрисдикцията на държавата и е съществувал като музей. На 28.04.2009г.с решение на Министерски съвет, манастира се предава за безвъзмездно ползване на БПЦ за нуждите на Пловдивска епархия.
 
Вход - 1 лв. 
Отпътуване 16.20 (преход 4км.) около 16:30 пристигане на обект номер 25а (Карта на стоте национални обекта). Регионален исторически музей – Кърджали.
 
 Сградата на историческия музей в Кърджали, чиято експозиция е открита за посещения през май 1987 година, днес е паметник на културата. Построена в периода 1922-1930 година със средства на местната община, тя е била предназначена за духовно училище, но никога не е изпълнявала тази функция.
Опитът да се опишат богатствата на музея е практически неосъществима задача, защото експонатите в неговия фонд вече надхвърлят 30 000. Ще споменем само някои от тях: каменни и костни оръдия на труда, свастика, изработена от нефрит, съдове и култови предмети от керамика, желязо и бронз, двуостра брадвичка /лабрис/ на възраст 35 столетия, богата нумизматична сбирка, изящни накити, находки от времето на траките и римляните като стели. Също златен погребален венец, изящен канделабър от I век пр. Хр., земеделски сечива, предмети от християнския култ, оловни печати, каменен амвон от Перперикон... Да не говорим за експонатите в отделите „Природонаучен" и „Етнография".
 
Входни такси:
Възрастни – 3 лв.
Учащи и пенсионери - 1 лв.

Беседи: (български, английски, руски език) – 30 лв.
 
Отпътуване 17.30 и настаняване в хотел в град Кърджали. Свободно време за разходки и вечеря.
 
Трети ден: Закуска в хотела. Отпътуване с автобус 08:30 от хотела (преход 20 км.) Около 09:00 посещение на обект номер 25 (Карта на стоте национални обекта).  Перперикон (Хиперперакион).

Перперикон /Хиперперакион/ се намира на 15 километра североизточно от Кърджали. Извисява се на скален връх с надморска височина 470 метра.
Знайно е, че още старогръцкият историк Херодот споменава за прочуто светилище - прорицалище на древния тракийски бог Дионис - Загрей, намирало се някъде в Родопите. Неговата жрица била не по-малко известна от прочутата Пития от Делфи. А римският автор Светоний добавя, че тук са идвали самият Александър Велики, както и бащата на първия римски император Гай Октавий, за да узнаят съдбата си. Според професор Николай Овчаров, именно Перперикон се оказва това дълго търсено светилище, което се появява към края на бронзовата ера и функционира чак до приемането на християнството в Родопите - началото на V век. В къснобронзовата и ранножелязната епоха Перперикон се превръща във внушителен култов център. Към края на старата и първите векове на новата ера градът добива своя завършен вид. Негов център безспорно е бил дворецът-светилище с голямата овална зала. През последните години бяха проучени значителни части от крепостта на върха, Акропола. Близо до двореца в Акропола археолозите попаднаха на най-ранната църква, открита досега в Родопите. „По всичко изглежда, че именно оттам, в началото на V век, започва известната мисия на епископ Никета Ремесиански за християнизация на Великата планина", пише професор Овчаров. Перперикон запазва своя блясък и през Средновековието. Разкопките, провеждани всяка година, разкриват все нови и нови факти за този уникален археологически комплекс.
 
Входна такси: 
Възрастни – 3 лв.
Учащи и пенсионери – 1 лв., 
Деца и хора с увреждания – безплатно.

Беседа на български език – 30 лв.
 
 
Отпътуване 11.30 (преход 38км.) около 12:10 пристигане на обект номер 72 (Карта на стоте национални обекта). Монумент „Света Богородица“ - Хасково.

Най-високата в света статуя на Пресвета Дева Мария с Младенеца е издигната с почит, любов и признателност към Божията майка. Монументът е открит през 2003 г. с водосвет от митрополит Арсений. През 2005 г. е вписан в книгата Световните рекорди на Гинес, а от 2009 г. е и в листата на Стоте национални туристически обекта на България. Автори на статуята са Петьо Александров, Никола Стоянов и колектив. Изработена е от полимер - бетон и тежи 120 тона. Общата височина на монумента е 32,8 м, а притегателното му излъчване се допълва от изградения вътре в основата му параклис Рождество Богородично. От хълма Ямача, на който се извисява статуята, се разкрива запленяваща панорама на целия град.
Идеята за построяването на Монумент Пресвета Богородица е на кмета на Хасково Георги Иванов и се осъществява изцяло с дарения от хасковската общественост. Символът не е избран случайно – Божията Майка винаги се е считала за покровителка на града. В хилядолетната му история Рождество Богородично се е почитал като един от най-големите празници, а с решение на Общинския съвет 8 септември става и Ден на Хасково.
 
Обяд и свободно време. Отпътуване 14.00 (преход 56км.) около 14:40 пристигане на обект номер 71 (Карта на стоте национални обекта). Къща музей „Пейо К. Яворов“ - Чирпан.

Родната къща-музей на Пейо Яворов е открита за посещения на 31 октомври 1954 година. Битовата подредба на стаите връща посетителите към младите години на поета. През 1973 година е построена експозиционна зала. Фотоси и оригинални вещи представят жизнения и творчески път на един от най-лиричните български творци.
Музеят се намира в централната част на града и целогодишно приема посетители от страната и чужбина.
Той е център на ежегодните традиционни културни празници в града. Всяка година Чирпан се прекланя пред таланта на поета и празнува Яворовите януарски дни, които се превръщат във фестивал на литературата и изкуството.

 
 
Цени на входни билети:
За учащи – 2 лв.
За възрастни – 4 лв.
За пенсионери  - 2 лв.
Семеен пакет за семейства с две или повече деца – 50 % отстъпка за възрастните
 
Пешеходен преход 15:20 пристигане на обект номер 71 (Карта на стоте национални обекта). Художествена галерия „Никола Манев“ – Чирпан.

Художествената галерия "Никола Манев" се намира в центъра на град Чирпан. Зад изрисуваната фасада на дома, изграден преди век и половина от местен турски бей, се е ширнал огромен двор, обрамчен от гъсти чимшири, а широката калдъръмена пътека води към съседната къща, където се е родил и отраснал Пейо Крачолов Яворов.
"Къщата на бея", както я наричат старите чирпанлии, в момента е една от най-красивите стари възрожденски къщи в града. През месец април 2000 г. световноизвестният чирпанлия, художникът Никола Манев я купува и превръща в галерия. За целта къщата е реставрирана и обзаведена с картини на автора.
Приятелят на Манев - българинът Илия Делев, който от дълги години живее в Бразилия и е един от основателите на музея "Земята и хората" в София, е подарил на художника 10 уникални кристала от Южна Америка, които са изложени в залите на галерията.

 
Край на обиколката на музея около 16:00. Тръгване от Чирпан (преход 260 км.) около 20:30 пристигане пристигане в град Русе. Край.
219.00 лв. на човек в двойна стая при минимум 40 души;

Доплащане 20,00 лв. при под 40 записани.

 
  • Транспорт с автобус
  • 1 нощувка със закуска в хотел в гр. Свиленград
  • 1 нощувка със закуска в хотел в гр. Кърджали
  • Всички беседи по обектите
  • Медицинска застраховка „Помощ при пътуване“с покритие 2000 евро за лица до 65 г.
  • Екскурзоводско обслужване по време на пътуването
  • Храна и лични разходи
  • входните такси в туристическите обекти;
  • доплащане за мед. застраховка за лица между 66 и 70 г. – 2 лв., между 71 и 75 г. – 4 лв. и между 76 – 80 г. – 8 лв.; над 80 г. – 10 лв.
Условия на плащане: 50% при резервция, останалата част 10 дни преди отпътуване
Условия на резервация: За резервация са ни необходими трите имена изписани на латиница и кирилица, ЕГН, рождена дата на детето (ако има дете), лична карта номер и валидност, телефон за връзка. След получаване на данните, изпращаме договора за организирано туристическо пътуване и издаваме фактура за плащане на аванса.
ВАЖНО:
1.            Минимален брой туристи: 17 души. При неосъществен минимален брой туристи туроператорът е длъжен да уведоми 7 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет.
2.            Пътуването се осъществява според актуалните медицински изисквания и обстановка в държавата
3.            Пътуването е подходящо за лица с ограничена подвижност.
4.            Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата.
5.            Туроператорът е със сключена застраховка "Отговорност на туроператора" № 00088141/13062110000666/25.05.2021 г. За период 01.06.2021 г - 31.05.2022 г. Издадена от Софийски Корпоративен Център, ЗК“Лев Инс“АД, бул. Цар Борис III 136 В с лимит на отговорност: 25 000 лв. , телефон: 02/ 404 9492; 0800 15 333

 
 

Новини

Абонамент

Запишете се за нашият бюлетин за специални оферти или ни изпратете запитване.