Екскурзия в Крайова. Манастира Хорезу – Музея на Тровантите – Солна мина Окнеле Мари

Продължителност: 2 дни / 1 нощ

Вид транспорт: Автобус Автобус

Маршрут: ПО ВРЕМЕ НА ЕКСКУРЗИЯТА ЩЕ ВИДИШ: • Църквата на мадона Дуду от осемнадесетти век. Площадът Михай Витязул. • Манастирът Хорезу във Влахия построен в бранковянски стил. Обект на ЮНЕСКО • Музей на тровантите • Солната мина Ocnele Mari

Дати на отпътуване: 12.12.2020Приключението Румъния. Дестинация за всички пътешественици, които ги тегли непознатото и на които се е случвало просто ей така да си кажат “Хайде да отидем някъде”. Днес пътешестваме към несъмнено един от най-красивите градове, за които сме чували малко, но си заслужава наистина много. Крайова – Магията на Олтения, тук ще откриеш невероятни гледки, църкви, музеи, а в околностите се крият несметни богаства –манастира Хорезу, обект на ЮНЕСКО, солната мина Окнеле Мари и музея на Тровантите – мистериозните камъни, които растат и се движат. Непознат свят, който впечатлява, вълнува, вдъхновява. И само чака ти да го откриеш.

Цена от: 135лв.Дата Цена Запитване
12.12.2020 - 13.12.2020 от 135 лв. запитване
Ден 1-ви
05:30 ч. - отпътуване от В. Търново - от бензиностанция OMV посока Русе
Отпътуване от В.Търново се осъществява при записани над 15 човека от съответния град.

07:15 ч. - отпътуване от Русе - от паркинга на ЖП гара

• Отпътуване от Русе в 07:15 Паркинга на ЖП гарата; Преминаваме през Дунав мост Русе-Гюргево в посока град Крайова – съвсем близо до България и дълбоко свързан с историята ни. Днес е един от големите Румънски градове, но провинциален и спокоен, с приятна атмосфера. На мястото, където е разположен градът, е имало старинно римско селище. Римляните са построили крепост, която е била от тухли и камъни и нарекли селището Пелендава (Pelendava). Според археологически свидетелства на мястото, където днес се намира град Крайова, е имало голям град още в периода на ранното Средновековие. Жителите на града се гордеят с голямото количество добре запазени исторически паметници. Сред основните забележителности на град Крайова е катедралата на свети Димитър (St. Demetrius), която е построена през осемнадесети век, както и църквата на манастира Козуна (Kozunа) – тя е построена през петнадесети век и се смята за най-старата сграда в града.

• Сред интересните сгради е църквата на мадона Дуду (Мadona Dudu), която е построена в средата на осемнадесети век и е известна с красивите си мозайки. В града може да се види художественият музей на Крайова, който е бил построен през деветнадесети век по проект на френски архитект. В музея се съхраняват ценни произведения на изкуството на известни румънски творци, създавали шедьоврите си преди повече от век. За туристите е интересна къщата Банией (Bаniei), която е построена в края на седемнадесети век. В къщата е разположен етнографският музей.

• И не на последно място е площадът Михай Витязул – експлозия от цветя, фонтани, декоративни саксии, а в центъра – статуята на Михай Витязул. Всяка вечер край уникалните пеещи фонтани на площада се събират стотици хора. Църквата Св.Илия; Църквата Вси Светии; Старата църква Св.Георги; историческият музей и Музея на Изкуствата; парка Николае Романеску, по-известен като Бибеску - образец за паркова среда. Настаняване в хотел 3* в Крайова. Нощувка.

Ден 2-ри
• Закуска.
• Отпътуване за Хорезу и посещение на най-големия манастирски комплекс във Влахия, основан 1690г., шедьовър в стила Бранковяну, включен в културното наследство на ЮНЕСКО, известен с богатата скулптурна украса, религиозните композиции, колекцията от фрески и икони. Известен е с чистотата и баланса на архитектурния стил, богатството на скулптура, третирането на религиозната композиция, оброчните портрети и рисувани декорации. Иконописната школа, основана в манастира през XVIII в., е била известна в цяла Югоизточна Европа. Църквата на манастира Хорезу е изписана от известния зоргаф Парву, който усвоява голямата площ на стените, породена от по-големия пронаос и портик.
• Следващата спирка е при тровантите - камъни, които имат кръгла обтекаема форма. Местните жители твърдят, че тровантите са способни да се размножават. Първоначално върху камъка се появява малък израстък, който набъбва и се откъсва от „майчинския“ камък. Новият камък е напълно самостоятелен, жив е и расте бързо.
• Посещение на солна мина Ocnele Mari. Това е бивша солна мина, а понастоящем е устроена като музей и е отворена за посетители. Разположена е върху площ от 10 дка. До нея се достига с минибус по подземен тунел с дължина 1300 м, който слиза на 29 м под повърхността. Температурата вътре е 13-15. Въздухът е много здравословен и подходящ за хора с белодробни проблеми. Височината на залите е 8 м. Тук се намира най-голямата подземна църква в Румъния. Има още музей, ресторант, магазин за сувенири, спортни игрища и др.
• Отпътуване за България. Връщане в град Русе вечерта.
 
Отпътуване с автобус от:  Русе  135 лв
Отпътуване от Велико Търново при минимум 15 човека:   149 лв
1 нощувка със закуска в хотел 3* в град Крайова;
Tранспорт с комфортен лицензиран автобус 3*;
Eкскурзоводско обслужване по целия маршрут.
Входни такси и разходи от личен характер;
Медицинска застраховка (задължителна) – 4 лв. на човек (8 лв. за хора над 65 г.);
Музей на изкуството в Крайова- 8 леи за възрастни, 5 леи за ученици, студенти и пенсионери;
Етнографски музей в Крайова - 8 леи за възрастни, 5 леи за ученици, студенти и пенсионери;
Доплащане за единична стая- 50 лева;
Намаления- дете до 12 години настанено с двама родители- 12 лева отстъпка;
Входна такса за солна мина Окнеле Мари- 20 леи възрастни/ 15 леи деца, студенти, ученици, 16 леи за пенсионери, 14 леи за хора с увреждания
Условия на офертата
• Екскурзията се провежда при минимум 40 записани туристи.
 
*Отпътуване от В.Търново и Бяла се осъществява при записани над 15 човека от съответния град.
• Краен срок за уведомление за несъбран минимум туристи - 7 дни преди датата на пътуването.
• Капаро 50 % от стойността на екскурзията при записване, останалата сума 20 дни преди отпътуване.
• Местата в автобуса се определят според датата на изпращане на пълните данни. При изрично желание за ползване на предни места в автобуса, се доплащат 15 лв. на седалка (за първите два реда).

Новини

Абонамент

Запишете се за нашият бюлетин за специални оферти или ни изпратете запитване.